Startup vil konkurrere med SpaceX i 3D-printet raket

10. juni 2021 kl. 14:433
Startup vil konkurrere med SpaceX i 3D-printet raket
Illustration: RELATIVITY SPACE.
Virksomheden Relativity Space har netop rejst næsten fire milliarder kroner, som de vil bruge til at lave en raket, der kan konkurrere med Falcon 9.
Artiklen er ældre end 30 dage

Startup-virksomheden Relativity Space har løftet sløret for planerne om at producere en komplet 3D-printet raket, der kan bære et større lastmodul end Falcon 9 raketten fra SpaceX.

Det skriver Forbes.

Et sådan projekt kræver naturligvis kapital, og Relativity Space har da også formået at rejse 650 millioner dollars - næsten fire milliarder danske kroner. Med pengene og planerne om den nye raket i hænderne er Tim Ellis, direktør og medstifter af Relativity Space, klar til at indtage markedet for rumfart.

»Det her er den helt store afsløring. Det er det, som vi siden begyndelsen har arbejdet på; at bygge et raket der kan bære et lastmodul med den vægt,« siger han til Forbes.

Terran 1

Planerne om den 3D-printet raket ligger imidlertid lidt ude i fremtiden. Relativity Space har nemlig en anden raket - Terran 1 - lige på trapperne, der forventes at have sin første testflyvning sidst på året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis alt går vel, vil de første kommercielle affyringer finde sted kort efter de første test, og selvom raketten endnu ikke er testet, oplever Relativity Space stor efterspørgsel.

»Vi tager ikke længere imod flere forudbestillinger på Terran 1. Vi er allerede dækket mange år ud i fremtiden,« siger Tim Ellis.

Ifølge Tim Ellis kan Terran 1-projektet dog ikke måle sig med de langt mere ambitiøse planer for den nye raket, som går under navnet Terran R.

Genbrugs-raket

Terran R bliver en totrinsraket af aluminium med en højde på lidt over 65 meter, og den skal printes på de gigantiske 3D-printere som Relativity Space har til rådighed i Californien, hvor de holder til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Relativity Space bliver den designet, så den bør være fuldstændig genbrugelig. Genbrug af raketten vil blive testet undervejs, når virksomheden går i gang med de første kommercielle affyringer - præcis samme fremgangsmåde som hos SpaceX.

Sammenligningen med SpaceX er nok ikke helt tilfældigt, for det er netop planen, at Terran R skal være en seriøst konkurrent til Falcon 9.

»Vi har hørt fra vores kunder i virkelig lang tid, at der er et behov for endnu et hurtigt voksende selskab på markedet,« siger Tim Ellis.

Ambitionerne er altså store, og nogle må tro på startup-virksomhedens projekt. I hvert fald fortæller Tim Ellis til Forbes, at Relativity Space allerede har en aftale med en kunde, som han dog ikke vil afsløre navnet på.

Relativity Space forventer at Terran R vil være klar til første affyring i 2024.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
14. juni 2021 kl. 13:45

Tak, meget interessant!

1
11. juni 2021 kl. 14:43

Man kan vel ikke 3D-printe en hel raket? Det må vel være enkelte komponenter, man printer og siden sætter sammen. Jeg forestiller mig heller ikke, at det kan være fordelagtigt at printe samtlige dele. Indgår der ikke "hyldevarer" i sådan et fartøj?