Stærkt fundament og tidlig planlægning skaffede biotekselskab investorer

I en tid, hvor biotekvirksomhederne sukker efter kapital til at føre deres projekter ud i livet, fremstår danske Orphazyme som et særsyn. Virksomheden har netop fået finansiering på omtrent 104 millioner kroner fra Novo A/S, Sunstone Capital og den internationale fond Aescap Venture.

»Vi har haft medvind i forbindelse med vores finansieringsaktiviteter, og det skyldes en kombination af mange ting. Blandt andet at vi arbejder inden for nogle sygdomme, som er klart definerede,« fortæller administrerende direktør Anders Hinsby.

Orphazyme arbejder på at udvikle behandlinger til lysosomale ophobningssygdomme, som skyldes enzymer uden aktiviteter, og Anders Hinsby vurderer, at de er nemmere at skaffe finansiering til, end hvis virksomheden havde ambitioner om at lave lægemidler inden for større områder.

Mange pile ved siden af

»Inden for de store indikationer kan man, hvis man rammer bulls eye, sælge lægemidler for en milliard dollars om året. Men der går rigtig mange pile ved siden af skiven, og det kan koste flere hundrede millioner dollars i udviklingsomkostninger,« siger han.

Der har dog også været andre faktorer, som har spillet ind på Orphazymes muligheder for at få betalt sine udviklingsaktiviteter, vurderer Anders Hinsby.

»Det er naturligvis også en bidragende omstændighed, at vi har et meget stærkt videnskabeligt fundament for vores aktiviteter, og så har vi fra det prækliniske stadie lavet en forretningsplan, hvor vi har planlagt processen helt frem til at kunne markedsføre produktet. Jeg tror, det har været en stor hjælp,« siger han.

Orphazyme har fra begyndelsen haft Novo A/S og Sunstone capital i ryggen, og derfor var det lettere for virksomheden at nå igennem til Aescap Ventures, der investerer i biotekselskaber i hele Europa, da virksomheden skulle bruge frisk kapital.

»Novo og Sunstone er de største i Danmark, og Novo har via tilknytningen til Novo Nordisk et rigtig kendt og godt brand. At vi har disse stærke investorer, har været en medvirkende årsag til, at vi har været i stand til at tiltrække yderligere en udenlandsk investor,« siger Anders Hinsby.

Det har været et bevidst valg, at virksomheden denne gang skulle have en investor fra udlandet.

»Vi har fået fuld støtte fra vores danske investorer, men vi ville gerne have en international investor, fordi vi blandt andet hermed får udvidet vores internationale netværk, som kan hjælpe med at få os ud blandt andre europæiske selskaber,« forklarer Anders Hinsby.