Stamceller til diabetesbehandling trives bedst i 3D-miljø
Forventningerne til brug af stamceller er store, når det gælder om at udvikle en egentlig kur til personer med type 1-diabetes.
Problemet er bare, at stamceller er vanskelige at arbejde med og giver ikke altid det forventede resultat.
Men nu har forskning med deltagelse af forskere fra blandt andet Det Danske Stamcellecenter (DanStem) på Københavns Universitet fundet ny viden om stamceller og deres evne til at udvikle sig.
»Vi kigger på, hvordan de naturlige vækstbetingelser er i et foster, og så prøver vi at genskabe de samme betingelser i de vækstmedier, vi anvender. Vi tilfører både de relevante molekyler og den relevante tredimensionelle struktur,« forklarer professor Anne Grapin-Botton, der sammen med kolleger fra Schweiz og Belgien har fundet frem til de nye resultater.
»Normalt placerer forskerne bare stamceller fladt i en petriskål og prøver at manipulere og stimulere med forskellige stoffer for at få cellerne til at gøre bestemte ting, men efter vores opfattelse er det ikke særligt effektivt. Det er også nødvendigt at tilføre en struktur. Vi ser eksempelvis, at geleens mættethed og hårdhed også har en betydning,« uddyber professoren.
Bugspytkirtlen ligner et smukt lille træ
Ifølge Anne Grapin-Botton er det muligt at købe 3D-gelstrukturer allerede, men hun fortæller også, at masser af forskere arbejder med at udvikle deres egne gel-strukturer.
»Vi kan se, at bugspytkirtlen ligner et smukt lille træ med grene. Stamcellerne langs grenene har brug for denne struktur for at danne insulinproducerende celler i fosteret,« fortæller hun.
Læs også: Milepæl for danske forskere: Vi har skabt insulinproducerende celler
Det internationale forskerteam håber, at den nye viden om tredimensionelle celle-vækstmiljøer kan bidrage væsentligt til udvikling af celleterapier til behandling af diabetes.
På længere sigt kan denne viden også bruges i udvikling af stamcelle-behandlinger af kroniske sygdomme i andre organer som for eksempel leveren eller lungerne.
»Vi har gode metoder til at transplantere insulinproducerende celler fra organdonorer, men der er ikke organdonorer nok, så det er nødvendigt at udvikle en metode til at producere cellerne,« påpeger Anne Grapin-Botton.
Resultaterne af forskernes arbejde er netop offentliggjort i det videnskabelige tidskrift Cell Reports og er støttet af Novo Nordisk Fonden, Swiss National Research Foundation,og National Institute of Health (NIH), USA.
Dokumentation
