Stærkstrømsingeniører er akut mangelvare i danske virksomheder

Det er godt at være ingeniører, og for mange af fagområderne er der i disse dage rygende travlt. Så travlt, at flere store danske virksomheder slet ikke kan få nok.

»Vi ser flaskehalse inden for flere af ingeniørområderne, især specifikt inden for stærkstrømsingeniører, men også mere generelt inden for en bred vifte af erfarne specialist-ingeniører. Det er eksempelvis ingeniører med speciale i turbiner,« siger kommunikationschef Jesper B. Larsen fra FLSmidth.

Også hos NKT Cables savner man specielt stærkstrømsingeniører.

»Vi oplever ret store udfordringer med at finde stærkstrømsingeniører og få stillingerne besat. NKT Cables har derfor et rekrutteringsbureau til at hjælpe sig,« siger HR-chef Bent Jensen fra NKT Cables.

Der er ingen tal på, hvor mange ingeniører der kunne have fået arbejde i Danmark, men det skal ikke kun tælles i hundreder, mener Frida Frost, formand for IDA.

»Vi hører fra forskellige steder, at de mangler 100 her, 1-200 der. Da Nokia sidste år lukkede sin udviklingsafdeling i Danmark, lykkedes det efterfølgende for omkring 800 ingeniører at finde arbejde. Det siger lidt om manglen,« siger Frida Frost.

Også olieindustrien, som vil vokse de næste år, mangler folk. Direktør Martin Næsby, brancheorganisationen Olie Gas Danmark, ser en løsning i, at man videreuddanner folk for at løsne op i flaskehalsen.

»Man løser det ved at rekruttere folk fra andre lande og videreuddanne f.eks. andre typer ingeniører. Men vi kunne godt tænke os, at endnu flere unge uddanner sig til f.eks. ingeniør eller maskinmester,« siger Martin Næsby.

Også Frida Frost fra IDA ser videreuddannelse af håndværkere som en mulighed, der kan hjælpe på kort sigt, inden man kan nå at få sendt mange unge igennem ingeniøruddannelserne.

Læs mere på EPN.dk

Emner : Arbejdsmarked
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det skal så være en på 35 med 10 års erfaring. Kommer man op over de 50 er der en evident rædsel for at de jagter chefens job. Det er der nu ingen fare for. Erfaring gør man næppe gider de udfordringer mere. Lederne har MEGET at lære.

Nu er jeg heldigvis folkepensionist for fuld udblæsning og har sgu ikke tid til at gå på arbejde mere. ;-D

 • 0
 • 0

Ej Erik

Jeg er 34 år og nyuddannet stærkstrømsingeniør i morgen. Jeg kommer aldrig til at få job så. ;-)

 • 0
 • 0

Den 4. Januar var meldingen:

http://ing.dk/artikel/135311-eksplosiv-sti... Og det var værst for folk over 60, men næsten lige så slemt for folk over 50.

Så Dan skal såmænd nok få et job nu da han er så heldig ikke at have lyttet til nogle erhvervs-profeter, og istedet blevet stærkstrøms ing'er. Det var jo ikke profeternes forudsigelse at der ville blive efterspørgsel på for 5 år siden!!!

Det er dog yderst beklageligt at der 563 ingeniører, som ikke kan forsørge sig selv efter sommerferien. Nogle af dem kunne nok godt være efteruddannet så de kunne udfylde et job i industrien. Noget man sagtens kunne forsvare at investere i hvis politikerne ellers fik de rigtige informationer, istedet for den evindelige frase: "INGENØRMANGEL hæmmer industrien".

Sidstegang den kom i pressen sendte IDA 80 jobsøgende ingeniører til Esbjerg, og ingen fik job, og få kom til samtale. Der var efterspørgsel efter specialister med årelang erfaring inden for offshore industrien og følgeindustrien til den.

Så lad os få en ordentlig debat i pressen og ikke den nuværende forfejlede. Det kunne medfører at der både kom hjælp til virksomhederne og de jobsøgende ingeniører.

Forresten kender jeg mange mekaniske og stærkstrøms ingeniører som nu har job i IT-området, helt uden at have taget efteruddannelse indenfor dette område. Måske kunne man lokke dem tilbage i folden med interessante opgaver. Man kunne f.eks. starte med at give dem noget af den høje løn som man betaler til de udenlandske konsulenter p.t. Så ville der forresten også blive job til de ledige IT-ingeniører, og ikke mindst man kunne få de unge ind på det marked, istedet for at sende alt det interessante arbejdet til Kina og Indien ;-)

 • 0
 • 0

...der er villige til at arbejde meget for en lav løn...

Det der er behov for er at nogen af de erfarne går i specialiststillingerne, og giver plads til de uerfarne - men man skifter jo ikke sikkerhed for usikkerhed for småpenge. Så de store firmaer skal se indenfor og være villlige til at betale for at folk vil satse- og være klar med at gå tilbage hvis det ikke lykkes.

 • 0
 • 0

Jeg ser med glæde, at der er mangel på stærkstrømsingeniører, da jeg nu er uddannet som sådan en. Der sker bare det, at søger man stillinger i de navngivne firmaer, så viser det sig, at de har 1-2 job eller slet ingen, men de kunne godt tænke sig, at der var nogle, der havde kompetancer til et job de kunne tænke sig de måske vil besætte i fremtiden, hvis de får en kontrakt i fremtiden... Derfor når firmaerne melder ud, at de mangler ingeniører, er der i bedste fald tale om ønsketænkning. Så når firmaerne melder ud, at de mangler 1000 stærkstrømsingeniører taler vi måske om 10 stillinger. Man opdager i mange tilfælde at personalegoder og kompetanceopbygning samt en passende løn i virksomhederne stort set ikke findes. Så virksomhederne ligger som de har redt. Jeg kender personligt flere stærkstrømsingeniører, der sidder med helt andre opgaver end stærkstrøm fordi, der ikke findes/udbydes passende jobs. Så jeg kan konkludere, at mangler virksomhederne stærkstrømsingeniører, skal de meget længere frem i skoene ved at promovere jobbene og slå stillingerne op, samt være villige til at indsluse ingeniørne i organisationerne med personalegoder, kompetanceopbygning, passende løn, god introduktion med styret videnoverførsel, fastholdestilbud således, at der sker en forankring/integrering af de nye personer.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten