Starship tændte alle seks motorer – og en håndfuld kakler faldt af

15. november 2021 kl. 14:528
Starship tændte alle seks motorer – og en håndfuld kakler faldt af
Starship med alle seks motorer tændt. Illustration: SpaceX.
For første gang har SpaceX tændt alle seks motorer på sit Starship-fartøj. Nu venter testen af B4-rakettens 29 raptor-motorer før kredsløbsflyvning.
Artiklen er ældre end 30 dage

»Good static fire with all six engines«. Sådan lyder det seneste tweet fra SpaceX-chef Elon Musk, efter at SpaceX har gennemført sin første test af Starship med alle seks motorer.

Starship er SpaceX’ nyeste rumfartøj, der er tiltænkt missioner til både Månen og Mars. Ifølge SpaceX vil rumfartøjet med sin løfteraket kunne sende over 250 ton i rummet.

Læs også: Verdens største raket står klar - men styresystemet er alt, alt for tungt

SpaceX har fløjet Starship adskillige gange med de tre klassiske raptor-motorer, der bruges ved lift-off, men denne gang tilføjede man de tre motorer, som er tiltænkt anvendelse i vakuum, altså i rummet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tændingen af alle seks motorer samtidig gav ikke overraskende større vibrationer end normalt og dermed mulighed for at se, hvor godt de varmebeskyttende kakler på ydersiden holdt. Og her viste efterfølgende billeder fra Nasaspaceflight, at et par af kaklerne var faldet af.

Det var den 20. udgave af Starship, der blev udsat for den seneste motortest, og derfor ventes dette fartøj kaldet S20 også at være kandidat til den første kredsløbsflyvning. Men dermed vender opmærksomheden sig nu også mod boosteren B4, der er kandidat til at blive den første løfteraket.

Hvornår SpaceX vil foretage de første motortest af rakettens 29 raptormotorer er uvist, men først skal raketten flyttes over til det såkaldte Orbitale Launch Site, hvor det gigantiske tårn, der er døbt Mechazilla har fået installeret sine to enorme arme.

De to arme skal bruges til at gribe raketten, når den lander, men det ventes at armene også skal bruges til at manøvrere raketten på plads på affyringsplatformen ved brug af et wiresystem. Dermed kan SpaceX også undvære den gigantiske LR 11350, Frankenkran, der blev brugt til at prøvesamle hele Starshipstemet tilbage i august. I stedet vil man nu bruge Mechazilla.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SpaceX har i øvrigt fået flere gigantisk kraner transporteret til Starbase i Boca Chica, da man blandt andet er i fuld gang med byggeriet af en hel ny samlehal kaldet Wide Bay.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
15. november 2021 kl. 22:40

Det er derfor, de vil lave en landingsplatform ude på en gammel olieboreplatform. Der er dog et stykke tid til de kommer så langt. Først skal boosteren lave præcisionslanding i havet.

7
15. november 2021 kl. 22:25

Droneskibene har heller ikke et mechazillatårn der kan gribe den. Damn, det bliver angstprovokerende første gang de skal prøve den gribemanøvre!

5
15. november 2021 kl. 21:55

Er der nogen beskrivelse af hvordan de har tænkt sig at lande S20 ved Hawaii ? Kontrolleret blød landing på havet?

4
15. november 2021 kl. 18:09

På de nyeste fotos af det næste Starship (S21), der næsten er færdigt, ser kaklerne ud til at sidde snorlige - meget anderledes end det der ses på S20.

3
Journalist -
15. november 2021 kl. 17:57
Journalist

@Flemming. Du har helt ret. Havde vist bare vænnet og til at skrive High og ikke Wide. Er rettet.

@Henrik. Ja 250 ton er uden at medbringe brændstof og lande igen. Jeg valgte den betegnelse, fordi det er mest passende, hvis man vil sammenligne med andre raketter, og dertil kommer jo, at der er planer om at tanke op i rummet. Men løftekapaciteten med brændstof til at lande er 150 ton, ifølge Musks tweet. Men det er jo nogle cirka-tal stadigvæk. Man kunne lige så godt skrive "en hel del":-)

1
15. november 2021 kl. 16:25

Deres nye samle hal heder Wide Bay. High Bay eksistere allerede. De har 3 bygninger samle haller allerede.

  • Wind Break
  • Mid-Bay
  • High-Bay
2
15. november 2021 kl. 16:26

Ifølge SpaceX vil rumfartøjet med sin løfteraket kunne sende over 250 ton i rummet.

Ja, måske, hvis man smider det hele ud bagefter. I genbrugelig form bliver det nok mere mellem 100-150 tons.

Jeg er ikke sikker på at de nogensinde vil smide det hele ud på den måde, for en færdig, hærdet booster bliver ikke billig, og den skal altså genbruges, og holdes parret til sin opsendelsesplatform.

Der er væsentlige administrative besparelser i at boosteren lander selv, i stedet for at man skal mokse en ny booster op på platformen.

Men, man kan godt forestille sig helt specialbyggede Starships der helt integrerer et teleskop, og dermed bliver en del af skroget. Eller også laver man simpelthen Starship som en hel rumstation, som kan lande senere. Volumen for én Starship rumstation vil være større end ISS.

Så kan man nok lægge 10-20 tons oven i nyttelasten.