Stamcelle-kvaksalvere myldrer frem i Kina trods forbud

Illustration: Stemcellschina.com

Trods forbud mod udokumenterede stamcellebehandlinger og gentagne forsøg på at efterkomme et internationalt pres om at stoppe kvaksalveriet vokser den ulovlige industri i Kina. Det siger flere fagfolk på området samstemmende.

Et estimat fra 2009 over antallet af ulovlige stamcelleklinikker i Kina lød på 100, men det tal er formentlig vokset, vurderer blandt andet den japanske forsker i reguleringer og etik på stamcelleområdet Doug Sipp fra Riken Center for Developmental Biology i Kobe.

Hans iagttagelser støttes af undersøgelser foretaget af tidsskriftet Nature, der har kontaktet adskillige klinikker i Kina og kan konstatere, at ikke en eneste har registreret deres behandlinger hos myndighederne, som det ellers blev påbudt i januar.

Flere klinikker er etableret i store hospitalskomplekser og bliver derfor i den brede befolkning opfattet som lovlige. Den eneste dokumentation, de har for deres resultater, er imidlertid interviews med patienter, der påstår, at behandlingen virker, skriver Nature.

I erkendelse af det voksende problem vedtog regeringen en lovpakke i januar, der krævede, at klinikker skulle registrere al deres forskning, aktiviteter, kilden til deres stamceller og etiske procedurer.

De lokale sundhedsmyndigheder blev bedt om at standse alle uregistrerede forsøg med stamceller. Og alle nye forsøg med stamceller blev krævet standset, samtidig med at patienter i behandling ikke skulle betale.

Men i Kina lever lovgivning og virkelighed åbenbart i hver sin verden.

Besøger man et af de rigeste kvarterer i Shanghai, finder man den store stamcelleklinik Shanghai WA Optimum Health Care, der bruger navlestrengsblod eller stamceller fra fedtvæv til angiveligt at kurere et hav af sygdomme fra autisme til sklerose.

Ifølge virksomheden kan Alzheimers kureres ved indsprøjtning af stamceller, hvor hver indsprøjtning koster mellem 28.000 og 47.000 kroner. Vil man af med autisme, kan det klares med en indsprøjtning af stamceller fra fedtvæv til 186.500 kroner efterfulgt af en indsprøjtning med stamceller fra navlestrengsblod til 47.000 kroner.

På stamcelleklinikken Tong Yuan Stem Cell i Changchun påstår behandlerne at have kureret mere end 10.000 patienter for en lang række sygdomme, herunder Parkinsons, hvor man blandt andet bruger stamceller fra aborterede fostre, skriver Nature.

I bedste fald har behandlingerne ingen effekt

Danske og udenlandske forskere kalder behandlingerne 'helt hen i vejret' og peger på, at klinikkernes brug af indsprøjtninger uden forudgående behandlinger af stamcellerne udstiller, at der ikke ligger en hypotese bag brugen af stamceller og sygdomsbilledet.

Læs også: Stamcelleforskere advarer mod 'vanvittige' kvaksalvere

Ifølge den danske stamcelleforsker Agnete Kirkeby fra Lunds universitet er læger nødt til at programmere cellerne til en bestemt celletype, før de transplanteres til kroppen. Arbejdet med stamcellerne er en kompliceret proces, og indsprøjter man stamceller uden at styre specialiseringen af cellerne, får man en blanding af hjerteceller, muskelceller, nerveceller, leverceller osv.

»I bedste fald gør de ingenting, men i værste fald deler de sig ukontrolleret og risikerer at skabe kræftknuder,« siger hun.

I de fleste tilfælde vil cellerne formentlig blive ødelagt af kroppens eget immunforsvar, og derfor skal stamcellebehandlingen suppleres med en behandling, hvor man undertrykker patientens immunforsvar, ligesom når man får en organtransplantation.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Står han og synger "If I could turn back time" over for en petri skål med stamceller i?

I alt seriøsitet, så er det her noget forbandet svineri.

  • 0
  • 0

Ok. Troede at det bare var en gang engrish der var på det billede. Han synger faktisk cher i den video som screendumpet er taget fra.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten