Startup udvikler UFO-lignende elfly til 40 passagerer

Illustration: Kelekona PR

Det ene såkaldte eVTOL-koncept efter det andet ser i øjeblikket dagens lys, og blandt andre virksomhederne Lilium og Volocopter arbejder på lanceringen af de små elektriske fly, der kan transportere to til syv passagerer og lette og lande vertikalt.

Og nu tilslutter den amerikanske startup-virksomhed Kelekona sig rækken af eVTOL-udviklere, skriver New Atlas.

Virksomheden udvikler i øjeblikket på et lidt større passagerfly, der kan transportere omkring 40 passagerer eller 4.540 kilo gods over længere strækninger.

Læs også: Flyselskab vil købe flyvende elektriske taxier til lufthavnstransport

I forbindelse med offentliggørelsen af projektet oplyser virksomheden, at det lille fly vil kunne flyve en strækning svarende til den 531 kilometer lange tur fra Los Angeles til San Francisco på en time. Men det skal lige siges, at virksomheden ikke har fremvist nogen prototype, der kan gennemføre det.

Usædvanligt design

Flyet letter på samme måde, som man kender det fra droner ved hjælp af otte justerbare rotorer. Det er udstyret med udskiftelige batterier for at undgå ladetid mellem flyvningerne.

Det koncept, der minder mest om Kelekonas eVTOL, er Skybus-flyet fra GKN Aerospace, der forventes at få en kapacitet på 30 til 50 passagerer. I modsætning til Kelekonas dråbeformede fartøj, har Skybus-flyet et stort vingefang.

Se Kelekonas præsentationsvideo af fartøjet her, der nu mere viser Manhattan fra oven end flyets tekniske løsninger.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der er mange af den slags computermodeller som kan være mere eller mindre gennemarbejdede - den her virker til at fokusere mere på reklame og mindre på fysik end de fleste andre.

Mit gæt: der skal mindst 3 prototyper til for at nå op i den nævnte størrelse på 40 passagerer. Første er den fjernstyrede model på 1 meter for at vise at styringen kan laves. Det er gjort før, så det skal nok gå. Næste er 20-50% størrelse for at teste skaleringsproblemer, især vægt og støj. Den kan bruges til fragt udenfor byerne, fx til at sende solpaneler til offgrid-bjerglandsbyer i ulande , finansieret af velgørenhed. Militæret foretrækker nok noget mere gennemprøvet. Tredje (og fjerde?) i fuld størrelse men begrænset funktion, og nærmer sig grænsen af det mulige. Hvert af disse trin kræver flere års finansiering, udvikling og forsøg, så der går 10-20 år inden de kan få den fulde størrelse i daglig drift.

Skrogformen antyder "lifting body", hvor passagerkabinen fungerer som "vinge" - en bæreflade der drejer fartvinden nedad for at modvirke tyngdekraften mere effektivt end dronepropellerne (ligesom midten af B2-bombeflyet). Mon ikke de vil tilføje canards; små vinger foran til at fordele opdriften mere jævnt.

De 4 pods med motor/fan har ret lille diameter i forhold til vægten, så de får høj discloading under takeoff og landing. Det kommer til at støje selvom fan er kapslet ind, og den vil næppe blive tilladt i byer. Flyet kan måske klare sig hvis den letter/lander med 100 km/t på landingsbane istedet for VTOL.

  • 14
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten