Stædig silo i Assens er uforudsigelig som et jordskælvsområde
Rettet: 30 husejere i Assens skal formentlig bo på hotel en uge mere, fordi politi og beredskab frygter, at den genstridige sukkersilo ved Assens Arena vil styrte sammen uden for deres kontrol.
»Det er en meget kompleks sag, og derfor skal situationen vurderes yderligere. Teknikerne er ikke helt sikre på, hvordan det skal gribes an,« siger Kim Munksgaard, som er vagtchef ved Fyns Politi.
Siloen, som er den første i et sæt på to siloer, som begge skulle ned, blev sprængt tirsdag formiddag, men det blev en fuser. Siloen forskubbede sig en smule på soklen, men faldt ikke sammen som planlagt.
Læs også: Sprængning af fynsk silo blev en kæmpe fuser
Det komplekse i at få den ned i en ny runde består dels i, at siloen er 'dobbeltcylindret', dvs. der er et inderrør, og hælder det anderledes end den ydre silo, er balancepunktet svært at afgøre - og skulle den styrte over mod nabosiloen, kommer der en yderligere vanskelig beregning.
Og fordi konstruktionen i forvejen kan være porøs efter sprængningen, tør de ikke besigtige det indre rør på nuværende tidspunkt, skriver politiet i en pressemeddelelse.
Lunefuld konstruktion
En ny sprængning bliver derfor forsinket, ikke mindst pga. weekend-stormen, som rådgivere fra Rambøll er blevet sat til at se nærmere på. Politiet har ikke frigjort oplysninger fra rapporten, men skriver kort, at en sydlig vind er blevet vurderet til at kunne påvirke stabiliteten. Og da der netop er en sydlig vind i gang, tør ingen sige god for hverken at gå ind i siloen eller at lade beboerne flytte hjem igen.
»Det er vurderingen, at siloen p.t. står stabilt, men beregninger - foretaget af det rådgivende ingeniørfirma - viser, at vindpåvirkning kan påvirke stabiliteten, navnlig i tilfælde af, at vinden kommer fra sydlige retninger,« skriver Fyns Politi i pressemeddelelsen.
Ifølge adjungeret professor ved SBI, Jørgen Nielsen, kan man sammenligne siloen med en beskadiget bygning efter et jordskælv.
»Man ved jo ikke, om man bare skal nyse, før det styrter sammen, og derfor kan man ikke rigtigt se på konstruktionen og dermed ikke lave en analyse. En delvist sprængt konstruktion er lunefuld, for så aner man ikke en pind om, hvor kræfterne og ligevægten er,« siger han.
Jo længere tid, siloen står, jo mere svinder sandsynligheden også for, at den pludselig styrter i grus. Men ifølge Jørgen Nielsen kan det ske, og så skal nogen jo bære det tunge ansvar, hvis den styrter ned i husene eller i hovedet på en bygningsarbejder, som bliver sendt ind for at forstærke siloen.
Det har ikke været muligt inden redaktionens afslutning at fange det udførende nedrivningsfirma Preben Hockerup A/S for en uddybning af forløbet.
Dokumentation
