Starship er valgt til fremtidens månelander – først skal den lande på Jorden

Plus19. april 2021 kl. 10:118
Starship er valgt til fremtidens månelander – først skal den lande på Jorden
Dynetics og Blue Origin må se sig slået af SpaceX, der har fået 18 mia. kroner af Nasa til at udvikle fremtidens månelander. Illustration: Dynetics, SpaceX, Blue Origin..
Nasa har overraskende valgt at tildele SpaceX hele puljen på 18 mia. kroner til at udvikle månelanderen for Artemis-programmet. Det er et stort nederlag for Jeff Bezos og Blue Origin.
Artiklen er ældre end 30 dage

Starship fra SpaceX, der fire gange er eksploderet i forbindelse med sin testflyvning, er nu valgt af Nasa til at lande astronauter på Månen.

Valget af SpaceX er på nogle måder en overraskelse og et kæmpe slag i hovedet på Jeff Bezos og hans firma Blue Origin, der oprindelig var favorit blandt de tre konkurrenter, der også omfattede firmaet Dynetics.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
20. april 2021 kl. 14:50

Så har jeg fået prototypen.

Eller måske valgt et forkert produkt.

Det er ikke et krav, at producenterne gør deres produkter robuste. Men der findes som sagt værktøjer til det.

6
20. april 2021 kl. 11:50

Ja, SpaceX har en udviklingsstrategi, der kræver mere hardware (og eksplosioner!), men det er vel ikke nødvendigvis et tegn på at de ikke ved hvad de laver? Test, fail, learn, repeat?

Det er vel det samme som HALT (Highly Accelerated Life Testing) - bare i lidt større skala. Ved HALT udsætter man fx en prototype på en smartphone for stød, slag, fald og andre ubehageligheder til den går i stykker. Så har man fundet det første svage punkt, som udbedres. Herefter fortsætter mishandlingen til næste svigt, som udbedres. Efterhånden når man frem til et meget robust produkt.

4
19. april 2021 kl. 13:43

Vi skriver om både eksplosioner og teknologiudvikling - og det siger vel sig selv, at selvom Nasa har haft Blue Origin som hovedfavorit til en lander, så har Blue Origin ikke opsendt noget som helst i den retning, mens Elon Musk har opsendt et hav af rakettrin. Så selvfølgelig voter det i SpaceX retning, uanset om der er eksplosioner eller ej. Jeg tror også enhver, der læser ing.dk dagligt har det som fuldkommen standard-baggrunds-viden, at Spacex udviklingsstrategi er skrinlagt med eksplosioner. Det er jo name of the game. Det har vi også skrevet adskillige gange. Og at sige, vi kun skriver om eksplosioner er ikke fair, ellers begynd at læs her:https://ing.dk/artikel/analyse-super-raketterne-toerstige-metan-ligner-vinder-242502https://ing.dk/artikel/nyt-spacex-rumskib-faar-spektakulaer-flyvetur-lige-lidt-242366https://ing.dk/artikel/ny-spektakulaer-spacex-flyvning-rumskib-tester-styrefinner-luften-241094https://ing.dk/artikel/ar-flyver-de-naeste-super-raketter-242666https://ing.dk/artikel/rumskib-stal-fa-maneder-jomfrutur-229257https://ing.dk/artikel/med-raptor-motoren-skal-spacex-loefte-enorm-teknisk-udfordring-191937https://ing.dk/artikel/superkold-ilt-gik-forbindelse-med-kompositmaterialer-fik-spacex-raket-at-eksplodere-188105

3
19. april 2021 kl. 13:33

Også enig. Det er som om de fleste medier, endda ING, fokuserer meget på eksplosionerne og ikke har registreret så meget andet - der mangler perspektiv.

For de nysgerrige der evt ikke kender websitet arstechnica.com, kan jeg anbefale at følge med der. Eric Berger skriver nogle glimrende artikler.

2
19. april 2021 kl. 12:48

Heeelt enig.. Som jeg har forstået, var hovedmålet med SN8 til SN14 på "belly flop maneuver" og "descent". Og det lykkes jo første gang, faktisk sågodt at SpaceX droppede SN12 til SN14. Og Med SN15 er fokus på landing, hvor de uden tvivl har fået rigtig meget erfaring ;)

1
19. april 2021 kl. 12:02

Liiiidt negativ vinkel på hurtig udvikling... Kunne man ikke også argumentere, at SpaceX er længere fremme i udvikling af en månelander i forhold til de andre konkurrenter? Ja, SpaceX har en udviklingsstrategi, der kræver mere hardware (og eksplosioner!), men det er vel ikke nødvendigvis et tegn på at de ikke ved hvad de laver? Test, fail, learn, repeat?