Sprængningsfirmaet: Sådan får vi væltet siloen i Assens

13. december 2011 kl. 06:0621
Sprængningsfirmaet: Sådan får vi væltet siloen i Assens
Illustration: Preben Hockerup A/S.
Den genstridige sukkersilo i Assens blev stående efter en sprængning i sidste uge. Nu lægger sprængstofeksperterne planer for et nyt forsøg torsdag eller fredag.
Artiklen er ældre end 30 dage

Torsdag eller fredag trykker sprængningsfirmaet CMP Nedrivning endnu en gang på knappen. Nu skal sukkersiloen i Assens ned, så naboerne kan flytte hjem.

Det fortæller den ansvarlige sprængningsleder, Poul Erik Faurholm Hansen fra CMP, som sammen med sit mandskab har udarbejdet en ny plan for, hvordan sukkersiloen snarest muligt kan blive lagt ned.

»Vi er i gang med de praktiske forberedelser og regner med at kunne sprænge sidst på ugen,« siger Poul Erik Faurholm Hansen.

Siloen, fotograferet umiddelbart inden første sprængning. (Foto: Preben Hockerup) Illustration: Preben Hockerup A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Siloen efter sidste tirsdags sprængning. (Foto: Preben Hockerup) Illustration: Preben Hockerup A/S.

Den første af i alt to sukkersiloer i nærheden af Assens Arena skulle have været lagt ned tirsdag formiddag, men sprængningen slog fejl, og siden har 30 beboere fra omegnen måttet bo på hotel.

Læs også: Sprængning af fynsk silo blev en kæmpe fuser

I stedet for at vælte gled den blot af soklen og satte sig ned, så at sige. Derfor er det Poul Erik Faurholm Hansens vurdering, at den er helt sikker at færdes i, for den smule slagside, siloen har fået, kan umuligt få den til at vælte uforvaret.

Hængslet bryder

Inden sprængningen skar CMP Nedrivning en trekantet kile i væggen nederst i siloen lige over den fire meter høje sokkel. Indhugget omfattede 60 procent af silovæggen, dog sådan, at enkelte 'søjler' blev stående som støtte, indtil de skulle sprænges væk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På bagsiden - modsat faldretningen og forbi kippunktet - blev der med en stor diamantklinge skåret igennem siloen, så den kunne lægge sig nogenlunde smertefrit ned uden at blive holdt tilbage af beton og det armeringsjern, som siloen er sikret med.

»Så skete der det, at hængslet - eller kippunktet - brød, inden siloen fik overbalance og væltede. Det betød, at siloen ikke længere havde det nødvendige omdrejningspunkt og i stedet gled ned og stillede sig lodret. Det var uforudset,« siger Poul Erik Faurholm Hansen.

I weekenden tog han to af landets andre sprængningseksperter, Jørgen Schneider fra Orica og Erik Lauritzen fra Niras, en tur med ud i siloen.

»Vi skulle se på, hvad vi nu gør. Men eftersom den bare har stillet sig stabilt på samme måde som før, bliver fremgangsmåden også meget den samme,« siger han.

Klar til at trykke på knappen

En ny sprængningsplan kom på plads i løbet af lørdagen, og søndag morgen gik teamet i gang med at bygge en ny grusvold op til faldet, og så skal der på ny hugges ind i siloen, bores til sprængstof og trykkes på knappen.

Ifølge Poul Erik Faurholm Hansen kommer det til at tage lige så lang tid som første gang at få på plads - nemlig en uges tid - fordi der skal laves nye beregninger.

»Understøtningsbetingelserne er anderledes en før, men vi føler os mere sikre på, at det går godt denne gang. Før var vi nødt til at sprænge fire meter oppe i luften, fordi kælderetagen ikke var høj nok, men nu står bagkanten på jorden, så vi kan stabilisere yderligere. Så den skulle være sikker,« understreger han, selv om han også erkender, at en fejlslået sprængning godt kan gå lidt ud over selvtilliden.

Understøttelsen vil ske ved at komprimere gruspuder og lægge jernplader under bagkanten, så den står mere stabilt. Samtidig er sprængningslederen i gang med at overveje, hvordan erfaringerne kan komme sprængningen af nabosiloen til gode. Den står også til snarlig sprængning.

»Vi skal jo forhindre, at hængslet bryder, ved at fiksere det. Så det tager noget tid. Mange spørger os, hvorfor vi tøver, men pladsen var lukket, så vi kunne ikke komme i gang før nu. Nu arbejder vi til gengæld i døgndrift,« siger Poul Erik Faurholm Hansen.

Ingen alternativer til sprængning

CMP Nedrivning udfører sprængningsopgaven for Preben Hockerup A/S, som egentlig har entreprisen på opgaven. Her fortæller daglig leder Henrik Hockerup Keller, at også han er forundret over, at sprængningen kunne flytte 3.000 ton silo 30 cm bagud og fire meter ned, uden at noget gik i stykker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det har jeg aldrig set før. Det er fuldstændig surrealistisk,« siger Henrik Hockerup, som har været med til at sprænge masser af bygninger og skorstene ned.

Han understreger, at de for så vidt var klar til forberedelsen til en ny sprængning allerede onsdag, men at beredskabets sikkerhedszone ikke gjorde det muligt at komme i gang før nu.

»Det gode er så, at vi ikke behøver at varsle 14 dage i forvejen denne gang. Nu trykker vi bare på knappen, når vi er klar,« siger han.

Dog frygter han, at dette kan få konsekvenser for fremtidige tilladelser til at foretage sprængninger frem for at pille bygningerne eller siloerne ned sten for sten fra toppen og ned.

»Det ville tage os flere måneder at klippe siloen ned ovenfra, og der findes faktisk slet ikke materiel her i Danmark, som kan nå de 60 meter op til toppen. Derfor er vi nødt til at sprænge den igen,« siger han.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
17. december 2011 kl. 09:04

Ironisk læsning er nok bedst, folk kunne ellers tro du ikke vidste hvad du snakkede om.https://en.wikipedia.org/wiki/Thermobaric_weaponhttps://en.wikipedia.org/wiki/Father_of_All_Bombshttps://en.wikipedia.org/wiki/Fuel-air_explosive

Men nu vi taler om det: ved 0:16 i videoen påhttps://ing.dk/artikel/125157-boom-saa-faldt-siloenser man tydeligt en eksplosion lige under taget på siloen, uagtet at firmaet påstår at der kun blev sprængt i bunden af siloen. Det er tydeligvis et inside job, og jeg forstår ikke at denne forbrydelse ikke er blevet undersøgt for længe siden.

Se bare, jeg kan klare mig uden at angive at jeg er ironisk!

PS: Jeg har heller ikke ændret din overskrift.

20
17. december 2011 kl. 07:44

Forstår ikke helt alt det postyr over sprængning.

Enhver ved jo at man, ved at sætte nogen etager i brand med jetfuel, kan få bygninger af alle størrelser til at kollapse med pandekageefekten, ligesom med 9/11 WTC.

Så spare man jo en del logistik der ;)

LÆS; Ironi

19
14. december 2011 kl. 15:26

Nu er det jo sprængstof og vi taler om... Det er ikke for sjovt man evakuere området omkring sprængningen vel ??

Så lad nu være med at være så bagkloge og kalde dem for alt muligt, de er helt sikkert så dygtige som vi nu kan få den slags i DK (ikke hver dag der leges på denne måde her i andedammen.)

Når man evakuere er der en årsag, det kan gå galt og det gør det også en sjælden gang i mellem. Men så er det oftest "blot" jo materielle skader.

Vi kan måske helt undgå at evakuerer hvis vi fik nogle af eksperterne her i debatten til at forstå disse opgaver ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=uAdoAHsNyvE

Glædelig Jul til jer alle! JanØ

18
13. december 2011 kl. 19:49

Hvorfor trækker man ikke sådan en dims ned med et wirespil eller flere ? Hvis man laver det samme forarbejde, og trækker pillerne væk med et kraftigt spil, og så trækker i toppen af siloen, må der da opstå et større kippe moment.!

17
13. december 2011 kl. 14:18

Det er forbundet med ekstrem fare at bruge denne metode, som vist på figuren.

M.v.h. SST

16
13. december 2011 kl. 13:29

[quote]...Enhver haveejer der har prøvet at fælde et træ ved da at der er en vis risiko for at det hopper ned fra stubben og falder nærmest tilfældigt. Hvorfor skulle en skorsten opføre sig anderledes?...

Det var dog super ærgerligt at folkene bag sprængningen ikke kendte til din store ekspertise inden for nedlægning af havetræer - Peter. Du kunne jo lige være kommet forbi med din buesav fra Silvan og så kunne du have lagt de helt rigtige snit inden amatørerne fra CMP trykkede på knappen ;-)[/quote]

Nu konstaterede jeg jo netop hvor svært det var - fordi jeg har dårlige erfaringer med den slags. Men jeg kalder heller ikke mig selv ekspert i at få høje genstande lagt ned. og det er jo netop forskellen her. De der såkaldte sprængningseksperte kalder sig netop "eksperter" - og står så i fuld alvor i Radio Fyn og siger at de ikke har nogen anelse om hvad der gik galt

15
13. december 2011 kl. 12:46

Prærieulven, der præsenterer sig selv som "Geni", kunne måske hjælpe. Han har mange års erfaring med dynamit. Og skulle noget gå galt, er han altid mand for at klatre op, stemme ryggen mod og skubbe fra med benene. Så skal den silo nok komme ned. For det tilfældes skyld, at man ikke ønsker endnu en sprængning kan W.E. Coyote også få siloen ned ved at trække i en wire fastgjort i toppen af siloen. Det burde også give det bedste resultat m.h.t. faldretning.

14
13. december 2011 kl. 12:30

Giver det mening?</p>
<p>Hvad skulle få andet forsøg til at lykkes bedre end første, når man ikke ændrer metoden?</p>
<p>"Hvis du gør det, du plejer, får du de resultater, du plejer"

Nu ikke så negativ. De fik jo sprængt 4 meter af højden i første forsøg, hvis de bliver ved på den måde ender det med at siloen er væk :-)

13
13. december 2011 kl. 11:47

Hvad er det med at: "....de for så vidt var klar til forberedelsen til en ny sprængning allerede onsdag, men at beredskabets sikkerhedszone ikke gjorde det muligt at komme i gang før nu." ? Vil det sige, at "beredskabet" (hvem så siden det er?) har holdt naboerne fra deres hjem i en lille uges tid ekstra - til hvilken nytte?

12
13. december 2011 kl. 10:55

Undskyld at jeg skrev forkert

11
13. december 2011 kl. 10:54

Når er der ärgeligt at de sprängningsforlk ikke har kontaktet nogen av jer der hved hvad/hvordan det hele ska laves! (fnis)

10
13. december 2011 kl. 10:34

sprængningsekspert, men jeg har en idé til at få en idé om balancen - den nuværende, sikkert skæve - i molevitten:

før to gange to kraftige I profiler gennem centrum i 90 gr vinkel i forhold til hinanden (set ovenfra) og ud gennem periferen. disse skal ligge med f.eks. en meters afstand i højden. Så tvinger du det ene par vertikalt fra hinanden i den ene ende, samtidig med, at du måler hvor meget de i den anden ende tvinges mod hinanden. osv. Du har her 4 punkter, som du dels kan måle på, og dels kan tilføre energi. Tilføre energi ved at forsøge at tvinge (lodret) dem fra hinanden, og måle på forøgelsen af trykket i den anden ende.

9
13. december 2011 kl. 10:32

...Enhver haveejer der har prøvet at fælde et træ ved da at der er en vis risiko for at det hopper ned fra stubben og falder nærmest tilfældigt. Hvorfor skulle en skorsten opføre sig anderledes?...

Det var dog super ærgerligt at folkene bag sprængningen ikke kendte til din store ekspertise inden for nedlægning af havetræer - Peter. Du kunne jo lige være kommet forbi med din buesav fra Silvan og så kunne du have lagt de helt rigtige snit inden amatørerne fra CMP trykkede på knappen ;-)

8
13. december 2011 kl. 10:14

Når siloen ikke længere har forbindelse med soklen, kan jeg ikke se logikken i at skære i bagsiden for at bryde armeringsjernets stabiliserende virkning, som grafikken viser. Armeringsjernet har jo ikke forbindelse med soklen mere, og derfor er hele konstruktionen ikke stabil.

(Grafikkens tekst er jo i futurum, og må derfor gælde den kommende sprængning)

MVH Jan - der ikke køber fyrværkeri i år ;-)

7
13. december 2011 kl. 10:08

Min gamle mester sagde altid:

" Erfaring er = ødelagtematerialer........ og mine svende har desværre alt for meget erfaring "

Nu ved de til næste gang, hvordan de IKKE skal gøre.

" Knowhow is good... but know why... is better "

6
13. december 2011 kl. 10:05

...har man så overblik over, hvor den gerne vil hen - når man sprænger?

Er jeg naiv, hvis jeg påstår, at en sådan silo burde væltes - hvis den har tilladelse til at lægge sig i sin fulde længde - på samme måde, som man vælter et træ?

Det må være muligt, at måle det relative tryk (altså hvor vil den hen) hele vejen rundt - og så simpelthen fjerne materiale de rigtige steder.

5
13. december 2011 kl. 09:54

Det skulle da ikke tage mange minutter...

4
13. december 2011 kl. 09:54

De føler sig mere sikker på at det går godt denne gang. Nej det er bare ikke godt nok. De skal ikke føle sige sikker, de skal vide ! det er jo derfor de er betroet denne svære opgave med sprængningen. Jeg håber for beboerne at de får væltet/sprængt siloen korrekt denne gang. Har ikke kendskab til hvordan kontrolleret sprængninger udføres men har set det udført med milimeters præcision på nettet, men også hvor det ikke helt går som forventet ;o)

3
13. december 2011 kl. 09:46

Når en sådan konstruktion har sat sig så meget, er der meget stor risiko for at siloen vælter "utilsigtet" når der arbejdes yderligere - voldsomt - rystelserne kan få de meget labile bærepunkter til bryde sammen med risiko for de arbejdere der står tæt på siloen. Risiko ville jeg vurdere som fifty-fifty. Har ved selvsyn konstateret hvor lidt der skal til at holde på en høj konstruktion. Helge Bülow - tidligere instruktør i sprængning

2
13. december 2011 kl. 09:32

Jeg fatter ikke at sådan en flok inkompetente kluddermikler kan få lov til at arbejde med sprængstoffer. Nu er der ikke overensstemmese mellem de oplysninger der er her og i den lokale presse. I den lokale presse slår man frisk og frejdigt fast at "man ikke aner hvorfor det gik galt" - her er der dog lidt flere oplysninger.... Men hvis man ikke ved hvad der sker - hvordan kan man så vide at det man gør er i orden? Sprængstoffer er ikke legetøj, og bør forbeholdes dem der ved hvad de gør. Her har man da til overmål bevist at man ikke aner en brik om hvad man gør. Enhver haveejer der har prøvet at fælde et træ ved da at der er en vis risiko for at det hopper ned fra stubben og falder nærmest tilfældigt. Hvorfor skulle en skorsten opføre sig anderledes? Og når man nu åbenbart mener at vide hvad der skete - hvorfor forudså man det så ikke og tog de nødvendige forholdsregler? Det er bare ikke godt nok.

Vh Peter

1
13. december 2011 kl. 08:39

1: Første forsøg mislykkedes 2: Siloen står nu (nogenlunde) som den stod før første forsøg 3 Andet forsøg udføres på samme måde som første forsøg, der ikke lykkedes

Giver det mening?

Hvad skulle få andet forsøg til at lykkes bedre end første, når man ikke ændrer metoden?

"Hvis du gør det, du plejer, får du de resultater, du plejer"

MVH Jan - der undres