»Spar på vandet - især det varme,« foreslår Energistyrelsen danskerne for at spare på energien.
Men Statens Serum Institut, SSI, advarer nu mod at følge det råd. Det kan nemlig være farligt, da det øger risikoen for at blive ramt af den potentielt dødelige vandbakterie legionella.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Sparenergi.dk (Energistyrelsens vejledningstjeneste for energieffektivisering) skriver: "Hold temperaturen på 55 ºC (...) Det varme vand må dog aldrig være lavere end 50 °C i varmtvandsbeholderen, da det kan give f.eks. legionella-bakterier gode vækstbetingelser i beholderen."https://sparenergi.dk/forbruger/varme/varmt-vand
Dvs det er samme anbefaling ved varmeveksler? Tidligere syntes jeg mest der har været fokuseret på varmtvandsbeholdere med større mængder stillestående vand.
Vigtigheden af at holde temperaturen på det varme vand på min 55 grader har jeg mærket på egen krop. Sidste sommer kæmpede jeg i månedsvis med meget kraftig, men uforklarlig hoste og slim fra lungerne, indtil det viste sig at jeg var smittet med legionella.
Sygdommen kan have to forløb: En akut alvorlig, hvor dødeligheden ligger på 5 - 15%, og en "mild", som den jeg var ude for. Den milde er meget svær at diagnosticere, og kræver specielle undersøgelse, men giver ikke udslag ved f.eks. sædvanlige tests for lungebetændelse.
Heldigvis er jeg sund og rask, og helt ovenpå igen. Og oplevelsen har bevirket, at vores udlejer (efter uendelige forudgående diskussioner) endelig forstod vigtigheden af at det varme vand SKAL være vamt, og ikke kun lunkent.
En moderne varmtvandsbeholder har et tab på under 30W. [1] (tab forstået på den måde, at varme forsvinder ud gennem isolering og bliver til boligopvarmning)"Blandt andet kan man sænke temperaturen i varmtvandssystemer"
Så, som du siger Svend, er en reduktion af mængden af brugt varmt vand meget mere interessant ?
[1] Kilde: Metro.
"Blandt andet kan man sænke temperaturen i varmtvandssystemer"
Men ikke under 55 grader i systemet. Derudover kan man kan spare ved at bruge mindre af det varme vand. Selvom de fleste nok kunne regne det ud.
Det kan i det fleste tilfælde opnås ved, at det <strong>varme vand opvarmes til 55° C i varmtvandsbeholderen, oplyser SSI.</strong>
Fedt, at SSI på dette punkt træder i karakter.
...og meget typisk danskt!
Energistyrelsen har tilsyneladende ingen som helst forstand på andet end deres lille bid af helheden - og det på trods at det kun er omtrent halvandet år siden der var ballade om netop Legionella i for kolde varmvandtsanlæg.