Sprøjtegift i 99 procent af danske børns urin
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sprøjtegift i 99 procent af danske børns urin

Danske børn har flere rester af sprøjtegifte, som kan hæmme udviklingen af deres færdigheder, end amerikanske børn. Sprøjtegiftene stammer fra frugt og grønt.

»Der er meget solid dokumentation for, at børnenes hjerner påvirkes, når mødrene har været udsat for stoffer fra den her gruppe af insektmidler,« siger professor i miljømedicin Philippe Grandjean, som er tilknyttet både Harvard University og Syddansk Universitet, til Politiken.

Især sprøjtemidlerne organofosfater hæmmer børns udvikling allerede i fosterstadiet. Flere af insektmidlerne i giftgruppen, som er designet til at påvirke insekthjerner, er allerede ulovlige. Men andre er helt lovlige, på trods af at de virker på samme måde som de ulovlige søsterprodukter. De er bare ikke blevet undersøgt endnu.

»Flere studier i USA har vist, at man kan se milde forringelser i 7-årige børns evner, hvis deres mødre har haft et højt indhold af organofosfater under graviditeten«, siger Virginia Rauh som leder Columbia Universitys afdeling for børns sundhed, til Politiken.

Sprøjtegift nedsætter IQ

Virginia Rauh har selv foretaget en undersøgelse af virkningen for giften chlorpyrifos. Det viser sig, at børn, som har et højt indhold af sprøjterester som foster, gennemsnitlig har ringere motoriske evner som 3-årige og lavere IQ som 7-årige.

»Det er ikke sådan, at børnene bliver retarderede, men resultaterne tyder på, at de mister 3 til 5 point i intelligensmålingerne sammenlignet med børn, hvis mødre ikke havde højt indhold af stoffet i urinen,« siger Virginia Rauh ifølge Politken.

I Danmark er chlorpyrifos forbudt, men fordi danskerne køber udenlandsk frugt og grønt, kommer stofferne alligevel op i indkøbskurven. Fødevarestyrelsens kontrolrapport fra 2011 viser 137 fund af chlorpyrifos ud af de 2.300 kontrolprøver.

»Mit råd er, at alle, men især gravide, virkelig skal være forsigtige og vaske frugt og grønt godt for at fjerne sprøjterester. Når det gælder jordbær og andre typer grønt, som er svære at vaske rene, er det en god idé at købe økologiske varer,« siger Virginia Rauh til Politiken.

Høj hyppighed af sprøjtegift i danske børn

Et forskningsprojekt fra Syddansk Universitet i Odense viser, at mange danske børn har rester af de skadelige stoffer i deres urin. Lektor i miljømedicin Helle Raun Andersen har i 2008 undersøgt 174 danske børn, og 99 procent af børnene havde rester af organofosfater i deres urin.

»De danske børns samlede niveau er højere end niveauet hos amerikanske børn i de målinger, som foretages hvert andet år i USA. Det bekymrer os, fordi de her stoffer er nervegifte, og vi er bange for, at de kan lave ravage, især når det gælder gravide kvinder og mindre børn«, siger Helle Raun Andersen til Politiken.

Siden 2008 er en række organofosfater blevet forbudt i Danmark og EU, og det kan have bragt mængden af sprøjterester i børnenes hverdag ned, påpeger Fødevarestyrelsen.

Dokumentation

Politikens artikel

At danske børn har mere sprøjtegift i sig end amerikanske børn, er det fordi USA har skrappere lovgivning, eller fordi amerikanske børn spiser mindre grønt og frugt?

  • 10
  • 0

"de mister 3 til 5 point i intelligensmålingerne sammenlignet med børn, hvis mødre ikke havde højt indhold af stoffet i urinen".

Er der nogle forskere, der har forsøgt at beregne værdien af det resulterende samfundstab i DK? Verden?

Det virkser som om Fødevarestyrelsen bruger ressourcerne helt forkert, når de forkuserer på hestekød i stedet for at checke frugt og grønt for disse "plantebeskyttelsesmidler".

  • 2
  • 1

Een ting er at disse stoffer er fundet, men der står intet om mængderne, kun om at stofferne er meget skadelige. For ti år siden var børnene sikkert sunde, for da kunne man ikke måle det.
Det ville være godt med nogle ppm for det målte, og nogle ppm for de observerede skader.

  • 8
  • 7