Stamcellebehandling kan modvirke alderens skrøbelighed

Stamceller kan medvirke til at hindre aldersrelateret invaliditet og svaghed, mener forskere fra Interdisciplinary Stem Cell Institute på University of Miami Miller School of Medicine. Illustration: Alex Proimos og Wikimedia Commons

Vi lever stadigt længere. Men livskvaliteten i alderdommen kan blive kraftigt hæmmet på grund af aldersbetinget skrøbelighed, der gør ældre afhængige af hjælp fra andre, fordi deres krop er blevet gammel og slidt.

Nu viser to nye humanforsøg med infusion af en særlig slags stamceller kaldet mesenkymale stamceller i ældre mennesker, at forsøgsdeltagerne opnåede en markant forbedring fysiologisk efter bare én til to indsprøjtninger.

Det tyder ifølge forskerne på, at denne behandlingsmetode kan være en sikker og utrolig effektiv behandling til at modvirke aldring, skriver nyhedssitet New Atlas.

Bemærkelsesværdige forbedringer

Mesenkymale stamceller (MSC'er) er en bestemt type voksenstamceller, der findes i stort antal i knoglemarv og fedtvæv. Stamcellerne kan udvikle sig til knogler, brusk, sener og fedtvæv, og i dag bruges mesenkymale stamceller i en lang række behandlinger fra kræft til hjertesygdomme.

Læs også: »Den største sundhedsrisiko bliver informations-overload«

I den nye MSC-behandling har forskere fra Interdisciplinary Stem Cell Institute på University of Miami Miller School of Medicine koncentreret sig om at reducere virkningerne af skrøbelighed hos ældre mennesker. Og det er ifølge forskerne første gang, at MSC er brugt til det.

I det første forsøg (fase I) fik 15 patienter med aldersrelateret skrøbelighed og med en gennemsnitlig alder på 78 år en enkelt infusion med 50, 100 eller 200 millioner stamceller fra donorer i alderen 20-45 år. Seks måneder efter viste de ældre forbedrede fitnessresultater og livskvalitet og ingen bivirkninger.

Det andet forsøg (fase II) med 30 deltagere på gennemsnitligt 76 år var et randomiseret, dobbeltblindet studie med en kontrolgruppe, der fik placebo. Der fik de behandlede to doser med 100 eller 200 millioner stamceller. Her noterede forskerne ’bemærkelsesværdige’ resultater og igen ingen bivirkninger hos stamcellemodtagerne.

Håber på godkendelse af behandlingen

Forskerne er nu ved at lave et udvidet klinisk forsøg (fase IIb) med 120 deltagere fordelt på 10 behandlingsklinikker.

Læs også: Tre grunde til at bio-print vil redde dit liv

Baseret på de resultater håber forskerne, at de kan designe en stor randomiseret klinisk undersøgelse (fase III), så de kan få behandlingen endeligt godkendt af USA’s fødevare- og lægemiddelmyndighed, FDA.

De to forskningsresultater er offentliggjort i tidskriftet The Journal of Gerontology.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Normalt så er vidunderbehandlinger noget der ligger årtier ud i fremtiden, men det lyder jo til at det kun er en godkendelse der mangler.

Det næste vil jo så være hvad en behandling koster, og om behandlingen kan sættes ind langt tidligere.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten