SSI om dansk maske-enegang: Lande har også forskellige hastighedsbegrænsninger

Plus28. maj 2020 kl. 09:4210
SSI om dansk maske-enegang: Lande har også forskellige hastighedsbegrænsninger
Imens masker er et våben mod covid-19 i 25 ud af 27 EU-lande, mener Danmark og Sverige kun at de virker i nogle kontekster. Illustration: sobolevskyi/Bigstock.
Danmark er sammen med Sverige de eneste EU-lande, som ikke anbefaler eller kræver, at borgerne bruger ansigtsmasker.
Artiklen er ældre end 30 dage

Selv om Danmark både i Europa og på verdensplan er et af de eneste lande, som ikke ser ansigtsmasker spille en vigtig rolle i genåbningsstrategien, ryster Statens Serum Institut ikke på hånden.

Ud af EU’s 27 lande, er det ellers kun Danmark og Sverige, som ikke enten har krav til eller en anbefaling om maskebrug, når borgerne eksempelvis køber ind eller kører med offentlig transport.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
2. juni 2020 kl. 13:29

Metastudie (den bedste standard i fravær af enkeltstående excellente studier):

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31183-1/fulltext

This study supports universal face mask use, because masks were equally effective in both health-care and community settings when adjusted for type of mask use.

Omtale af studiet

https://www.nytimes.com/aponline/2020/06/01/health/ap-us-med-virus-outbreak-what-works.html

CDCs anbefalinger:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cloth-face-cover.html

9
1. juni 2020 kl. 21:20

Ja. Men danskerne er jo eksperter i rod. Vi taler i øst og vest, og sammenligner pærer og bananer. Løber gerne med en halv vind. Sådan er det nok at være dansk.

8
30. maj 2020 kl. 10:34

Artiklen taler om virkningen af masker, bredt, UDEN at sondre mellem

  • beskyttelse AF omgivelserne (en smittebærer begrænses i sin dråbesmitte)
  • egenbeskyttelse MOD omgivelserne (en person, endog sårbar, beskytter sig selv)

Derfor bliver det noget rod.

På en operationsstue må jeg antage at maskerne er for at beskytte patienten ?

Jeg synes det lyder subjektivt fornuftigt og sandsynligt, at omgivelserne kan beskyttes ved brug af masker - f.eks. især i fly, busser, tog taxi og lignende.

7
29. maj 2020 kl. 15:12

Det er klart at man ikke behøver mundbind når man lukker et land helt ned, som Danmark har været den seneste tid. Men det er uholdbart.

Henviser til de spørgsmål jeg stilte dig i forrige indlæg. Jeg mener i udgangspunktet, at bevisbyrden ligger hos dem, som vil have masker indført som tiltag.

Maskepåbud er en gråzone, og jeg tror stadig, at det handler mere om politiske signaler end evidensbaserede retningslinier. Der er en masse forskere, som har udtalt sig for og imod, men jeg har stadig til gode at se nogen af dem præsentere evidensen. Det er altsammen mavefølelser.

6
29. maj 2020 kl. 08:18

Det er klart at man ikke behøver mundbind når man lukker et land helt ned, som Danmark har været den seneste tid. Men det er uholdbart.

Vi har ikke mangel på mundbind, og man kan sagtens lave dem selv. Mundbind har kun meget begrænset effekt hvis de bæres af sygehuspersonale. De er primært beregnet til at undgå at spyt og anden forurening falder ud af næse og mund.

5
29. maj 2020 kl. 02:19

Der er iøvrigt evidens for, at simple masker virker overraskende godt på R0 i et samfund, hvis alle bruger dem fx i offentlig transport.

Fra artiklen:

I undersøgelserne, som SSI henviser til, har den overordnede bundlinje været, at der uden for sundhedssystemet ikke ses store forskelle på at bruge maske eller ej i spredningen af infektionssygdomme. Sandsynligvis fordi de er svære at bruge rigtigt, og at vi har en tendens til at røre os selv i ansigtet.

Du udtaler, at der er "evidens for, at simple masker virker overraskende godt [...]". Er det evidens, som SSI har overset eller forkastet som dårlig forskning? Hvad betyder "overraskende godt"?

For nu at være lidt djævelens advokat: Hvis den evidens eksisterer, hvorfor har medierne ikke gravet den frem for længst, og kørt de store overskrifter i stilling? Det virker umiddelbart som en historie de fleste medier ville stå på spring for at udfritte politikerne/myndighederne om. De fleste journalister elsker at påpege, når videnskaben modsiger politikernes (manglende) tiltag.

Jeg synes i øvrigt, at overskriften er lidt stram. Norge har ikke påbud om brug af masker, så Danmarks "enegang" er lidt søgt. I øvrigt to lande, som er kommet relativt fornuftig gennem krisen indtil videre. Det lader derfor ikke til, at den manglende brug af mundbind har været et problem. Slet ikke set i lyset af, at der findes sundheds- og plejepersonale, som har langt mere brug for de tilgængelige mundbind end folk, der skal 15 minutter med bussen.

4
28. maj 2020 kl. 22:37

Nu var det jo kun i BUSSER og ANDEN TÆT offentlig trafik jeg foreslog mundbind el. lign. Man skal jo sidde på alle sæder.

Men jeg er personligt ligeglad, jeg tager jo bare min bil. Ligesom direktørerne i myndighederne,

Jeg ved ikke om det er dumhed, egoisme eller forkælelse der får folk til nærmest at se rødt når det handler om at beskytte andre.

Men jeg er da holdt op med at bruge kondom for længe siden. Hvorherre bevares, hvorfor skulle man dog det. Der findes glimrende behandling for de fleste kønssygdomme. Tænk.

3
28. maj 2020 kl. 18:17

Super relevant spørgsmål at stille - MEN personlig vil jeg hellere holde afstand og spritte hænder ofte, end at pakke mig ind og ødelægge oplevelsen af frisk luft. Jeg har i disse sidste uger haft en maske på et par gange i forbindelse med lægebesøg - og jeg finder det svært ikke på et eller andet tidspunkt at røre masken på ydersiden. Og der på ydersiden af masken er der vel opsamlet støvpartikler med lidt af hvert - jeg oplever at den kan smitte lige såvel som de håndtag jeg forsøger at undgå at røre ved. Jeg håber, at SSI holder fast i at masker ikke er nødvendige i hverdagen i denne tid, hvor alle medier skriver at få er smittede.

2
28. maj 2020 kl. 16:12

Det tæller jo hverken i BNP eller corona-statistikken!

Desuden vil mundbind automatisk sætte os i "risikogruppen" ned i kadence, så vi bliver mindre tilbøjelige til at blande os med de andre zombier. F.eks. er kombinationen mundbind & KOL jo ikke ligefrem dynamik i metermål, men den afledte pacificering højner da muligvis chancerne for at dø af en ordinær lungebetændelse - helt uden corona!

1
28. maj 2020 kl. 14:10

Alle smittede med covid-19 i udbrud kan blive "superspredere". Det handler om, hvorvidt og hvordan man hoster og nyser blandt andre mennesker.

"Svage" eller "udsatte" kan jo ikke beskytte sig selv ret nemt. Alternativet til at ALLE bruger simple masker, er jo at de svage så skal have P2/P3 masker og visir. . Er det ikke lidt det samme som at afskaffe handicap-parkering? De handicappede må da bare selv finde et godt sted at parkere.

Der er iøvrigt evidens for, at simple masker virker overraskende godt på R0 i et samfund, hvis alle bruger dem fx i offentlig transport.