SSI-vaccine mod COVID-19 viser lovende resultater på mus

Illustration: vetre/Bigstock

Statens Serum Institut (SSI) arbejder, ligesom mange andre, på at finde en vaccine, der kan hjælpe med at bremse COVID-19-pandemien, og indtil videre har deres kandidat, som har fået navnet CoVAXIX, haft stor succes i forsøg med mus, hvor den har fremkaldt antistoffer, der neutraliserer SARS-CoV-2 virus med samme eller større styrke end de fleste mennesker, der er immune efter en veloverstået COVID-19 infektion.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra SSI.

Den er udviklet under ledelse af chefvirolog, professor og overlæge dr. med. Anders Fomsgaard, som har testet flere forskellige varianter, men nu er landet på en såkaldt spike-baseret DNA til CoVAXIX, der er en type DNA-vaccine, som flere andre lovende, internationale COVID-19 vaccineprojekter også har satset på.

»Vaccinen fremkalder desuden celleimmunitet, der beskytter mod sygdom ved at eliminere virusinficerede celler. Det er meget ønskeligt for vacciner, men langt fra alle vacciner er i stand til det,« lyder det fra ham i pressemeddelelsen.

Læs også: Hvorfor rammes mænd typisk hårdere af COVID-19? Svaret findes måske i forbudte pizzabakker

»Både neutraliserende antistoffer og celleimmunitet er vigtige for kroppens evne til at blokere og beskytte mod en fremtidig COVID-19 infektion. Og celleimmuniteten er afgørende for kroppens evne til at bremse virusproduktion og virusudskillelse, så man begrænser både COVID-19 sygdommen og gør, at man ikke smitter andre,« lyder det fra ham.

Før vaccinen kan prøves på mennesker, skal den først godkendes, og det er en lang proces, fordi der blandt andet er store krav om sikkerhed, men holdet bag CoVAXIX forsøger at nedbringe tiden ved at sætte gang i abeforsøg nu, der kan vise om aberne bliver beskyttet mod efterfølgende smitte med COVID-19 eller ej.

»Parallelt med det vil der blive produceret nok af CoVAXIX til både den indledende humane afprøvning i fase 1, som forventes at kunne starte sidst i efteråret 2020 eller i begyndelsen af 2021, og til den fortsatte fase-2 afprøvning, som der fortsat søges finansiering til,« lyder det fra Anders Fomsgaard.

Læs også: SSI-forsker maner til besindighed: Der går snildt to år, før vi kan give en vaccine

Kan være effektiv mod fremtidige epidemier

CoVAXIX er en såkaldt DNA-vaccine. Det vil sige, at den bruger en teknik, hvor menneskers immunsystem bliver gjort parate til at kæmpe mod virus, ved at udsætte det for en lille del af virus’ overflade uden resten af virus.

Læs også: Eksperter frygter hamstring af corona-vacciner

Der er således intet smitsomt i vaccinen, og det gør denne type vaccine meget sikker.

»Immunsystemet reagerede på vores vaccine og gav immunitet over for den ønskede del af virus. Så vi fik både antistoffer, der neutraliserede virus, og celle-immunitet, som er vigtig hvis man senere skulle blive smittet med COVID-19 virus,« lyder det fra Anders Fomsgaard.

Fremgangsmåden ved denne type vaccine kan også vise sig at være effektiv ikke kun til COVID-19, men også andre fremtidige epidemier, fordi den anvendte virus’ RNA/DNA hurtigt kan skiftes ud, når nye epidemier bryder ud, forklarer Anders Fomsgaard.

»Vores nye DNA-vaccineplatform vil derfor være egnet som en universel beredskabsvaccine-teknologi. Med den kan vi reagere meget hurtigt, når nye eller kendte virus truer vores sundhed og samfund,« forklarer han