Stamcellefuskeren på vej mod comeback

Sydkoreas ministerium for velfærd og sundhed har modtaget en ansøgning fra et forskerhold, der vil klone embryonale stamceller. Metoden svarer til den, som Hwang Woo-suk anvendte i et af verdens mest udskældte forskningsresultater.

Den tidligere så hæderkronede forskers navn er da også at finde blandt ansøgerunderskrifterne. Nu er Hwang Woo-suk dog blot med som menig medarbejder og ikke leder som, da sydkoreaneren modtog hæderen "Supreme scientist" og fik sine resultater offentliggjort i tidsskriftet Science tilbage i 2004.

Tidsskriftet trak artiklerne tilbage, da Seoul National University og et udenlandsk panel granskede hans opsigtsvækkende undersøgelser. De fandt ikke fandt skyggen af et bevis.

Den sydkoreanske kloningsekspert Hwang Woo-Suk har indrømmet, at hans forskningsresultater var forfalskede, men fastholder, han kan skabe menneskelige fosterceller ved kloning. [foto: Polfoto Illustration: Polfoto

]

Hwang Woo-suk er stadig anklaget for bedrageri, underslæb og for at bryde Sydkoreas bioetiske love. I retten har Hwang Woo-suk fastholdt, at han kan skabe embryonale stamceller ved kloning. En påstand, der indgyder håb hos tusinder med uhelbredelige sygdomme.

Sydkorea skal give Hwang Woo-suk et svar senest i midten af marts.

»Hans kvalifikationer og karriere som ledende forsker er væsentlige forhold, der spiller ind, når vi skal vurdere, hvorvidt projektet skal godkendes eller ej,« siger Yang Byung-guk, der er direktør og ansvarlig for bioetisk sikkerhed under ministeriet for sundhed og velfærd, til den sydkoreanske avis Chosun Ilbo.

Chosun Ilbo skriver endvidere, at der er forlydender om, at Hwang Woo-suk er fortsat med sin stammecelleforskning på et laboratorium i Thailand siden juni.

Dokumentation

Chosun Ilbo: Hwang Trying to Resume Stem Cell Research