SSI i ny melding: Corona-afbødningen virker – så længe vi bliver hjemme

23. marts 2020 kl. 14:1041
SSI i ny melding: Corona-afbødningen virker – så længe vi bliver hjemme
Hver corona-positiv smittede 2,1 andre før regeringens tiltag, ifølge SSI. Illustration: Wikimedia Commons.
Indtil Danmark lukkede ned, smittede hver Covid-19-positive i gennemsnit lidt mere end to personer, vurderer instituttet i et nyt notat om smittetrykket.
Artiklen er ældre end 30 dage

Står det til Statens Serum Institut, skal skolelukninger og de øvrige tiltag for at sænke smittetrykket herhjemme forlænges. Det virker nemlig.

Oplysningerne fremgår af et notat i dag, hvor instituttet forsøger at vurdere det aktuelle smittetryk fra Covid-19 herhjemme.

Udregningen baserer sig på antallet af registrerede smittetilfælde i dagene umiddelbart efter, at afbødningsstrategien erstattede sundhedsmyndighedernes inddæmningsforsøg.

Og ifølge SSI kan der af de tal udledes et reproduktionstal på 2,1, den såkaldte R0.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Dette betyder, at hver patient i gennemsnit bærer smitten videre til 2,1 personer. Dette estimat er på linje med den eksisterende viden for Covid-19,« skriver SSI.

Afbødningstiltag virker

Et R0 på 2,1 er sig selv godt nyt, fordi myndighederne har baseret den danske strategi og forventning til udvikling og pres på for eksempel intensivpladser på et lidt højere tal, nemlig 2,6.

Men reproduktionstallet viser kun hvordan det stod til, før skolerne lukkede og mange af os begyndte at leve en slags eneboertilværelse.

»Dette er, som nævnt foroven, baseret på data fra den første uge, efter at afbødningsstrategien blev sat i kraft, og repræsenterer smittespredningen i samfundet før regeringens tiltag,« skriver SSI.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Såfremt den nuværende indsats fortsætter, er det Statens Serum Instituts vurdering, at reproduktionstallet vil kunne reduceres med 30 til 50 procent.

»Dette vil have en betydelig positiv effekt på den forventede belastning af sygehusene,« fremgår det.

Worst case er aktuelt R0 på 1,96

En forudsætning for dette er dog, at perioden med nedsat kontakt i samfundet forlænges ud over den 30. marts 2020, skriver SSI.

»En anden forudsætning er, at befolkningens opmærksomhed på situationen fastholdes gennem foråret, således at de eksisterende råd og anbefalinger efterleves,« lyder det i notatet.

95 pct. konfidensintervallet lyder på 1,5-2,8. Det vil sige at worstcase R0 efter reduktion er 1,96.

Kåre Mølbak, Statens Serum Institut har tidligere udtalt til TV2, at R0 helst skal ned under 1,8.

Bedst case er det på 0,75 hvilket vil betyde at epidemien går i sig selv.

SST: For tidligt at vurdere effekten

Sammenlignet med SSI's relativt klare melding, er Sundhedsstyrelsen mindre sikker på effekten af regeringens tiltag i en pressemeddelelse i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er for tidligt et vurdere effekten af de mange iværksatte tiltag der skal mindske smittespredningen i det danske samfund, men vi håber og tror at de kan medvirke til at vi får en mere flad og udtrukket epidemikurve i Danmark,« skriver styrelsen.

Bundlinjen er dog den samme - vi skal fortsat passe på ikke at smitte hinanden.

»Vi vil fortsætte og målrette vores omfattende informationsindsats, med konkrete handlingsanvisninger til både den generelle befolkning, og til særlige målgrupper som sårbare og udsatte grupper samt personale på sundheds- og ældreområdet.. Det er ekstremt vigtigt at vi alle efterlever anbefalinger og krav fra myndighederne, så vi kan begrænse smittespredningen,« siger direktør Søren Brostrøm i pressemeddelelsen.

Ifølge de nyeste tal fra SSI er 24 nu døde, imens de var smittet med COVID-19. 254 er indlagt på hospitalerne, deraf 55 på en intensivafdeling - 47 i respirator.

41 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
41
1. april 2020 kl. 13:47

KBH påvej i problemer

Ser vi på den seneste 7 dages udvikling, så bliver KBH mere og mere blå.

STOCKHOLM har oplevet noget tilsvarende, og nu frygter de ikke at have senge nok om 1 uge.

HELSINKI havde en tilsvarende udvikling, hvorfor de lukkede hovedstaden ned.

Hvis dagens tal fortsaetter, tror jeg et 2 personers forbud NU bør indføres i KBH.

Og gerne også et forbud, som det svenske, til dem over 65 år.

"Stockholms stad har infört besöksförbud på samtliga äldreboende efter att flera fall av corona konstaterats"

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/senaste-nytt-om-coronaviruset-i-stockholmsregionen

40
31. marts 2020 kl. 06:59

Hvad er tricket der gør at der ikke er privacy problemer?

39
31. marts 2020 kl. 00:55

Det er tankevækkende, at vi med en enkelt app hos alle, meget nemt kan isolere alle personer der er blevet udsat for smitten, og sætte dem i karentæne. Og være fri for sygdommen, efter få uger. Dem der ikke har en mobiltelefon med app'en, kan måske få en. Er en blevet syg, sporer man alle personer som vedkommende har været i kontakt med, og får hurtigt isoleret sygdommen.

38
30. marts 2020 kl. 16:35

Den app findes jo allerede, den er meget smartere end det du beskriver, har ingen privacy issues, den er udviklet af Singepore som GIVER DEN VAEK som open source (den hedder "Trace Together" og bruger bluetooth). Men vi goer intet... Styrelsen for Patiensikkerhed, som har ansvaret for smitteopsporing goer ingenting, udover at de har lavet en hotline som meget faa ringer til. Ingen Ting. Ingen app, ingen opbygning af et korps af smitteopsporere som i Tyskland, bare sidde og holde moeder og se paa og haabe paa at det hele en dag gaar vaek af sig selv. Men det goer det ikke.

36
26. marts 2020 kl. 06:51

Tror det rammer nyhederne idag eller imorgen, og jeg har ikke læst om det andre steder.

Hvis man kigger på provinserne i Kina, så havde de helt styr på det - og det to g 6 uger fra start til slut hvor nye tilfælde nærmest blev nul. Men nu udviser provinserne Tiajin, Guandong, Bejing, Shanghai efter en periode uden nye tilfælde, igen tilfælde som ligner begyndelsen af en ny epidemi, desværre. Det ses ret ydeligt på denne side: https://mackuba.eu/corona/#guangdong_chinaVælg Daily Increase, og klik på de forskellige kinesiske provinser.

Dvs. selvom Kina havde styr på det, så rammes de allerede nu af 2. bølge og det understreger desværre at det bliver nærmest umuligt at slå det ned som SARS og MERS. Ydermere viser det også at selv drakoniske tiltag ikke er nok - en global økonomi og en smitsom virus der er nået over tipping-point kan ikke stoppes uden vaccine.

Ikke just opløftende, imens man ser +40.000 nye tilfælde dagligt globalt.

35
26. marts 2020 kl. 05:41

@Morten Vi er enige. Mit svar på 8-10 dage fra nu, er ud fra at forsamlingsforbuddet først kom for nogle få dage siden og truslen om bøder ligeså.

Men man skal også huske at intensiv / respirator pt'er ofte er indlagt i 12-20 dage. Så reelt mangler bi at få oplyst 1: antal nyindlagte på sygehus. 2: antal nye pt'er på h.h. intensiv og i respirator.

Først da kan vi herude i samfundet se om der har været en effekt.

33
25. marts 2020 kl. 23:37

Hvorfra stammer tallet på 13,5 dage som median fra smitte til indlæggelse? Jeg ville have forventet lidt længere tid, 15 - 16 dage. OK ikke den store forskel, men heller ikke uden betydning i disse dage. Både denne og sidste weekend var der et forholdsvist lavt antal indlæggelser, og mange lige efter. Så spørgsmålet er om det er en weekendeffekt vi ser i de seneste 2 dage, eller det er en effekt at alle de smittede der kom hjem fra østrig omkring 8. marts, og dem de smittede lige da de var kommet hjem. Eller det er hamsterne fra den 11. om aftenen. Uanset hvad vil jeg forvente et faldende antal nyindlæggelser når vi når hen omkring weekenden,

32
25. marts 2020 kl. 22:49

Evt som det de lige har indført i Finland

" Finland spærrer region af Finlands regering oplyser onsdag aften på et pressemøde, at den afspærrer Helsinki-regionen fra den øvrige del af landet i et forsøg på at stoppe spredningen af coronavirus, rapporterer den svenske radioavis Ekot.

Hovedstaden Helsinki står for en meget stor del af de omkring 880 smittede med Covid-19."

31
25. marts 2020 kl. 18:36

@Torben

Ja, det jeg skrev median 13,5 dage fra første smitte til indlæggelse. Dvs. igår/idag.

29
25. marts 2020 kl. 17:25

@Morten 2 grunde. Dels var det til at begynde med vel kun 1/3 af befolkningen som skulle være hjemme. Dernæst kommer du ikke på sygehus eller i respirator dagen efter du måtte være smittet. Respiratorbehandling må forventes efter 8-10 dage EFTER smitten. Og det var først for få dage siden at vi fik reduceret antal i en forsamling til 10 personer. Så et godt lægefagligt bud er at effekten først kan ses om 1-2 uger.

28
25. marts 2020 kl. 17:20

@Torben

Hvorfor først om 8-10 dage? Median (eller måske gennemsnit) tid fra smitte til indlæggelse er 13,5 dage, og det er i dage 13 dage siden alle alle offentligt ansatte startede med at arbejde hjemmefra eller være hjemsendt. Peaken fra igår matcher ca. resultatet af halvdelen af befolkningen der står stimlet sammen i Netto og hamstrer toiletpapir. :-)

27
25. marts 2020 kl. 16:11

Nu viser den danske strategi sig jo at virke! Tallene viser klart at den eksponentielle spredning ER stoppet - og tilgangen af nye tilfælde erforholdvisbeskeden.

Ved ikke hvilke tal du ser på. Vi andre kan se at antal indlagte er steget fra 301 til 350.
Antal på intensiv er steget fra 69 til 87. Antal i respirator er steget fra 58 til 76.

Det er sket på 24 timer.

Så din vurdering holder ikke rigtig. Desværre. Først om 8-10 dage kan vi se om de forskellige tiltag har haft effekt

24
25. marts 2020 kl. 14:43

Hej Frank Jumppanen Andersen

nedlukningen hjælper alle! Ja virus florerer, og det bliver den ved med. Virus kan IKKE udryddes - men vi skal sikre langsommere spredning - og det ER opnået.

Seneste tal f.eks https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-02-27-nyeste-corona-tal-fra-danmark-og-verden-saa-mange-er-smittede-doede-og-indlagte viser en "fin" ekspontiel stigende kurve. Tallene for testede og bekræftede smittede er underlagt forskellige strategier, så jeg tænker at indlagte og på intensiv mere præcist indikerer epidemiens omfang. Hvilket også er hvad jeg læser ud dit indlæg. Men indlagte i dag er smittede for et par uger siden, så jeg har svært ved at se hvorledes dette kan vise effekten af de indførte tiltag? Mht R0, så kan man se at estimatet er faldende, men igen baseret på tal fra indlagte og jeg tænker at det mere viser estimatets nøjagtighed end indførte tiltag. Kommentarer?

21
25. marts 2020 kl. 12:52

Hvilke tal?

antallet af lægekrævende (= testede) smittede og indlagte. Der er en helt veldefineret sammenhæng mellem samlet antal smittede (inklusive mørketal) og den del der får alvolige symptomer. Dermed kan du regne baglæns og konstatere at smittespredningen er dæmpet.. Simpelt! Du behøver altså ikke teste alle for at konstatere det har virket.. Simpel matematik

19
25. marts 2020 kl. 11:50

Det helt store problem er dog nok data privacy, hvilket er grunden til at de store it virksomheder ikke vil røre det med en ildtang.

Enig - d 20. marts spurgte jeg TDC om de havde en app - jeg kunne give tilladelses til at samle virus data på mig og som jeg kunne indtaste en dato for, hvor når appen slettede sig selv og mine data igen.

TDC og branchen arbejder vist sammen med SSI om en anden løsning. https://www.dr.dk/nyheder/indland/coronavirus-seruminstitut-vil-tjekke-danskernes-bevaegelser-med-mobildata

18
25. marts 2020 kl. 11:47

Tallene viser klart at den eksponentielle spredning ER stoppet - og tilgangen af nye tilfælde erforholdvisbeskeden.

Hvilke tal? For der testes jo ikke. Test-strategien blev ændret 12. marts, så det begrænser jo tilgangen, ikke spredningen. Vi ved ikke hvordan udviklingen er, hvorfor der snarest bør trappes op med test og sporing. Før der er bedre kontrol med udviklingen forbliver samfundet nedlukket.Test kan følges her

17
25. marts 2020 kl. 11:44

R0 i regionerne ?

Noget kunne tyde på at Sjælland har større udfordringer end region nord, midt og syd. Bør vi ikke se mere på de regionale R0 tal og bruge tilpassede strategier ?

16
25. marts 2020 kl. 11:32

Det er oplagt at benytte nye digitale og sociale platforme til at håndtere pandemien. Især mobiltelefoner + apps er en oplagt mulighed. Alle har en mobil, og den kan lokaliseres enten med gps eller via celle master. "Self-reporting corona virus " skulle efter sigende være en meget hyppigt søgeterm på diverse app stores. Men denne søgning er for tiden blokeret på feks google play.https://support.google.com/websearch/thread/33707082?hl=enMed en sådan mobilbaseret data kan der for alvor komme gang analyser og geografisk afdækning af smitte, samt afdækning af smittekæder m.m. Det helt store problem er dog nok data privacy, hvilket er grunden til at de store it virksomheder ikke vil røre det med en ildtang.

15
25. marts 2020 kl. 11:18

den danske strategi da i den grad skudt godt og grundigt i sænk

Nu viser den danske strategi sig jo at virke! Tallene viser klart at den eksponentielle spredning ER stoppet - og tilgangen af nye tilfælde erforholdvisbeskeden.

Dermed lykkedes det AT skabe tid til oprustning af beredskabet - hvilket fra dag 1 var den officielle top-prioritet. Det kunne næppe være lykkedes i samme omfang hvis alt sundhedspersonale skulle rende rundt og teste!

Stor ROS til Sundhedsstyrelsen for at fastholde den oprindelige strategi.

Det kan så være rigtigt at der nu skal sættes ind med mere testning for at komme til det sted hvor vi gradvis kan lukke op for samfundet igen - men nu er både tilgængeligheden og modenheden af test også betydeligt bedre. Så INTET er tabt - tvært imod.

14
25. marts 2020 kl. 10:56

Hvad er scenarioet hvis man ikke får stoppet virus med isolation og sporadiske test? Hvad hvis scenariet er det samme syd/øst/nord for grænsen. Skal der så gennemføres flere nedlukninger af det danske samfund, hvis det blusser op igen? En ny nedlukning i efteråret/vinter! Er der noget samfund som har haft succes med en nedlukning i månedsvis? Boetset fra samfund som ikke er demokratiske i sin opbygning. Hvor længe kan en befolkning holde til at isolere sig selv? Er der nogen særlig grund til at man ikke har fået gjort en stor indsats for at få flere testkit på plads? Bortset fra at det er en strategi som myndigheden ikke tror på. Hvis man kigger til Norge er det nogle meget voldsomme tal der kommer op i antal permiterte. Permiterte som jo på et eller andet tidspunkt, bliver et nummer i arbejdsløsheds statistikken, hvis man ikke lykkes med den nu ærende strategi. Ligner meget på russisk roulette man har gang i. Bortset fra at man har fjernet alle kuglerne i kammeret. Der er jo ingen udløbsdato på denne strategi man har gang i.

Mvh.

11
25. marts 2020 kl. 07:23

Nej Tøsepiger og unge Tøffelhelte, den aktuelle Corona virus er SARS CoV-2, den forårsager COVID-19, nogle smittede føler deres lunger brænder så de ikke kan trække vejret, og rigtig mange dør af den.

Der er et kæmpe mørketal, adskillige mutationer, og stadig en del danskere der ikke fatter en brik.

Så fat det dog, lad være med at udsætte dig selv for andres, eller udsætte andre for dine uddunstninger.

De fleste følger så godt de formår, de simple retningslinier der gentages igen og igen i medierne, men jeg har været ude for flere der glemmer? overhovedet at holde noget foran munden når de hoster, for i det mindste at begrænse aerosol udbredelsen noget. (det er åbenbart svært at huske hvis man aldrig førhen har opdraget sig selv, til almindeliger rutiner)

Folk der maser sammen ved tilbudshylderne, og endda en kunde der brokkede sig til en ekspedient over at en opfylder hostede ud over varerne. Om det var sandt, eller blot set fra en dårlig vinkel, eller måske et udtryk af en ond tanke, skal jeg ikke kunne sige, men vi fandt da ud af at den unge pige iført et nydeligt tørklæde, havde allergi, og forsikrede at hun var meget påpasselig med altid at hoste i armen.

Straks værre gik det her søndag eftermiddag:

Ungt par i tyverne, i køen på nye fine striber i næsten tom Netto, rykker helt tæt op bag Peter, der er direkte kontakt. Peter, der heller ikke normalt bryder sig om at fremmede folk kravler op på ryggen af ham, ryger rundt i et ryk og råber HOLD AFSTAND! Den unge mand med det velplejede fuldskæg, får et kort skræmt glimt i øjnene, men lille søster dukkebarn rykker sig ikke en millimeter, hun er helt i sin digitale verden, kikker blødt op fra sin smartphone, og så går knæveren ellers i gang : ”Hvis du nu bare passer dit, så skal vi nok passe vores. osv.”? Den helt blanke tavle inde bag de, vellignende imitationer af dådyrøjne, blev således grundigt bekræftet.

Hun har end ikke bevidsthed nok til at forestille sig at hun kunne blive smittet af ham, nu på et spørgsmål om hvorfor, hun bliver ved med at gnide sig op af ham, imens hun nu ydermere, 20cm fra hans ansigt udgyder: ”Du ligner da virkelig ikke en jeg vil tæt på”.?

Peter tænker at noget må der vel på en eller anden måde kunne hænge fast på denne åh så jomfruelige tavle, men bliver hurtigt skuffet, da det pludselig går op for pigebarnet, hvad det drejer sig om, idet hendes kavaler visker corona til hende. Resolut stiller hun sig op i positur, øjnene igen udelukkende fokuseret på hendes smarte telefon, og hoster demonstrativt voldsomt lige ud i luften over hyldevarerne. Måske hun blot er en af dem der satser på at komme frem i medievirkeligheden ved at øve sig på at blive den mest hjernedøde i Danmark, måske hun vil demonstrere sit utæmmede egos misforståede suverænitet, eller måske tror hun kan skræmme den sportstrænede gamle gråskæggede fyr der passer på ikke at smitte andre, især min gamle mor. Men det er nok alligevel for meget at tro der ligger nogen forståelige motiver bag et tøsebarn der ikke har nogen tanker for sin egen omgangkreds, end ikke en enkelt tanke på en mor eller bedstemor, et ældre, eller svækket menneske der kunne holde af hende, på trods af hendes udprægede mentale handikap.

Claus Rifbjerg sagde engang at de fleste danskere er dumme. Jeg siger normalt at vi mennesker bare er uoplyste på forskellige områder, men det irriterer mig at jeg gang på gang må give ham ret.

10
25. marts 2020 kl. 07:19

Byggemarkederne er overbefolket, men genbrugsstationerne er lukket. Der er virkelig gang i rigtig mange huse jeg cykler forbi i denne tid, og allerede flere nye læs affald i skovene. Dette næppe for at støtte den fantastiske bevægelse skidtogskrald har startet, og deres prisværdige initiativ er da nu også blevet effektivt bremset ved lukning af genbrugsstationerne. .

Min bror bygger officielt MTB spor i Roskilde, i et rigtigt naturskønt område.  I søndags de kom igen efter lørdagens arbejde, var der smidt et helt lastvognslæs byggematerialer og div. med blandt andet omkring 127 forskellige slags plastic. Og Mandag havde der igen i nattens løb været en tilsvarende lastvogns aflæsning, til lige at lægge en dæmper på arbejdslysten. .

Men godt at vide at det er de væsentlige butikker der holdes åbne, og hvorfor skulle genbrugsfolkene sidde lunt i deres skur, når de kan gå i Bauhaus i stedet?

En undskyldning for lukningen er, at folk på genbrugspladsen bliver tiltrukket af hinanden, de finder så tæt sammen og taler, i modsætning til byggemarkederne og farvehandlerne hvor det jo er indendørs, og så er smitterisikoen ikke så stor, eller er det omvendt….? 

9
24. marts 2020 kl. 09:03

Ja, hvis man vil have et fungerende samfund efter "kvælningen" af epidemien med de nuværende tilatg, må man jo begynde at se på hvordan Japan, Korea, Hong Kong har klaret det.
Disse lande havde jo allerede et bereskab på plads da de jo havde været tæt på SARS epidemien og allerede dengang tog højde for lignende tilstande i fremtiden.</p>
<p>Japan bkev ikke ramt af SARS, og må siges at være en outlier når det kommer til smittespredning.

Nej, jeg skriver at disse lande var "tæt på" SARS epidemien. Men Danmark var "langt fra" ligesom resten af verden mere eller mindre. Der blev jo ikke draget nogen konklusion om det beredskab man skulle have på plads når næste epidemi brød løs. Hvad man jo gjorde i Korea, Hong Kong og Japan. Samt Taiwan. Hvorfor mener du Japan er en outlier ? Samfundet er disciplineret og forberedt på store katastrofer med lokale beredskabsstyrker, som regelmæssigt øver sammen med civilbefolkningen. (ødelæggende jordskælv). Japan er naturligvis ikke blevet overrasket over denne epidemi.

Det er jo mærkeligt at sagkundskaben på det område ikke har haft større gennemslagskraft. Jeg husker for årtier siden en dansk læge (som vist var anatom, men interesserede sig for epidemier) der skrev om farerne ved sygdomme som f. eks. Ebola og Marburg, der kom frem på gr. a. civilisationens udbredelse til områder der før var afsondrede og hvor smitten skete lokalt mellem dyr. Virus og bakterier ville have store muligheder for mutationer og udbredelse til mennesker i den moderne verden med denne fremtrængen til "reservater" for ukendte sygdomme. Den udbredte internationale udveksling af mennesker og varer ville forårsage præcist den type pandemi vi ser nu. Da virusser kan mutere på kort tid (de lever jo i et tidsrum på nogle dage) og mennesket lever i mange årtier, kan menneskets udvikling af sygdomsresistente gener ikke hamle op med virusserne, som nu viser sig som hidtil ukendte for menneskets immunforsvar og dertil mangedoblet i antal.

På rent matematisk grundlag viste lægen at menneskeheden var dømt til undergang. (Hans bog blev endda positivt bedømt (videnskabeligt set altså) af fagfolk på epidemiområdet fremgik det af interviews og anmeldelser af bogen!) Han havde dog ikke medtaget i beregningerne at videnskaben kunne udvikle nye metoder til vakcinefremstilling f. eks. . Så det er her der skal satses fremover - meget store ressourcer skal stilles til rådighed for forskning og udvikling indenfor dette felt.

7
24. marts 2020 kl. 08:10

Er der nogen, der kender lødigheden af dette medie: <a href="https://pov.international/who-virusekspert..">https://pov.international…;.

Umiddelbart virker artiklen ok. pov.international er trods navnet baseret på danske journalister med en rimelig veletableret baggrund.

I forhold til den konkrete artikel er der nok ingen tvivl om at øget testning og aktiv opsporing af smittekæder vil være en rigtig god ide.

Nogle af hans udtalelser overrasker mig til gengæld såsom denne:

“Folk sammenligner hele tiden det her med influenza, men det er ikke influenza. Influenza-virus smitter effektivt. Hvis det her virus havde været lige så effektivt, kunne man ikke have gjort det, som Kina, Sydkorea og Singapore har gjort. Det ville slet ikke virke med influenza. Det her er ikke så rædselsvækkende smitsomt, som mange tror,” forkert, men d

De tal for smitsomheden af Covid-19 der beskrives lige nu (r0 mellem 2,2 og 2,8 uden særlige tiltag) placerer den som værende umiddelbart MERE smitsom end almindelig influenza, hvor r0 generelt ikke kommer over 2,2.

Det kan selvfølgelig skyldes at almindelige influenzaer generelt er noget der allerede er en del modstandsdygtighed imod i befolkningen, således at r0 for COVID-19 vil falde med tiden - men det er ikke relevant i forhold til den generelle smitsomhed lige nu.

Danmark ser ud til at satse på at dæmpe vandene under stormen, men med mindre der kommer en naturlig periode til sommer, hvor sygdommen bliver mindre smitsom indebærer det så også at vi holder landet lukket på nuværende niveau i hvert fald det næste halve år, og at vi lader en masse mennesker få lungebetændelse og dø.

Det hele beror på om vi tror på at COVID-19 kan stoppes eller ej. Den Danske regering tror det ikke. WHO's ekspert ser ud til at mene at det kan den.

5
23. marts 2020 kl. 19:10

Corona-virussen vil stadig være i omløb og i kraft af den nedlukningen der sker pt., så bliver færre smittede (hvilket jo også er formålet), men samtidig så vil flere potentielt være i risiko for at blive smittet, uden af have opnået den fornødne immunitet, når skoler og arbejdspladser åbner igen.

Uden test er der ingen der ved om de er immune og derfor uden problemer kan arbejde. Der er test for covid19 men der bliver brug for en test for antistof. Det arbejder forskere verden over med, sideløbende med at finde en vaccine.

3
23. marts 2020 kl. 16:50

Corona-virussen vil stadig være i omløb og i kraft af den nedlukningen der sker pt., så bliver færre smittede (hvilket jo også er formålet), men samtidig så vil flere potentielt være i risiko for at blive smittet, uden af have opnået den fornødne immunitet, når skoler og arbejdspladser åbner igen.</p>
<p>Som en skrev, det letteste er at lukke samfundet ned - det kan gøres rimelig let, det er mange, mange gange svære at komme tilbage til normalen - og samfundet har jo ikke uendelig tid til at nå dertil.

Ja, hvis man vil have et fungerende samfund efter "kvælningen" af epidemien med de nuværende tilatg, må man jo begynde at se på hvordan Japan, Korea, Hong Kong har klaret det. Disse lande havde jo allerede et bereskab på plads da de jo havde været tæt på SARS epidemien og allerede dengang tog højde for lignende tilstande i fremtiden.

Her viser det sig at man har et tæt net af beredskabspersonale til at opspore kontaktpersoner til smittede, nok af testapparater og testkits til at kontrollere for smitte og lokalt placeret personale som sikrer at evt. karantæner bliver opretholdt for individerne det drejer sig om. Det virker kan man se.

Man har også brugt mobiltelefondata fra teleselskaberne til at spore folk der har været på steder med smitte. Samt til at advare ved at vise lokalitet af en smittebærer, som bryder karantæne og lokaliteter med smitte. Folk som er erklæret immune efter overstået sygdom (så smitter man ikke længere) får et "grønt signal" fra myndighedere i en app, som viser at de trygt kan færdes uden at smitte andre.

Herhjemme skulle man mobilisere midicinfirmaer og fabrikanter der kan fremstille diverse udstyr til at oparbejde lagre og fremtidssikre tilstrækkelige ressourcer til national produktion - evt ved en kommende pandemi/epidemi som vi jo ved kommer på et tidspunkt inden så længe at dømme efter de udbrud der har været de sidste par årtier (SARS, MERS, Ebola, Marburg...). En Ebola mutation f. eks. som smitter gennem luften eller eved dråbeinfektion ville være et mareridt siges det.,,,

2
23. marts 2020 kl. 14:31

En forudsætning for dette er dog, at perioden med nedsat kontakt i samfundet forlænges ud over den 30. marts 2020. En anden forudsætning er, at befolkningens opmærksomhed på situationen fastholdes gennem foråret, således at de eksisterende råd og anbefalinger efterleves, skriver SSI.

Hvor lang tid kan samfundet klare en nedlukning som nu ? - pengene så at sige fosser ud af staten, virksomheder, forretninger og privatpersoner.

Det er klart at smittetrykket falder når folk isolerer sig selv hjemme og knapt nok tør gå ud at handle dagligvarer, men sådan et samfund kan jo ikke fungerer på langt sigt, så skal vi tilbage til normalen og hvad vil det betyde for smittespredningen.

Corona-virussen vil stadig være i omløb og i kraft af den nedlukningen der sker pt., så bliver færre smittede (hvilket jo også er formålet), men samtidig så vil flere potentielt være i risiko for at blive smittet, uden af have opnået den fornødne immunitet, når skoler og arbejdspladser åbner igen.

Som en skrev, det letteste er at lukke samfundet ned - det kan gøres rimelig let, det er mange, mange gange svære at komme tilbage til normalen - og samfundet har jo ikke uendelig tid til at nå dertil.

1
23. marts 2020 kl. 14:21

Såfremt den nuværende indsats fortsætter, er det Statens Serum Instituts vurdering, at reproduktionstallet vil kunne reduceres med 30 til 50%.

Det vil være mere end interssant når og hvis vi får et reelt tal for RO værdier med de nuværende tiltag.

Det tal er vigtigt at få, for e.v.t. af fastholde opmærksomheden.