Det startede med hjemmelavet flødeis: Gåden om vands afkøling og opvarmning

PLUS.
Slyng en vandbeholder rundt i luften en kold dag, og vandet fryser næsten øjeblikkeligt til is i luften. Men går det hurtigere, hvis vandet er kogende, end hvis det kun er lunkent? Illustration: Live Science

Fryser varmt vand hurtigere til is end koldt vand, og kan køligere vand varmes hurtigere op end vand med en højere temperatur i udgangspunktet?

Da den britiske fysiker Denis Osborne omkring 1966 besøgte en skole i Tanzania, stillede eleven Erasto Mpemba ham et overraskende spørgsmål. Hvis man tager to beholdere med samme mængde vand ved en temperatur
Få adgang til PLUS-indhold og e-avisen

Læs videre med et digitalt abonnement på Ingeniøren PLUS.
Prøveabonnement kræver ikke kreditkort, og abonnementet udløber automatisk.
Dit medlemsskab giver dig adgang
Som medlem af IDA er Ingeniøren PLUS en del af dit medlemskab. Log ind med Mit IDA for at aktivere adgangen til PLUS-indhold.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk.