Stafylokokbakterie hoppede fra ko til menneske

14. august 2013 kl. 15:524
Danske og skotske forskere har opdaget, at en af de verdensomspændende typer af MRSA-bakterier oprindelig stammer fra køer, men spredte sig til mennesker for 40 år siden.
Artiklen er ældre end 30 dage

En undergruppe af stafylokokbakterier, der smitter ellers raske mennesker uden kontakt til hospitalsmiljøet, stammer oprindelig fra køer, men sprang til mennesker i to uafhængige omgange for cirka 40 år siden. Det viser undersøgelser af gener fra stafylokokker fra køer, geder og mennesker fra fire kontinenter foretaget af forskere fra DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut og University of Edinburgh.

Den undersøgte stafylokoktype bliver kaldt CC97 og er en af cirka ti store verdensomspændende typer, som smitter raske folk uden for hospitaler. I alt eksisterer der dog langt flere MRSA-stammer, der hovedsagelig findes i mennesker. Nogle typer lever dog også i svin.

CC97 blev i 2012 opgjort til at have smittet 30 danskere, og problemet er, at den er resistent over for antibiotika. Opdagelsen af dens oprindelse hos køer betyder dog ikke, at folk nu skal være bange for at klappe en ko, fortæller seniorforsker Henrik Hasman fra DTU Fødevareinstituttet. Opdagelsen er nærmere en slags grundforskning, hvor forskerne forsøger at blive klogere på, hvordan MRSA opfører sig.

Mutationer er nøglen til bakteriens oprindelse

Forskerne har opsporet MRSA's oprindelse ved at kortlægge hele bakteriernes arvemateriale. Især har forskerne undersøgt punktmutationer i arvematerialet og indsat det i et såkaldt dendogram, der er en slags træstruktur (bakteriens stamtræ), hvor man nemt kan se, hvor beslægtede ting er. Da bakterier hele tiden vokser og deler sig, opstår der løbende tilfældige mutationer, som blot er små fejl i kopieringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved at sammenligne punktmutationerne fra forskellige steder, dyr og tidspunkter helt tilbage til 1956, kan forskerne fastslå, præcis hvornår bakterier har muteret, og hvilke typer der ligner hinanden.

»Vi tror, at bakterien har floreret i kvæg i århundrede, og så er den sprunget til mennesker et par gange. Mennesket har så forsøgt at bekæmpe den med antibiotika, og så er den blevet resistent,« fortæller Henrik Hasman.

I Danmark har man siden 2007 registreret data og gemt bakterier fra samtlige personer, der er blevet smittet med MRSA. Det er det eneste sted i verden, man har det totale overblik, og det danske bidrag har derfor været af afgørende betydning for, at man for første gang kan dokumentere oprindelsen i køer.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra DTU Fødevareinstituttet

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
20. august 2013 kl. 23:51

"Vi tror"

Hvad du springer over er netop at der er undersøgt MRSA's arvemasse.

Ved at sammenligne punktmutationerne fra forskellige steder, dyr og tidspunkter helt tilbage til 1956, kan forskerne fastslå, præcis hvornår bakterier har muteret, og hvilke typer der ligner hinanden.

Så skift bare "Vi tror" ud med "Højest sandsynlig", men da der ikke er data eller prøver fra før 1956, vil vi aldrig vide det 100%. Derfor er det ikke tale om bortforklaring, men afklaring. Sandsynlighedsregning bruges meget i genetik, noget Gregor Mendel opdagede. Morsomt nok var han munk, men det afholdt ham ikke fra naturvidenskab.https://da.wikipedia.org/wiki/Gregor_MendelEller på engelsk:https://en.wikipedia.org/wiki/Gregor_Mendel