Stadig flere japanere dør af at arbejde for meget

Kravene på det japanske arbejdsmarked er voldsomme, og en ugentlig arbejdstid på 60 timer eller mere er ikke usædvanlig.

Prisen er et stigende antal japanere, der enten dør af for meget arbejde typisk ved hjertestop eller ved at begå selvmord. Faktisk er det så almindeligt, at død ved overarbejde har fået sin egen kategori inden for dødsårsager, nemlig karoshi.

Derimod findes der ikke et begreb på japansk for work-life-balance.

Læs også: Når arbejdet dræber

Hver femte risikerer at dø af overarbejde

Ifølge de japanske myndigheder blev der sidste år i perioden fra marts 2015 til marts 2016 rejst 2.130 sager om erstatning for karoshi mod 1.456 sager året før - næsten seks om dagen. Men en sammenslutning af advokater, der kæmper for erstatninger til de efterladte, vurderer at tallet ligger ti gange højere.

Også de japanske myndigheder advarer om risikoen for at dø af overarbejde. I en ny rapport vurderer regeringen, at hver femte japaner risikerer at dø ved karoshi, skriver den britiske avis The Guardian.

Ifølge rapporten oplyser mere end hver femte virksomhed, at deres medarbejdere har opført mere end 80 timers overarbejde om måneden i seneste januar og december. Dertil kommer, at mere end hver femte japaner på arbejdsmarkedet arbejder mindst 49 timer om ugen.Begge dele betragtes som livstruende

Flere unge og kvinder i fare

Advokatsammenslutningen, der kæmper for erstatninger efter karoshi, siger ifølge Reuters, at hvor det tidligere var midaldrende funktionærer, der blev ramt af karoshi, er det nu i stigende grad unge og kvinder, der kæmper for en fast plads på arbejdsmarkedet.

Det japanske arbejdsmarked er i stigende grad opdelt i et a-hold med fastansatte medarbejder og et b-hold af løst tilknyttede. B-holdet er siden 1990 vokset fra 20 procent til 38 procent i dag - hvoraf mere end to ud af tre er kvinder.

Ifølge advokater og forskere er det stadig mere normalt, at unge og kvinder accepterer at arbejde langt ud over normal arbejdstid - uden merbetaling eller pauser - ved løftet om at kunne blive fastansat efter en kortere periode. Samtidig er der en voksende mangel på arbejdskraft i Japan, hvilket for nogle arbejdgiverne til at lægge et umenneskeligt pres på de ansatte for at øge produktiviteten.

Det er en del af den japanske arbejdskultur at have lange arbejdsdage, men de stadigt flere sager med karoshi, har øget presset på regeringen for at indføre strammere regler for arbejdstider i det japanske erhvervsliv.