SSI fremhævede forkert tal for smittetrykket

Plus19. maj 2020 kl. 12:198
SSI fremhævede forkert tal for smittetrykket
Det er denne figur og den tilhørende figurtekst, som er problemet i SSI’s forkerte oplysninger 30. marts. Illustration: SSI.
Berlingske beretter, at smittetrykket var langt lavere før nedlukningen i marts, end SSI oplyste i sin rapport. SSI erkender fejlen. Ny artikel viser, hvorfor det er vanskeligt at estimere udvikling af en epidemi.
Artiklen er ældre end 30 dage

Smittetrykket i Danmark 12. marts ved begyndelsen af nedlukningen af det danske samfund var ikke 2,6, som Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut (SSI) oplyste i et notat 30. marts.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
20. maj 2020 kl. 10:29

Re: al information? Man kan ikke antyde at der er en sammenhæng. Men det er da helt ok at have udokumenterede personlige mistanker om det, overvej hvilke personlige bevæggrunde der kan være hos personer fra ssi, med den respektløse behandling ssi har været udsat for fra politisk hold. Det er ikke alt som er lige sympatisk. https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/meninger/item/brutal-fyring-af-fredberg-rammer-hospitalsledelse-som-en-boomerang.htmlAl information må også indeholde en opgørelse af antal dødsfald forårsaget af nedlukningen, manglende lægebesøg aflyste operationer, dårligere genoptræning og lignende. Så er der et dilemma, et liv er et liv -- færdig med det regnestykke, eller et reddet liv er forventet øget levetid på et antal år eksempelvis en 25 årig forventes at leve til vedkommende er 75. altså et reddet liv af en 25 årig er 50 leveår i værdi, en 75 årig forventes at leve til vedkommende er 85, værdi 10 leveår eller 1/5 del af den 25 årige.

https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/grafik/3242-corona-alders-og-konsfordeling-pa-dode-i-dk.html

På et tidspunkt oplystes gennemsnitsalderen for coronadøde i Italien til 79,5år. Med den diskution der har været om "ældrebyrde" kan jo være lidt grov--- føj.

6
19. maj 2020 kl. 21:27

Den 11. marts var udviklingen løbet os af hænde pga. mangelfuld testning, og det var derfor en rigtig, rettidig og nødvendig beslutning folketinget tog om nedlukning. Selv om der var ting der kunne have været gjort klogere.

Men den helt store ulykkelige konsekvens af de forkerte beregninger var at man lukkede alt for meget ned på sygehusene, for at kunne håndtere de patienter der ikke kom. Med store konsekvenser i form af unødvendige lidelser for alle dem der har fået udsat deres operationer.

5
19. maj 2020 kl. 21:16

Det virker som en gang tågesnak og bortforklaringer. Uden nogen form for beregninger, og med bare almindelig forståelse af virus kan man sige sig selv at smittetrykket (R-værdien) før nedlukningen var en del over 1. I weekenden omkring 8. marts endda meget højere, fordi alle skituristerne skulle hjemme og smitte deres familie. Og at smittetrykket meget hurtigt efter nedlukningen 12. marts måtte falde til at være betydeligt under 1. Når langt den største del af befolkningen kun havde begrænset kontakt med andre.

Og ud fra det var det let at forudsige tidsforløbet i epidemien. At antallet af indlæggelser ville toppe omkring 27. marts (det blev 26. marts som 5 døgns gennemsnit), og at antallet af indlagte ville toppe omkring en uge senere, hvilket det også gjorde.

Allerede en uges tid efter nedlukningen var udviklingen i kurven for indlagte så tydelig at man med en simpel fremskrinvning af den kunne se, at den ville nå omkring 600 indlagte, når den ville toppe omkring månedsskiftet. Det holdt stort set også stik. Den toppede 1. april med 535 indlagte.

Hvordan Sundhedsstyrelsen kunne komme frem til at antallet af indlagte først ville toppe i ugen efter påske med 827 i respirator fatter jeg ikke (det toppede 2. april med 138).

Det foruroligende for mig er både at man med almindelig sund fornuft og logik kan lave markant mere passende forudsigelser af epidemien end forskerne har kunnet med deres beregningsmodeller, og at det var så svært at trænge igennem med et sådant budskab baseret på almindelig sund fornuft. Ingen medier var interesserede, så det blev ikke offentliggjort andre steder end her på Ingeniørens debatsider. Hvor der faktisk var en del både opbakning og forståelse. Og så lidt på Facebook.

4
Videnskabsredaktør -
19. maj 2020 kl. 19:01
Videnskabsredaktør

Jeg har opdateret denne artikel med en tilføjelse på baggrund af et nyt notat fra SSI. Tilføjelsen er angivet ved kursiv i teksten og nederst i artiklen. Der er også en link til den nye SSI-notat fra i dag, som udkom efter denne artikel var skrevet og offentliggjort.

3
19. maj 2020 kl. 14:13

Det er meget betænkeligt at SSI ikke alene laver fejl men også forhindrer adgang til data.

Man tør jo næsten ikke antyde at der måske er en sammenhæng, Det ville jo betyde at der er tale om kriminalitet

2
19. maj 2020 kl. 14:01

Dødeligheden ændrede sig også. Ifølge DR var den ca 2,5% og et par uger efter skrev de om mørketal som gav en dødelighed på ca 0,07 %.. Så det virker som om at der var en skræmmekampange i gang ved nedlukningen.

1
19. maj 2020 kl. 13:02

Nu blev tallet 2.6 jo offentliggjort 30 marts. Hvor tidligt var det egentligt man begyndte at tale om smittetrykket.

Havde man vidst 12 marts at smittetrykket var 1,5, havde man så lukket så kraftigtned.

Og havde man haft det rigtige tal 30. marts, havde der så været basis for en hurtigere genåbning af Danmark.

Det kan hurtigt vise sig at være Danmarks dyreste regnefejl nogensinde.