Står det til de Radikale skal alle have fjernvarme eller varmepumpe om seks år

Alle skal have fjernvarme eller en varmepumpe i 2029, lyder det fra Radikale. Illustration: bigstock/Virrage Images

Fra 2029 skal ingen danskere være nødt til at brænde noget som helst af for at varme sit hjem, lyder det fra Radikale Venstre, der i dag har offentliggjort et energiudspil.

Hensigten er, at accelerere udfasningen af olie, gas og træpiller til fordel for fjernvarme og varmepumper.

»Det kræver arbejdskraft, penge til skrinlagte projekter og hovedrengøring i regler og bureaukrati,« skriver partiet i udspillet.

Ifølge udspillet skal 175.000 husstande allerede næste år blive fri for olie, gas og træpiller.

I 2025 skal tallet op på 400.000, og ved udgangen af 2028 skal alle husstande have fået muligheden for at omstille deres varmeforsyning til et grønt alternativ.

Det er ifølge udspillet 10 år tidligere end de nuværende mål.

Der er derfor tale om et omfattende udspil, der kræver en »operativ indsats« fra myndighederne.

Ligesom under coronapandemien skal den nationale operative stab (NOST) og en række myndigheder gå sammen i en fælles akut indsats for projektet. Især arbejdskraft vil kræve en indsats at skaffe, og her bør man fx se på om værnepligtige kan blive sat til at grave, og udenlandsk arbejdskraft kan blive importeret til projektet.

Radikale vurderer, at udspillet vil koste syv milliarder.

Pengene skal stamme fra »omprioritering af offentligt byggeri og anlægsprojekter«, fra et kommende europæisk indtjeningsloft på energi og fra en fjernelse af grænsekontrollen.

Omprioritering af offentlige anlægsprojekter

Udspillet indeholder en lang række tiltag, der skal finansieres af mere eller mindre sikre kilder.

Der skal indføres en en statslig risikopulje til økonomisk klemte fjernvarmeprojekter, og arbejdsmarkedets parter skal indkaldes til en treparts-forhandlinger om at skaffe arbejdskraft.

Finansieren skal komme fra en omprioritering af de offentlige anlægsprojekter.

Det skal være muligt at få varmepumpe uden lang ventetid og tomme pengepuljer, bygningspuljen skal styrkes og en national rådgivningsindsats skal hjælpe borgere til at omstille sig.

Desuden skal det blive muligt at etablere mindre, borgernære varmeanlæg. Det samt den accelererede udrulning af fjernvarmen skal finansieres gennem den statslige grønne fond og en række mere usikre kilder.

EU-kommissionen har ifølge et udspil lagt op til at indføre et indtjeningsloft på elproducenter inden vinter, hvilket kan give 20-25 milliarder til den danske statskasse. Endelig skal omprioritering af afkoblingspuljen finansiere tiltagene, der i alt vil koste fem milliarder ifølge udspillet.

Endelig ønsker Radikale at lempe elafgiften på varmepumper, hvilket skal finansieres ved at fjerne grænsekontrollen og erstatte den med en digital løsning.

Fjernvarme-organisation hilser det velkomment

Udspillet kan næsten lyde for godt til at være sandt, men fra brancheorganisationen Dansk Fjernvarme lyder der ren begejstring.

»Det er et meget flot og gennemarbejdet udspil, som Det Radikale Venstre nu lancerer, hvor de vil sikre, at fjernvarmeselskaberne og deres forbrugere får økonomisk sikkerhed for de store investeringer, de skal lægge i at investere i grøn varmeproduktion og grave nye rør ned,« siger direktør Kim Mortensen i en pressemeddelelse.

Han roser især forslaget til en risikopulje, der økonomisk skal sikre projekter, der oplever stigende priser, og en genindførsel af tilslutningspligten til fjernvarmeværk.

»I sig selv går vi ikke ind for at tvinge nogle på fjernvarme. Men i den alvorlige situation vi står i, er det et nødvendigt redskab, vi i en mindre årrække bør tage i brug. Dermed kan vi skære en betydelig del af den tid væk, som boligejerne i dag må vente på at komme af med gassen, og samtidig sikre de lavest mulige varmepriser.«

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er da i den rigtige retning.

Vi skal stoppe med at brænde noget af - alle de steder hvor vi kan - så jeg ville håbe at det var mit parti der var kommet frem med dette energiudspil...... Men så kan/skal flere partier i det mindste danne et flertal for denne retning.

Den elektriske omstilling er så startet.

  • 20
  • 10

"Fra 2029 skal ingen danskere være nødt til at brænde noget som helst af for at varme sit hjem.."

Det synes ikke formuleret på den vis i udspillet (?). Det forholder sig alene til pillefyr. Ikke et ord om de væsentligt flere brændeovne, der lysteligt forurener luften. Det er nu op til 30% af husstandene i villakvarterne inden for fjernvarmeområderne, der har brændeovn hér i byen, hvilket luftvejene og vasketøjet godt kan mærke. Især de middelstore og store huse har ovne. Fortsat en ret stor blind plet og håndsky adfærd blandt politikerne.

  • 24
  • 31

Hvis der må brændes træpiller/biomasse af på fjernvarmeværket, så kan jeg ikke se hvorfor det skal forbydes hos private. Med et privat træpillefyr sparer man jo transmissionstabet (og en hulens masse anlægsudgifter).

  • 36
  • 17

Står det til de Radikale skal alle have fjernvarme eller varmepumpe om seks år

javist, de radigale går til (klima)stålet her under valgkampen! :)

Det Radikale Venstres leder, Sofie Carsten Nielsen, var på Lolland i fredags for at fortælle folk på Lolland, at hvis man er så uheldig at have gasfyr, kan man i stedet købe sig en varmepumpe.

Det er jo godt nok. Sådan da

For på Lolland er der ikke nogen, der har gasfyr. Ingen. Der er 51.873 husstande på Lolland, og der er ikke nogen af dem, der har gasfyr. 0,0 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik...

  • 25
  • 24

Min primære opvarmning er jordvarme, og skal jeg have lidt ekstra, så er det træ fra egen have. Træet fra egen have er helt CO2 neutralt. CO2'en er opsamlet fra luften over min grund, og så ledt ud gennemskrostenen, og tlbage til træerne. Det kan ikke blive mere CO2 neutralt.

Fjernvarme har ingen interesse. Tvang har heller ikke.

  • 36
  • 8

Andre har været inde på det, men lyder

Fra 2029 skal ingen danskere være nødt til at brænde noget som helst af for at varme sit hjem, lyder det fra Radikale Venstre

ikke lidt hult, når man så i stedet får andre til at brænde det af for sig?

Jeg har lige fået at vide fare min kommune (Helsingør) at jeg aldrig? får fjernvarme - - - så er det luft/vand varmepumpeinstallation til måske 80.000 for at erstatte et naturgasfyr (som kun er fem år gammelt ?)

Hvem skal bruge al vores biogas i fremtiden, hvis ikke vi uden mulighed for fjernvarme - men med gasrør i vejen skal have muligheden?

Jeg ved godt at elbåret energi giver de absolut største muligheder for fleksibilitet - og dengang naturgassen kom i land i DK, forstod jeg slet ikke investeringen i et naturgasnet fremfor kraft-varmeværker - men sådan er der så meget - - - og nu har vi et naturgasnet til glæde for os uden mulighed for fjernvarme - og forhåbentlig med en mere stabil prissætning i fremtiden - i takt med at gassen bliver udfaset, der hvor det giver mening

  • 24
  • 6

naturligvis roser dansk fjernvarme udspillet. alle forslag der ser på ren og sikker energi. bør naturligvis bedømmes og evtuelt udvikles. det jo ikke sådan,at folk der bor på landet elsker deres oliefyr og brændeovn, det er de alternativer,de har. da de samme politiker i mange år ikke, har ment,det var økonomisk forsvarligt, at små bebyggelser og landsbyer fik mulighed for gas og fjernvarme selv om begge net lå i nærheden. det er ufatteligt hvad putins frygtlige krig, ikke kan ændre i politikernes tankegang.

  • 10
  • 1

Hvem skal bruge al vores biogas i fremtiden, hvis ikke vi uden mulighed for fjernvarme - men med gasrør i vejen skal have muligheden?

De industrier, hvor det ikke giver mening at gå over på el i deres produktion, eksport til Sverige, Polen, Tyskland og Frankrig... Og så naturligvis som backup til elproduktionen her hjemme :)

Men jeg er enig i at der også bør være gas nok til de private, hvor det ikke giver mening at skifte til elopvarmning endnu...

  • 25
  • 2

Nogle fjernvarmeprojekter har vist en tidshorisont, hvor kunden kan nå at installere, afskrive og nedslide en varmepumpe i ventetiden.

  • 20
  • 1

Har du et gas- olie- eller træpillefyr i en konventionel installation med radiatorer og høj fremløbstemperatur, kan en varmepumpe ikke bare lige erstatte dit behov, da temperaturen nu kun er den halve = ca. 1/4 af varmemængden. Det har tusinder af engelske gaskunder allerede erfaret, og jeg kender flere her på bøhlandet der har samme triste erfaringer, men så er det jo godt de har beholdt deres brændeovne, men det var vel næppe meningen. Varmepumper hører sammen med gulvvarme og store flader, men det kan man selvfølgelig etablere hvis muligt, eller investere andre titusindekronesedler på nye store radiatorer beregnet til den lavere temperatur. En varmepumpe til 150kvm landvilla koster snildt 150.000kr, og så skal vi måske lige lægge +100.000kr oveni til gulvvarme og radiatorer. Hvor mange pensionister har lige råd til den udskrivning. Hvis alle på landet skal have varmepumper og el-biler, skal der nok snart lidt mere kobber i jorden. Og så lige det kedelige: Det fine SCOP-tal på 4-5 ved +10grd. ser nu noget anderledes ud på en kold og blæsende vinterdag. Her løber din el-måler stærkt. Og det bliver jo ikke rigtig grønt før vi helt er sluppet af med vores back-up kraftværker som fortsat kører på gas og KUL.

  • 18
  • 12

Jeg har lige fået at vide fare min kommune (Helsingør) at jeg aldrig? får fjernvarme - - - så er det luft/vand varmepumpeinstallation til måske 80.000 for at erstatte et naturgasfyr (som kun er fem år gammelt ?)

Behold da gasfyret, det er jo det ultimative back up system og den smule gas der skal bruges, vil i fremtiden være biogas. Investere 80.000 kr i vindmølleandel => 40.000 kWh/år ( ca. det dobbelte af hvad standard hus bruger ) og opvarm huset med direkte el.

Glem alt om fjernvarme, ellers ender det ligesom i Assens hvor ejerne af vindmøllen ikke kune finde ud af at bruge vindproduktionen selv til billig opvarming, men solgte møllen til fjernvarmen for sidenhen at blive flået i fjernvarmeregning. ? https://fyens.dk/artikel/fjernvarme-vil-ha...

  • 7
  • 7

Spændende forslag, men der er nogle basale emner, der ikke er regnet med. Har de Radikale taget distrubutions selskaberne i ed? Det bliver en pæn del GWh, der skal transporteres rundt til alle de mange husstande på et i forvejen tyndt net. En standard 10/0.4 distrubutions transformer er der ret lang leveringstid på og arbejdet med at opgradere ledningsnettet på både 50/10 kV og 400V niveau er heller ikke færdigt inden 2028. Lige nu er der jo ikke engang tekniker nok til at projektere systemerne. Alene Energinet kæmper med at besættte alle deres mange ledige stillinger https://energinet.dk/Karriere/Jobsoegning/...

  • 16
  • 3

Et par ting, det er rigtig fint med visioner, men de skal også kunne nåes og lade sig gøre i praksis.

At udfase Olie, gas osv. tager tid og folkene på jorden skal også være der og så skal el-nettet kunne klare et væsentligt større forbrug.

Mht. fjernvarme, mener jeg ikke det kan betegnes som grønt før man enten bruger sol, vind, bølgeenergi eller geotermi til dette. Alt det andet er greenwashing, i mere eller mindre grad, især hvis der konstant brændes biomasse af i form af impoteret træ, som flis eller andet.

Der skal være plads til nogen affaldsafbrænding og biomasseafbrænding når vi taler reelle affaldsprodukter, men det bør være et absolut minimum og bør ikke være hovedingrediensen mht. produceringen af fjernvarme, ellers er det for mig falsk varebetegnelse.

Så hvor er planerne for den grønne fjernvarmeproduktion, dem mangler jeg at se og høre om i det offentlige rum?

  • 16
  • 5

Fjernvarmenette er allerede en af de helt store energi forsyner i Danmark, så naturligvis er det en god ide.

Især sammen med Atomkraftværker.

Få ting spiller bedre sammen en Fjernvarme og atomkraft. Udskift alle Danmark 14-15 store kraftværker med atomkraft så har vi strøm nok til den grønne omstilling og opstil små,MSR reaktorer på de decentrale kraft-varmeværker.

Så kan vi nå målet om at være CO2 fri on 30-40 år.

  • 8
  • 30

Fjernvarmens varmetab til jorden på 20%!

Hvordan kan det forsvares i forhold til nyere gasfyr med en nyttevirkning på 100%? Om få år har klimaneutralt biogas erstattet al naturgas.

De 20% er gennemsnittet for alle danske fjernvarmeværker, jf energistyrelsen. Eftersom mange fjervarmeværker afregner varmeforbruget i forhold til en beregningsmæssig mindsteafkøling uanset den faktiske, er det reelle varmetab til jorden større end de 20%.

  • 21
  • 10

Hvis alle på landet skal have varmepumper og el-biler, skal der nok snart lidt mere kobber i jorden.

Der er ikke det store problem med kabeltykkelsen (der kan være lokale udfordringer) på landet, da der er få huse på en streng. Problemet er i parcelhuskvarter og sommerhusområder, hvor der er mange huse på en streng... Og især hvis der er så tæt bebyggelse at der ikke er plads til kiosker....

  • 7
  • 2

Der er ikke det store problem med kabeltykkelsen (der kan være lokale udfordringer) på landet, da der er få huse på en streng.

Desuden er der mange aftagere der historisk har 50+ Ampere sikringsgrupper grundet landbrugserhverv, så her er kablerne sikkert rigeligt dimensionerede.

Enig i at det er omkring sommerhusområder hvor der er størst problemer, særligt hvor der er udviklet et større behov for ladere til bil, sauna mm.

Ved ikke om alle de nye byggemodnede områder de sidste tyve år har nok kapacitet, det burde det være - men ...

  • 8
  • 0

Det man skal lægge mærke til, er at der allerede flere uger tilbage var bred enighed om at udbygge fjernvarmen på bekostning af gas. Det særlige her er det særlige "kriseudvalg", der sikkert skal besættes med nogle afdankede røde og radigale politikere med gode lunser til bengnaverne. For hvad skal det bruges til (kan undværes)?

Det virker mere som om Sosserne giver lidt kød til de Radigale ved at lade dem tage del i æren i en glad gavegiverkommission med udsigt til flere års aftægt. Hvad enten de bliver rød eller blå der vinder kommer de radigale nok i nogle års tørke.

Det er selvfølgelig ren spekulation, men hvorfor skulle det ellers (genop-)tages op i valgkampen?

  • 12
  • 8

Jeg bor på landet. Og altså jeg har lige fået det stillet an så jeg har mine egne pil til opvarmning på ejendommen og jeg har nogle områder, hvor jeg har lavet natur med nogle pilebevoksninger imellem som skjul for dyreliget og til nye vækssteder til planter. Energimæssigt og miljømæssigt mener jeg ikke noget som helst andet kan hamle op med den løsning, for der skal ikke bruges ressourcer til hverken varmeslanger eller kobberrør eller ekstra energi, så der skal fremstilles vindmøller eller solfangere til at dække energien til varme bortset fra en lille cirkulationspumpe til at pumpevarmen rundt. Den skal vel iøvrigt til alligevel ved et varmepumpeanlæg. Pilene gror fra roden igen, når de er skåret ned efter 4 år af sig selv og skal ikke genplantes de første 20 år. De bliver ikke fliset, men fyret op som stammer. Og de tørrer ved at stå på en palle i solen indtil de lige kommer i hus en måneds tid før de skal bruges. Jeg skal bruge pil fra 2500 -3000 m2 pr år. Pilene binder CO2 i 3 ud af fire år + i rodsystemet i de 20 år. Og proff. Jørgen E Olsen AU har beregnet et CO2 ekvivalent optag, når plantning, dyrkning og høst er fraregnet på 1,4 mill kg pr Ha. Er det igen en af de her uovervejede valgkamps beslutninger til en hovsaløsning!

  • 13
  • 3

Jeg er meget enig med #6 #17 og #22, og jeg kan frygte at dette fjernvarmehysteri vil kunne blive en løsning som gør mere skade på miljøet end gavn. Helt bimlende skørt bliver det da hvis man erstatter det nuværende gasnet med gasfyret fjernvarme. Så er det da bedre at brænde gassen af i de nuværende anlæg.

  • 12
  • 3

Jeg mærker altid efter om jeg stadig har mine penge når politikerne kaster sig over store omlægninger af energiforsyningen. Deres tidshorisont er for kort og de mangler ofte indsigt i emnet.

Pudsigt nok så skal det altid foregå med tvang af forskellig art, selvom de samme politikere ofte hylder markedskræfterne. Måske markedskræfterne bare skal have et ordentligt puf med regler, afgifter og tilskud.

De burde jo sige til sig selv, at vi må udbygge med vindmøller, så strømmen bliver så billig, at folk selv ser lyset og skifter den gamle opvarmning. Det er der kæden springer af for de mere idealistiske politikere.

  • 20
  • 2

kan en varmepumpe ikke bare lige erstatte dit behov,

Det er muligt at humlebien ikke kan flyve, men det gør den. Jeg bor i et hus på 147 m2 fra 1962 med enstrenget varmesystem. Jeg fik for 10 år siden, da der var ved at være problemer med mit oliefyr installeret jordvarme med 300 m jordslanger. Det virker ganske fortrinligt. Jeg har ikke gulvvarme. Leverandøren fortalte mig at jeg blot skulle sætte alle termostater helt åbne og så lade varmepumpen regulere temperaturen. Det virker fortrinligt. Med gammeldags radiatortermonstater er det meget sjældent at der er varme i mere end 1/3 af radiatoren. Det passer. Jeg har målt det efter med et termokamera.

Jeg valgte en varmepumpe med solfangerkreds i varmtvandbeholderen og har efterfølgende fået monteret ca. 8 m2 solfanger. Det gør at jeg i halvdelen af året i praksis slet ikke bruger varmepumpen. I den periode leverer solfangeren næsten alt det varme vand jeg har brug for. Med de moderne udedele i luft-til-vand systemer kan man også undgå gravearbejdet og det at genskabe haven bagefter.

Jo, så har jeg selvfølgelig selv lagt 150 mm ekstra isolering på loftet. Jeg har også fået skiftet det inderste glas i mine koblede rammer til energiglas samtidigt med at tætningslisterne i vinduerne er rettet op.

  • 20
  • 0

Nok en gang drømmer politikerne i farver. I dag er der ca. 6 måneders leveringstid på en luft-til-vand varmepumpe. Det ikke til at få fat i hverken håndværkere eller enheder.

Hvis man vil have udbygget fjernvarmenettet skal der også skaffes såvel rør som komponenter, og så skal der være nogen til at trække rørene frem. Disse kapaciteter er der ikke og kommer ikke bare fordi lægger nogle milliarder på bordet. De mennesker der kan grave har i forvejen rygende travlt med at grave fibernet ned. Og så har vi ikke set på kapaciteten i lavspændingsnettet når hver husstand pludseligt skal have leveret 4 - kW samtidigt til varmepumpe / el-bil.

  • 15
  • 2

De burde jo sige til sig selv, at vi må udbygge med vindmøller, så strømmen bliver så billig, at folk selv ser lyset og skifter den gamle opvarmning. Det er der kæden springer af for de mere idealistiske politikere.

Om en måneds tid, så er der instaleret 1,35 kW mølleeffekt pr. borger heroppe, oveni er der 0,81 kW hydro og 2 kW diesel som back up og sker der ikke noget uventet, så kommer der yderligere 18 MW mølleeffekt ind på nettet i 2023 og så er vi oppe på 1,71 kW pr. borger og lægger vi hydro oveni, så er vi oppe på 2,5 kW pr. borger.

Andelen af VE har sikret at der ikke har været nogen prisstigning på el og faktisk vil der i lavlastperioder allerede nu forekomme overskudsel på 40++ MW og det er effekt nok til at opvarme halvdelen af samtlige huse / bygninger heroppe med direkte el.

At vi er i den gunstige situation skyldes at man har satset på elektrificering og man har sat ud i kortet, at det skal nås allerede i 2030. Det er kun i Thorshavn hvor man har udbredt et fjernvarmenet igennem byen og her har fjernvarmetosserne en ide om at der skal bruges 2 milliarder for at opkoble resterende 5.000 huse / bygninger i fjernvarmen. Bare for at pointere hvor skørt det er at øde 400.000 kr bort pr. hus / bygning i snit, så vil en investering på 400 millioner i vindmøller sikre opvarming af samtlige 5.000 huse / bygninger i kommunen.

I Danmark vindmøllernes foregangsland har man kun sølle 1,037 kW mølleeffekt pr. borger og så er det ret så indlysende, at man er endt i sådan misrabelig situation, og hovedårsagen er massiv fejlinvestering i fjernvarme siden årtusindskiftet, og det har så medført, at el er man nødt til at spinke og spare på, for ikke at ende ude i økonomisk uføre. Men hvad, man ligger vel som man har redt.

  • 7
  • 8

Jeg indrømmer at jeg ikke ved hvilken effektivitet jeg skal forvente i mit hus med luft til vand varmepumpe, men hvis gulvene skal brækkes op for at få gulvvarme i, yderligere isolering opsættes, og der selvfølgelig skal købes et anlæg, vil jeg da overveje at bulldoze mit 1967-hus, og bygge et nyt.

Hvor miljøvenligt mon det er?

  • 4
  • 8

Hans Henrik Hansen

Gas, Olie, flis osv er stabile energiformer, og hvis fjernvarme bliver opvarmet af selvsamme, så har du jo bare et stort varmetab inden det når ud til forbrugeren?

Men jo fjernvarme sælges som grøn, det er den underliggende tone når man sidesætter det med f.eks. varmepumper og her er det så at jeg stiller spørgsmål ved om man kan betegne fjernvarme der er produceret med CO2 afgivende træ som grøn, det mener jeg helt sikkert ikke, og så er det hip som hap.

Mht. prisen på fjernvarme, så er det meget forskellige rundt om i landet, f.eks. er der nogle nogle værker der fyrre med gas og de kunder er jo også hårdt ramt mht. prisstigninger.

Fjernvarmen, i forhold til individuelle løsninger som varmepumper, giver vel kun mening hvis det er grønt og kan gøres billiger i dagens klima virkelighed.

  • 8
  • 4

Omstilling til varmepumper, forbedret isolering, etc. ville nok gå en del hurtigere hvis tilskudsordningen ikke var så bureaukratisk, langsom og utilstrækkelig.

Det er jo helt vanvittigt at man ikke kan søge om tilskud efter installation er sat igang/færdig. Som det er nu, så er svartiden på en ansøgning mellem 3-6 måneder. Hertil kommer at puljen er forholdsvis lille, så der er ikke plads til mange ansøgere. Plus ansøgningen kan i princippet kun ske på een bestemt dag.

Hvorfor ikke åbne dette op, så der er flere som kan få tilskud? Plus lade det ske løbende, så man undgår kø/kaos? Samt lade folk gå igang med / færdiggøre installationen inden evt. godkendelse gives*, så både ansøger og samfundet kan nyde godt af gevinsten ved omstilling hurtigst muligt?

  • Min præmis er at installationen udføres iht. de krav som gælder for at kunne få tilskud. Hvis ikke, så må ansøgeren leve med at tilskud ikke gives.
  • 9
  • 1

Gas, Olie, flis osv er stabile energiformer, og hvis fjernvarme bliver opvarmet af selvsamme, så har du jo bare et stort varmetab inden det når ud til forbrugeren?

mig bekendt udgør flis ikke noget brugbart alternativ i 'private' anlæg(?)

Men jo fjernvarme sælges som grøn, det er den underliggende tone når man sidesætter det med f.eks. varmepumper og her er det så at jeg stiller spørgsmål ved om man kan betegne fjernvarme der er produceret med CO2 afgivende træ som grøn, det mener jeg helt sikkert ikke, og så er det hip som hap

alt er relativt!: Central produktion, baseret på træ(flis) er mere 'grøn' end decentral produktion, baseret på olie/gas/kul.

Mht. prisen på fjernvarme, så er det meget forskellige rundt om i landet, f.eks. er der nogle nogle værker der fyrre med gas og de kunder er jo også hårdt ramt mht. prisstigninger

ja, men mindre ramte, hvis der indtræder prisfald!:

https://mobile.twitter.com/AndreasSteno/st...

Fjernvarmen, i forhold til individuelle løsninger som varmepumper, giver vel kun mening hvis det er grønt og kan gøres billiger i dagens klima virkelighed

næh, prisen bør være styrende! :)

  • 0
  • 6

Hvis der må brændes træpiller/biomasse af på fjernvarmeværket, så kan jeg ikke se hvorfor det skal forbydes hos private. Med et privat træpillefyr sparer man jo transmissionstabet (og en hulens masse anlægsudgifter).

(som #8 var inde på:) et typisk pillefyr udleder ca. 3 gange flere partikler/varmeenhed end et fjernvarmeværk, der afbrænder træ (29 g/GJ hhv. 10 g/GJ https://legacy.altinget.dk/misc/Rapport%20...) Partiklerne fortyndes desuden en del mindre, da skorstenshøjderne vel er 5-10 m, hhv. 75-100m.

  • 4
  • 10

vil jeg da overveje at bulldoze mit 1967-hus, og bygge et nyt

Hvis du har et par millioner du ikke aner hvordan du skal bruge, så kan det da godt være en god ide, men energi- og ressource-økonomisk er det tåbeligt med mindre dit hus er i en rigtigt dårlig stand.

Hvis du ser i #27, så behøver du ikke at rive dine gulve op. Hvis du gerne vil spare på energien så er de første 250 mm på loftet en "no-brainer", især hvis du gør det selv.

Vinduesfirmaerne er vilde med at sælge dig nye vinduer selv om der er nogen leveringstid. Hvis du har vinduer af en god kvalitet, der er vedligeholdt ordentligt, så kan et skift af vinduesglas til isolerglas i stedet for være en god ide. Det er noget din lokale glarmester kan lave. Jeg har koblede rammer, fra 1962, og fik sat isolerglas i det inderste vindue. Det kostede omkring 1500,- pr. vindue. Et sådant skift har især været almindeligt i Sverige.

  • 6
  • 0

hurtigere hvis tilskudsordningen ikke var så bureaukratisk, langsom og utilstrækkelig.

Svaret er meget kort. At "spekulere" i tilskud er at bede andre om at betale for det, over skatten. Disse tilskudsordninger har primært været "feel-good", for at støtte håndværkerne og for at få løbet det i gang. Tilskud er ikke hensigtsmæssigt i en længere periode. Man kan gøre det i en (kort) startfase. Derefter må man selv klare ærterne.

  • 11
  • 0

Fjernvarmen, i forhold til individuelle løsninger som varmepumper, giver vel kun mening hvis det er grønt og kan gøres billiger i dagens klima virkelighed.

Og det sjove er jo i virkeligheden, at hvis fjernvarmen ikke var favoriseret i hoved og r.., så ville den ikke have en chance.

Vi kan nævne ting som tilslutningspligt, et bygningsreglement der favoriserer fjernvarmen, mærkelige puljer målrettet til at rulle fjernvarme ud osv.

Alt sammen fordi fortovsopvarmning ikke er konkurrencedygtigt i sig selv.

  • 12
  • 10

Måske skal vi til at prioritere lidt i vores byggeprojekter. I løbet af de næste 10 år skal vi bygge:

  1. en Femern-forbindelse
  2. 2 energiøer med en masse havmølleparker
  3. udbygge eltransmissionsnettet til at kunne håndtere energien
  4. bygge et gasrør til Lolland
  5. bygge infrastruktur såsom motorveje, elektricificering af togene og en tredje Limfjordsforbindelse for 160 milliarder

Nu skal vi så også have fjernvarme overalt og muligvis også lige en Kattegat-forbindelse. Selv hvis der er penge til at det, tvivler jeg på der er håndværkere nok.

  • 6
  • 0

Jeg indrømmer at jeg ikke ved hvilken effektivitet jeg skal forvente i mit hus med luft til vand varmepumpe, men hvis gulvene skal brækkes op for at få gulvvarme i, yderligere isolering opsættes, og der selvfølgelig skal købes et anlæg, vil jeg da overveje at bulldoze mit 1967-hus, og bygge et nyt.

Jeg tror personligt at de fleste overvurderer hvilken fremløbstemperatur der er nødvendig.

Radiatorstørrelsen og fremløbstemperaturen er designet efter en fimbulvinter, men dels er de sjældne og dels er det kun kortere tid om vinteren det sker.

Rio har nogle tabeller over ydelse for varierende temperatursæt, som kan bruges til at vurdere hvor megen effekt man egentlig kan få ud af sine radiatorer. Energimæket eller det årlige forbrug er et godt pejlemærke for hvor meget effekt der er brug for.

Et såkaldt standardhus bruger 18MWh/år og det svarer til gennemsnitligt 2kW, eller ingenting om sommeren og maksimalt 4kW om vinteren.

Det kan om vinteren undersøges ved at skrue fremløbstemperaturen ned og justere lidt på termostaterne indtil man ikke kan holde varmen. Det kræver ikke dyre konsulenter og andet, blot lidt forsøg.

  • 11
  • 1

Det kan om vinteren undersøges ved at skrue fremløbstemperaturen ned og justere lidt på termostaterne indtil man ikke kan holde varmen. Det kræver ikke dyre konsulenter og andet, blot lidt forsøg.

Skru termostaterne helt op og giv eventuelt cirkulationspumpen et nøk op, det sikrer at du udnytter hele fladen på radiatorerne og at fremløbstemperaturen kan sænkes væsentlig og der stadigvæk er effekt nok til at opvarme huset.

  • 5
  • 2

Hvis du har et par millioner du ikke aner hvordan du skal bruge, så kan det da godt være en god ide, men energi- og ressource-økonomisk er det tåbeligt med mindre dit hus er i en rigtigt dårlig stand

Vi er vel enige om, at tærsklen for hvornår det kan svare sig at rive sit hus ned for at bygge et nyt, sænkes væsentligt, såfremt man får højere pris for et nyt hus, end for et ældre hus, hvor staten har gennemtvunget en urentabel opvarmningsform?

Jeg gætter på at der i mit tilfælde, er en ekstra million at tjene på et nybygget hus fremfor et 50-årigt ditto, så kalkulen ser ikke så dårlig ud.

Energi og ressourcer kommer senere in min prioritering. Og sikkert i andres også

  • 2
  • 0

Svaret er meget kort. At "spekulere" i tilskud er at bede andre om at betale for det, over skatten.

Vi kan nævne ting som tilslutningspligt, et bygningsreglement der favoriserer fjernvarmen..

Alt sammen fordi fortovsopvarmning ikke er konkurrencedygtigt i sig selv.

Lunket vand mafiaen har jo sine venner overalt, der må beskytte levebrødet ?

Tobaksindustrien, De Syv Søstre[1], OPEC, Putin, Dødens Købmænd[2], samt nogle politiske dyr[3] passet jo også blot 'forretningen' ?

/sort humor off

  • 6
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten