Den internationale forening for stamcelleforskning ISSCR har nedsat en gruppe til at udarbejde retningslinjer, der kan hjælpe med at sikre en ordentlig overgang fra forskning til behandling af patienter med stamceller.
Guiden skal hjælpe forskere og hospitaler med gode råd, men også patienter, der forsøger at finde ud af, hvilke stamcellebehandlinger der er sikre og har dokumenteret effekt.
I dag er det kun visse blodsygdomme, der rent faktisk tilbydes behandling med stamceller i det etablerede sundhedsvæsen. Men klinikker i blandt andet Østeuropa og Asien tilbyder behandling med stamceller mod meget andet, som for eksempel rygskader - ofte for store summer og uden effekt.
Professor Lars Ährlund-Richter ved Karolinska Institutet i Sverige, der er medlem af ISSCR-gruppen, mener, at der et behov for retningslinjer, da det er vigtigt at få folks tillid til stamcellebehandling og vise, at forskerne tager et standpunkt.
»Med guiden vil vi forsøge at begrænse den negative brug af stamcelleforskning, men også på den positive side støtte den seriøse forsknings vej til klinisk brug,« siger Lars Ährlund-Richter.
Professor Jens Zimmer Rasmussen, der er leder af Dansk Center for Stamcelleforskning ved Syddansk Universitet, har fået flere henvendelser fra danskere, der overvejer at betale for stamcellebehandling hos eksempelvis klinikken Emcell i Kiev, der lover hurtige og vedvarende forbedringer både mentalt og fysisk.
Hans svar på henvendelserne er klare: Det er folks eget valg, men pengene vil højst sandsynligt blot være tabt. Det vurderer han ud fra de oplysninger og den dokumentation eller mangel på samme, som han blandt andet har set fra klinikken.
Han støtter arbejdet med de internationale retningslinjer.
»Fup og humbug skader altid en branche og her den seriøse forskning, der ellers foregår. Vi kan ikke komme disse klinikker til livs, for der vil altid være et marked, men vi kan informere og sætte guidelines op, som de seriøse forskere kan følge,« siger Jens Zimmer Rasmussen.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard