Stamceller skal give sukkersygepatienter evnen til at producere insulin

Lige nu bliver stamceller fra menneskelige embryoer – fostre i de første otte uger af udviklingsstadiet – testet i behandlinger for to store sygdomme: hjertefejl og type 1-diabetes. Det skriver New Scientist.

Behandlinger med stamceller har været kontroversielle på grund af den måde, cellerne er fremkommet på, samt at man har været bange for, at de indopererede stamceller kunnet udvikle sig til tumorer. Men forskerne ser et stort potentiale i stamcellerne, som de kan udvikle til samtlige af kroppens 200 vævstyper.

I de grundigste test hidtil har seks personer med svigtende hjerte fået indopereret stamceller, som er modificeret, så de er blevet til umodne hjerteceller. Håbet er, at de regenererer den hjertemuskulatur, som er ødelagt af hjerteanfald. Forsøg på aber viser, at det kan regenerere op til 20 procent af muskulaturen på to måneder.

Ligeledes har 40 personer med diabetes i USA modtaget poser indeholdende umodne bugspytkirtelceller, som ligeledes er lavet af embryoniske stamceller. Her er det meningen, at cellerne skal udvikle sig til betaceller, som producerer insulin, og dermed erstatte de ødelagte celler hos personer med type 1-diabetes.

»Begge er skelsættende studier og er anderledes i forhold til, hvad vi hidtil har set, siger Chris Mason,« leder af Regenerativ Medicin på University College London til New Scientist.

Der har allerede været gennemført behandlinger af blandt andet aldersrelateret blindhed og i forbindelse med rygradsrelaterede lammelser, men de nye forsøg adresserer nogle af de mest dødelige sygdomme.

»At blindhed allerede bliver behandlet, er seriøst, men diabetes og hjertefejl er dræbere og ting, som vi ikke har løsninger for, så det gør embryoniske stamceller mainstream,« siger Chris Mason.

Der har allerede været eksperimenteret med stamceller fra voksne til at bekæmpe hjerteskader med varierende grader af succes. Disse celler kan udvikle sig til flere forskellige typer af væv, men der er ingen garanti for, at de vil udvikle sig til hjertemuskulatur.

I en nylig gennemgang af 23 test, som involverer 1.255 personer med hjertesygdomme, fandt man ud af, at der var evidens for, at modtagere af stamcelleterapi har mindre risiko for at dø eller blive genindlagt end personer, som modtog standardbehandling.

Håbet er, at man ved at bruge embryoniske stamceller kan forbedre disse udfald.