Stabler af nano-ark skal gøre processorer 40 pct hurtigere
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Stabler af nano-ark skal gøre processorer 40 pct hurtigere

Illustration: IBM

En ny produktionsproces fra blandt andre IBM og Samsung gør det ifølge IBM muligt at producere computerchips, hvor transistorerne sidder så tæt, at der kan være 30 mia. af dem i en chip på størrelse med en fingernegl.

Det er konsekvensen af, at selskaberne ved hjælp af stablede nanoark har skabt en proces, der kan ligge til grund for såkaldte 5 nm-chips.

Det skriver IBM i en pressemeddelelse. Teknologien er et opgør med idéen om, at chips i 5 nm-generationen skal produceres af silicium-nano-tråde (nanowires), selv om IBM over for IEEE Spectrum kalder deres stablede nanoark en afart af selvsamme teknologi.

Ligesom med nanowires muliggør nano-ark, at der placeres en gate hele vejen uden om transistoren for at undgå, at elektroner ‘lækker’ ud af transistoren. Hver transistor udgøres i IBM’s nye design af tre lag af silicium-ark af hver et par nanometers tykkelse.

Illustration: IBM

Fordelen ved at bruge nanoark frem for tråde er ifølge IBM, at bredden af hver transistor dermed kan tilpasses formålet med den enkelte chip. En højtydende chip vil kræve brede transistorer, mens smalle transistorer vil hjælpe eksempelvis en smartphone med at spare på strømmen.

Ifølge IBM’s egne målinger giver den nye teknologi mulighed for at spare 75 pct. af strømforbruget, hvis man ønsker samme ydeevne som ved den bedste eksisterende chip, produceret med 10 nm-teknologi. Tilsvarende kan IBM’s nye chip yde 40 pct bedre end en 10 nm-chip ved samme strømforbrug.

Den forbedring i ydeevne er ifølge selskabet en grundlæggende forudsætning for at understøtte teknologier som kunstig intelligens og virtual reality, hvilket må forventes at være krav til fremtidige chips.

De nye processorer er imidlertid ikke på vej direkte i handlen. Standarden i branchen i dag er processorer med 14 nanometer-teknologi, mens de første 10 nm-processorer er kommet i handlen. IBM forventer ifølge Digi.no at påbegynde produktionen af 7 nm-chips i løbet af 2018.