

Togproducenten Stadler har besluttet sig for at klage over DSB’s tildeling af kontrakten på Fremtidens tog til Alstom, som blev offentliggjort den 12. april i år. Det oplyser DSB til Ingeniøren.
Dermed er underskrivelsen af kontrakten mellem DSB og det franske selskab nu udsat på ubestemt tid.
Stadler har indgivet klage med henvisning til, at de grundlæggende ikke mener, at Alstoms bud er konditionsmæssigt, dvs. at buddet opfylder alle DSB’s krav.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Indrømmet. Havde overset dét hjørne af EU. Håber ikke de læser det. :-)Finland... Og de baltiske lande Estland, Letland og Litauern.
Og de baltiske lande Estland, Letland og Litauern.Sporvidde er stort set ens (1435 mm). Eneste undtagelser er Spanien, Portugal og Irland.</p>
<p>Og Finland !
Og Finland !Sporvidde er stort set ens (1435 mm). Eneste undtagelser er Spanien, Portugal og Irland.
Og så er der lige 4 forskellige strømsystemer på fjernbanerne. Man kan godt bygge flerstrømslokomotiver, men normalt bygger man kun 2-3 strømstog, mere har man sjældent behov for.
Man kan også spørge om hvorfor vi køre i så mange forskellige biler ?Jeg kan godt se at ruterne er anderledes, men hvorfor ikke have de samme tog i hele EU? Det virker som om at øget standardisering vil være en god ting?
Inden for luftfarten er der det ofte sådan, at når man har analyseret sit behov, så er der ofte kun to fly at vælge imellem !
Det samme er ved at ske inden for persontog. Hvide Mølle i Randers blev til Randers Jernbanevognfabrik, senere Scandia, ABBScandia, ADTranz og endelig Bombardier, som har lukket fabrikken. Bombardier er siden blevet overtaget af Alstom
Alstom er i DK kendt for SA/SE S-tog og Lint41 lokaltog, producret på den tidligere Linke-Hofmann-Busch fabrik i Salzgitter. Alstom inkludere også den gamle lokomotivfabrik Henchel, kendt for Tiger-tanken, et utal af forskellige damplokomotiver samt DSB ME og EA.
Ofte vil de mulige leverandører være indskrænket til Alstom, Siemens, Staedler og en eller to andre. Men der er fortsat mange varianter fra lokaltog til højhastighedstog.
Sporvidde er stort set ens (1435 mm). Eneste undtagelser er Spanien, Portugal og Irland.Der er forskellge strømsystemer, signalsystemer, sporvidder
Jeg kan godt se at ruterne er anderledes, men hvorfor ikke have de samme tog i hele EU? Det virker som om at øget standardisering vil være en god ting?
Jernbanen i EU ikke er standardiseret i ret høj grad (om nogen). Der er forskellge strømsystemer, signalsystemer, sporvidder, fritrumsprofiler, perronhøjder etc. Der er andre ting der skal ensrettes inden turen kom til togene.
Jeg kan godt se at ruterne er anderledes, men hvorfor ikke have de samme tog i hele EU? Det virker som om at øget standardisering vil være en god ting?
Det er jo faktisk helt normalt med chikanøse klager over udbud. Se f.eks. https://m.itwatch.dk/ITNyt/Brancher/offentlig_it/article12737416.ece.