Sprækker fundet i vigtig JSF-komponent
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sprækker fundet i vigtig JSF-komponent

Lockheed Martin har fundet sprækker et afgørende komponent til F-35B Joint Strike Fighter. Det er den version, der kan lette og lande lodret, og som designmæssigt har dannet grundlag for hele JSF-konceptet.

Sprækkerne er fundet i et skot, der er udstanset fra store aluminiumkomponenter. Skottet blev testet for metaltræthed, men efter 1.500 af 8.000 testtimer afslørede data, at der er problemer med komponenten, hvorefter ingeniører ved en nærmere gennemgang konstaterede sprækkerne, oplyser Lockheed til den lokale avis Star-Telegram.

Det er kun i B-versionen, at skottet er fremstillet af aluminium, mens skotter til C-versionen og A-versionen, der er i spil som afløser for de danske F-16, er lavet af titanium, der er et stærkere, men tungere materiale. Årsagen er, at F-35B skal spare vægt på grund af det avancerede opdriftssystem.

I det hele taget må Lockheed glæde sig til det nye år, når det drejer sig om F-35B, for det har på mange områder været et år med meget få positive nyheder og en stribe alvorlige problemer.

Det er især B-versionen med dens avancerede motor og software, der har skabt forsinkelser og fordyrelser i hele JSF-programmet. Derfor foreslog et særligt finansudvalg under Det Hvide Hus, (National Commission on Fiscal Responsibility and Reform) sidste uge, at man skrotter B-versionen.

Målet er at frigøre i alt 41 milliarder dollar (220 milliarder kroner) og få færdiggjort testfasen for de to andre versioner. Endelig citerede udvalget en ledende flådechef for at sige, at missiler og morterer kunne varetage de fleste opgaver, som JSF var tiltænkt for Marinekorpset.

Samme rapport foreslog i øvrigt, at USA barberede halvdelen af de næste års planlagte køb af luftvåbenversionen og i stedet købte nye F-16 og F/A-18 E/F. Rationalet er, at man ikke har brug for så mange fly med stealth-egenskaber, får hurtigere udskiftning af den aldrende flyflåde og samtidig kan spare 9,5 milliarder dollar (godt 50 milliarder kroner) frem til regnskabsåret 2015.

Lidt godt ny kommer der dog sivende fra Fort Worth i Texas, hvor Lockheed Martin bygger F-35. Block1, den første af tre grundlæggende softwarepakker for alle elektroniske flykontrolsystemer, har været i luften for første gang i en F-35B.

Netop softwaren har været blandt de mest problematiske i udviklingsarbejdet. F-35 og især B-versionen har en ekstrem stor og meget kompleks software, der varetager alle systemer fra radar, over flyveelektronikken til de avancerede målsøgningssystemer.

Målt på software er JSF et unikt kampfly. Producenterne forventer at skrive 11,6 millioner kodelinjer - effective software line of code, ESLOC - til blandt andet sensorer og våbensystemer alene, mens JSF som færdigt våbensystem forventes at indeholde 18 millioner kodelinjer.

Til sammenligning har Boeings Super Hornet, ifølge den amerikanske rigsrevision, 1,1 millioner kodelinjer, mens verdens mest avancerede kampfly, F-22A, har 2,2 millioner kodelinjer.

Dokumentation

Læs rapport om skrotning af F-35B (punkt 46 og 47)

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

De har endnu ikke fundet årsagen til sprækkerne i et af seks identiske aluminiums bulkheads.

http://www.flightglobal.com/blogs/the-dewl...

Reelt kan man ikke umiddelbart give materialet skylden for problemet. Mange fly anvender samme materiale.
Faktisk er det titanium, som er et eksotisk materiale i den sammenhæng pga. den meget høje pris.
Dvs. lad os nu afvente den endelige konklusion. 1500 timer er mindre end en femtedel end den forventede levetid. De kan umuligt have regnet så meget forkert (?).
Problemet belyser til gengæld det faktum, at der efterhånden ikke er så meget tilfælles mellem de tre forskellige varianter. Man har undervurderet opgavens størrelse.

 • 0
 • 0

Skotterne er ikke udstansede, men sænksmedede. "Forging" betyder smedning.
Titanium har 60% højere massefylde end aluminium, men er dobbelt så stærkt, så der må være tale om endnu et "tradeoff" her, ellers giver det ikke mening.

MvH,

Bent.

 • 0
 • 0

"...og som designmæssigt har dannet grundlag for hele JSF-konceptet" - på hvilken vis har B-versionen dannet konceptuelt grundlag?

Tidlig revnedannelse i bærende elementer er iøvrigt intet nyt - der viste sig fx. relativt tidligt revner i et kropsspant i F-16, et problem der (hvis jeg husker ret?) blev løst ved en ret udramatisk lokal forstærkning (og formentligt derefter 'indarbejdet' i de senere producerede fly)?.

 • 0
 • 0

Hvis man læser Hér:
http://ftp.rta.nato.int/public/PubFullText...

vil man opdage, at det er helt normalt med bulkheads i metal. Mange tør endnu ikke fremstille dem af kompositmaterialer. Der er dog en tendens til stigende brug af titanium i stedet for aluminium fra F15 til F22. Det er en del af årsagen til den voldsomme prislap.
En F16 har f.eks. bulkheads i aluminium. Dejligt billigt fly den F16.
Hvis man vil vide, hvordan SAAB tester bulkheads kan man læse hér:

http://www.solid.iei.liu.se/Publications/M...

Det er dog lidt langhåret, men det viser blot, hvor kompliceret emnet er.

 • 0
 • 0

Hold K... vi kunne have det godt her i verden hvis vi ikke skulle pøse uendeligt med kr i fuldstændig ligegyldige maskiner med et formål ! at myrde mennesker.

 • 0
 • 0

Alcoa kan åbenbart levere et aluminium bulkhead i 7085 aluminium i ét stykke, hvor titanium modparten består af to dele.

Citat: "As the investigation continues, questions will be raised about a key decision in the 2004 redesign. As part of a broader strategy to reduce airframe weight, Lockheed decided to switch from titanium to a new Alcoa alloy - 7085 - for the load-bearing bulkheads.

For Alcoa, Lockheed's decision was an industrial coup. Designed for a wing spar in the Airbus A380, the 7085 alloy had received its first military customer. Three years later, in May 2007, an Alcoa executive touted this success in a briefing to financial analysts.

"The aircraft [F-35] was overweight. They needed significant weight reductions," Alcoa Power and Propulsion president Ray Mitchell said. "They were trying to do it with a two-piece solution. We were able to, with our proprietary alloys, offer them a single piece solution that would be lighter weight and greater strength. So they redesigned this entire part of the airplane and didn't lose time.""

Citatet er hentet hér: http://www.flightglobal.com/articles/2010/...

De tester iøvrigt flyet til 16.000 timer eller de dobbelte af den garanterede levetid. De tester også med belastninger svarende til 13,5G selvom flyet er elektronisk begrænset til 9G.

 • 0
 • 0

Så vidt jeg kan se, er skottene sænksmedede i Cleveland/Ohio på Alcoa’s hydrauliske monsterpresse med et tryk på 50.000 US ton.

Imidlertid konstaterede man i september 2008 revner i pressen. Den er nu i dyre domme under reparation (måske allerede færdigrepareret). I mellemtiden bliver delene produceret på en mindre monsterpresse samme sted med et pressetryk på ”kun” 35.000 US ton.

Er pressetrykket for ringe, så råder Alkoa over en monsterpresse med et tryk på 80.000 ton på deres fabrik i Samara i Rusland !

Læs evt. yderligere her: http://www.alcoa.com/forged_products/en/ho...

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten