SSI-notat: Frygt for superspredere stoppede åbning af nattelivet

Illustration: landio/Bigstock

Det førte til en større politisk debat, da Ingeniøren i sidste uge kunne fortælle, at Statens Serum instituts (SSI) Kåre Mølbak ikke kunne anbefale blandt andet en genåbning af nattelivet.

Imens sundhedsminister Magnus Heunicke (S) allerede samme aften gjorde klart, at han ville følge vejledningen, var særligt Venstre vrede over ikke at være blevet orienteret om SSI's holdning, før den kom i pressen.

Men faktisk var et notat på vej igennem systemet tirsdag, da vi her på sitet tyvstartede debatten - det blev sendt til politikerne senere på dagen og er siden blevet opdateret yderligere.

Og her står det klart, at det særligt er frygten for superspredere og superspredningsbegivenheder, som gjorde udslaget.

Nattelivet giver noget nær perfekte forhold for spredning af covid-19, »herunder mange mennesker på relativt lidt plads, længerevarende ophold, indtagelse af alkohol og ”tab af kontrol”, snævre adgangsforhold, øget åndedrætsfunktion samt kontakt på tværs af kontaktnetværk,« skriver SSI.

»Der er således betydelig risiko for større smittespredning inklusive superspredningsevents,« lyder det i notatet.

Superspredning driver epidemien

Superspredere og sammenhænge, hvor der sker massetransmission af virus, er kommet mere og mere i søgelyset siden foråret, hvor Danmark tog første runde med coronavirussen.

På det tidspunkt var forståelsen, at alle nok smittede nogenlunde lige meget. Uden indgreb og adfærdsændringer gav vi alle covid-19 videre til 2-3 andre, hvis vi blev bærere - den såkaldt R0.

Siden er forståelsen af smittespredning blevet mere nuanceret. Således tyder en del forskning efterhånden på, at virussen generelt ikke smitter så meget - selv blandt ægtefolk er det mere sandsynligt ikke at blive smittet, hvis den anden part er syg.

I stedet viser blandt andet dansk forskning, at epidemiens udvikling langt bedre forklares med superspredere og superspredningsbegivenheder.

Sidstnævnte er relativt nemme at forudsige - mange mennesker tæt sammen med dårlig luftcirkulation og fælles kontaktpunkter er for eksempel en klar opskrift.

Supersprederne er sværere at afdække - principielt kan det være hvem som helst iblandt os. Men vi ved, hvor de gør størst skade - det er, når de møder mange fremmede.

Så stiger risikoen nemlig også for, ikke kun at de smitter mange generelt, men også får inficeret endnu en potentiel superspreder. Og så fremdeles.

Smittekurven bliver stejlere

Det er blandt andet i håbet om at nedsætte den risikoen, at anbefalingen - og påbudet i Aarhus - lyder på mundbind i kollektiv transport, hvor man særligt i myldretiden står tæt, ofte i recirkuleret luft.

Og altså derfor, vi endnu må kigge langt efter koncerter, natlige barbesøg og diskoteksfester. Og ikke mindst en hævelse af grænsen for forsamlingsforbudet.

For ud over at forsamlinger øger risikoen for smittespredning, er det også sværere at smitteopspore efterfølgende, hvis menneskene ikke kender hinanden.

»Det er særligt kontakter på tværs af kontaktnetværk, der øger smitterisikoen, da kontakter inden for eget kontaktnetværk medfører en vis feedback-effekt ved konstateret COVID-19 i netværket, hvilket ikke ses ved spredning på tværs af kontaktnetværket,« skriver SSI.

»Eksempelvis vil en vejfest medføre mindre risiko for kontakter på tværs af netværket end en begivenhed, der tiltrækker personer fra mange landsdele,« lyder det.

Samtidig med notatet blev også en overordnet risikovurdering offentliggjort, hvor SSI skriver at »vi er på en stigende epidemikurve med mere udbredt samfundssmitte og geografiske ophobninger i enkelte områder. Det er for nuværende svært at vurdere, om vi er på en lineær eller eksponentiel kurve.«

Mere og mere tyder dog på en eksponentiel stigning i antallet af smittede, at dømme efter den nyeste opdatering af SSI's optælling af positive tests (se Ingeniørens opgørelse af tallene på ugebasis til højre).

Endnu er antallet af indlagte til gengæld ikke begyndt at stige.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Mange andre lande er stadig på en barsk tur gennem første tur i coronaen.

Så vi risikerer, at når vi foråret er nået gennem #2, får vi smitten til #3 fra omverdenens faldende #1 kurver.

Normalitet har længere udsigter. "Im Westen nichts Neues"

  • 0
  • 0

Der tegner sig så småt et billede af en party abe som er helt hjerne løs og uden nogen som helts moralsk ansvar bare ælsker alle og synes de skal have et knus medens han/hun snakker løs ind i hovedet på dem.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten