Stålvalseværk satser en halv milliard kr. på vindmøller

Stål til vindmølletårne udgør allerede i dag 30 procent af DanSteels omsætning, og ved at modernisere produktionen, håber det gamle stålvalseværk, at det bliver endnu mere.
Ud over vindmølleindustrien findes kernekunderne blandt skibsværfter og stålgrossister. Tyskland er det største marked, Danmark nummer to i kraft af vindmøllebranchen og Sverige er tredjestørst.

»Vi ligger rigtig godt geografisk og har en god havn. Færdigvalsede stålplader er jo ikke noget man bare sejler rundt om Jorden, og markedet i regionen er i vækst,« forklarer teknisk chef Allan Thomasen.

DanSteel er i dag 100 procent ordreproducerende og satser altså på at blive mere nicheorienteret. Det er leverancerne til vindmøllebranchen er godt eksempel på.

Ud af en investeringspulje på næsten 500 mio. kroner over de næste fem år, skal en del af pengene bruges på et helt specielt bord:

»Vi skal bruge bordet til at forberede de plader, som skal blive til vindmølletårne. Dermed kan vi spare producenterne for et ekstra procestrin,« forklarer Allan Thomasen.

Med andre ord er det nu planen at nå længere op i leverandørkæden og ikke længere kun levere de rå stålplader.

Selve bordet bliver 76 meter langt og syv meter bredt. På bordet skal de færdigvalsede stålplader skæres ud og afrettes. Ved processen skæres en snit ind i kanten af stålpladen, så der bliver plads til en svejsefuge, når pladerne skal valses sammen til et mølletårn.

Bordet er så stort, at der i alt kan ligge to gange fire plader samtidig. De fire bliver skåret ved hjælp af to skæremaskiner, med hver to skærehoveder, mens de fire andre forberedes til processen.
Bordet er det første af sin slags i Europa. Prisen for hele projektet med bordet, som også inkluderer fundament, bygningsændringer, kranombygning, filter og skæremaskiner, ligger på cirka 20 mio. kroner.

Hos Bladt Industries, som producerer vindmølletårne, er man særdeles interesseret i DanSteels nye initiativ. Afdelingschef for vindkraft og vedvarende energi Morten Mørk siger:

»På mange måder er det en fordel for os. Det er en proces, som vi tidligere selv har fået udført. Men ofte har vi skullet transportere stålpladerne til en underleverandør for at få dem forberedt. Nu kan vi koncentrere os om at svejse, mens DanSteel skærer pladerne til. Det skulle jo give mulighed for at reducere omkostningerne,« siger Morten Mørk.

Ud over det nye skærebord, er DanSteel også i gang med at investere i en ny varmeretter, hvilket er en valse som skal glatte overfladen på de færdigvalsede plader ud, en normaliseringsovn, som skal sikre en ensartete kornstørrelse i stålpladerne samt en ny opvarmningsovn. Derudover skal der bruges penge på at udskifte en del gamle PLC'er og en opgradering af produktionens styresystem.