To stamcelleforskere vinder nobelprisen i medicin

Illustration: Creative Commons Attr. 2.0 Generic license

Japanske Shinya Yamanaka fra Kyoto universitet og britiske John B. Gurdon fra Oxford University deler nobelprisen for fysiologi eller medicin, som er uddelt i dag.

79-årige John B. Gurdon er udviklingsbiolog og har modtaget nobelprisen på baggrund af sin forskning i stamceller og kloning. I 1962 opdagede han, at specialisering af celler er reversibel.

Han erstattede den umodne cellekerne i en ægcelle fra en frø med kernen fra en moden celle. Den modificerede ægcelle udviklede sig til en helt normal haletudse på baggrund af dna'et fra den modne celle.

Illustration: Mattias Karlén, v Nobelprisen

Forsøget viste, at den modne celle indeholdt alle de nødvendige oplysninger for at udvikle alle celler i frøen.

Læs også: Kunstige hofter beklædt med stamceller gror perfekt sammen med knoglerne

I 2006 opdagede Shinya Yamanaka så, hvordan intakte modne celler i mus kunne omprogrammeres til at blive umodne stamceller. Den 50-årige forsker er læge og leder center for iPS Cell Research på Kyoto universitet. iPS er forkortelsen for hans fund induces pluripotent stem cells (inducerede pluripotente stamceller).

Ved kun at tilføje nogle få gener omprogrammerede han modne celler til pluripotente stamceller. Pluripotente stamceller er umodne celler, der har potentiale til at blive alle celletyper i kroppen.

Til brug i stamcellebehandling fås de i dag enten fra et foster, f.eks. efter kunstig befrugtning. Eller de kan dyrkes ved hjælp af terapeutisk kloning, hvor man indsætter en cellekerne fra et voksent menneske i en ubefrugtet ægcelle, hvorefter den producerer stamceller ved formering.

Begge nobelprismodtagerne har med deres forskning nået banebrydende opdagelser, som har ændret synet på udvikling og specialisering af celler. Lærebøger er omskrevet, og nye forskningsområder er etableret.

Dokumentation

Nobelprisens hjemmeside

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten