Startskud for gigantisk kanal gennem Tyrkiet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Startskud for gigantisk kanal gennem Tyrkiet

Tyrkiet skal i gang med en opgave, der skal forhindre en mulig miljøkatastrofe fra de enorme mængder kemikalier, olie og gas, der årligt bliver fragtet gennem Bosporus-strædet ved Istanbul.

"I dag har vi taget hul på århundredets største projekt," sagde Premierminister Recep Erdoga, da han i dag offentliggjorde planen. Han tilføjede, at det vil blive en større opgave end at anlægge Panama- eller Suez-kanalerne.

Den nye kanal bliver anlagt på den europæiske side af Bosporusstrædet. Men hverken den præcise placering eller omfanget af de gigantiske anlægsomkostninger er kendt. Projektets feasibilitystudie er først færdigt om to år, og placeringen bliver holdt hemmelig for at undgå jordspekulation.

Kanal og lufthavn ved Silivri

Byplanlæggere tror imidlertid, at kanalen bliver anlagt vest for byen Silivri, fordi områderne nærmere Istanbul er tæt befolket. Og regeringen har allerede offentliggjort planer for at anlægge en ny lufthavn nær Silivri.

Til gengæld sagde Recep Erdogan, at værket skal stå færdigt i 2023, når Tyrkiet fejrer 100-årsdagen for etableringen af den tyrkiske republik efter det ottomanske riges undergang.

»Tyrkiet fortjener sandelig at gå ind i 2023 med sådan et skørt og storslået projekt,« fastslog han til de jublende tilhørere i Istanbul, der snart bliver gennemskåret af to have, Sortehavet og Marmarahavet, der fortsætter i det Ægæiske Hav.

Premierministerens løfte om det storslåede projekt blev fremsat i forbindelse med valgkampen, hvor Recep Erdogan til valget i juni håber at vinde en tredje regeringsperiode.

Kemal Kilicdaroglu, derimod, som leder det republikanske folkeparti, affejede projektet, da han sagde, at denne nation ikke har brug for tossede mennesker, men mennesker, der kan tænke.

Miljøkatastrofen lurer

Bortset fra Dardanellerne er det 30 kilometer lange Bosporusstræde, der gennemskærer Istanbul, den eneste passage mellem Middelhavet og Sortehavet. Derfor er det tæt trafikeret af tankskibe til og fra Bulgarien, Rumænien, Georgien, Ukraine og Sydrusland.

Den årlige skibstransport gennem Bosporus udgør 625 millioner liter olie, 18 millioner liter flydende gas, LPG, og 13,5 millioner liter kemikalier, der, ifølge Erdogan, udgør en trussel mod de knapt to millioner mennesker, der bor og arbejder på strædets bredder.

Tidligere har ulykker lukket Bosporus i dagevis. Det skete eksempelvis, da en olietanker og et fragskib i 1994 kolliderede, og 29 sømænd omkom.

I december 1999 havarerede en russisk tanker i indsejlingen til strædet. Den spildte en million liter brændstof og forurenede næsten 10 kilometer kyststrækning.

»Med Istanbulkanalen bliver fragttrafikken på Bosporus reduceret til nul,« siger Recep Erdogan, der i stedet ser for sig, hvordan vandsport og intern bytrafik vil generobre strædet.

Suez- og Panama-kanalerne

Suezkanalen blev anlagt mellem 1859 og 1869. Den forbinder Middelhavet og Rødehavet og er 171 km lang, 13 m dyb og 45 m bred.

Panamakanalen forbinder Atlanterhavet med Stillehavet. Den er et af de største og sværeste ingeniørprojekter nogensinde. Den 77 kilometer lange kanal blev anlagt mellem 1904 og 1914.

Panamakanalen står foran en 30 milliarder kroner stor udvidelse.

Hvis Silivri kanalen på 165m bliver for dyr at udgrave så bred, kunne Tyrkiet vel lave kanalen smallere og kun bruge den til syd gående trafik når de lastede tankskibe sejler ud af Sortehavet.

Den eksisterende Bosperus kanal bruges så kun til nord gående transit-trafik, hvor tankskibene vil være tomme. Det vil halvere transit trafikken og de tomme skibe er meget mindre miljø farlige ved uheld.

  • 1
  • 0

man ikke blot problemet til et andet og ikke allerede ødelagt sted?

Jeg ser ihvertfald ikke ordentlige begrundelser i artiklen, hvorfor kanalen skulle forhindre ulykker og forurening, der hvor den nu bliver anbragt...

Er der en behjælpelig person, som vil informere mig?

  • 0
  • 0