Stamceller reparerer hjernen hos ofre for slagtilfælde

Resultaterne fra de første kliniske forsøg, hvor ofre for slagtilfælde behandles med stamceller, giver håb for de patienter, der i dag lever med eftervirkninger i form af lammelser eller problemer med at tænke og huske. Alene i Danmark drejer det sig om mere end 30.000 mennesker.

Det britiske biotekselskab Reneuron har netop fremlagt deres nyeste resultater, og de viser, at cellerne reparerer og forbinder områder i hjernen med det resultat, at patienterne får nemmere ved at bruge kroppen og øger deres livskvalitet.

Reneuron har arbejdet på behandlingsmetoden i over ti år, og den har tidligere vist positive resultater på dyr. Men først nu er Reneuron ved at bevæge sig fra fase 1 til fase 2 i de kliniske forsøg på mennesker. Derfor er der langt endnu, før behandlingen er udviklet helt færdig og bliver bredt tilgængelig.

Læs også: Spiserør dyrket af stamceller er implanteret i rotter

De første forsøg på 11 patienter viser dog en entydig fremgang, og behandlingen viser ingen cellerelaterede bivirkninger eller uønskede immunreaktioner, hvilket var det centrale at undersøge i fase 1, skriver Reneuron i en pressemeddelelse.

Før forskerne lader champagnepropperne springe, og patienter gør sig for høje forhåbninger, så er det værd at nævne, at de ‘entydige’ forbedringer hos de 11 patienter endnu er små. På en skala, der måler livskvalitet fra 0 til 100, havde patienterne en median-score på 45, før de modtog behandlingen, og efter et år var scoren steget med 18 point. På en anden skala, der måler patientens handicap med 0 som topform og 6 som død, viste fire af patienterne en forbedring fra 3 til 2, mens resten forblev uændrede, skriver New Scientists.

Læs også: Forskere vil 3D-printe bruskimplantater af stamceller

Reneuron har fået grønt lys til næste fase, og firmaet er i gang med at finde 41 forsøgspersoner, som de vil behandle to til tre måneder efter deres slagtilfælde. Det er væsentligt tidligere end de 11 foregående patienter, der først blev behandlet mindst seks måneder efter deres slagtilfælde. Reneurons argument herfor var, at patienternes reaktioner på slagtilfældet havde stabiliseret sig, så det blev nemmere for forskerne at måle effekten af stamcellebehandlingen, men Reneuron mener nu, at det er afgørende for effekten, at behandlingen sættes i gang tidligere.

Stamcellerne er kloner af celler hentet fra aborterede fostre. Cellerne bliver sprøjtet ind i en del af hjernen kaldet putamen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vil dette ikke kunne benyttes, til andre former for hjernesygdomme / skader, som fx. folk, som har været involveret i trafik-ulykker o.lig.? Og hvad med "helbredelse", eventuelt af Down-syndrom-ramte, hvis de får celler fra "normale" mennesker? Eller hvis man kunne få hjernen til at skifte celler, i fx. høre-centeret, så tinitus kunne behandles?

Mener at erindre, at der var nogle, som foretog noget lignene, i.forb.m. overreven ryg-marv, som også vise rigtigt gode resultater - og det var endda for flere år siden.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten