Sportsbyggerier for 1,2 milliarder kroner på vej

De danske sportsklubber befinder sig i sit livs form, når det gælder opførelsen af nye, spektakulære haller.

På to år er der investeret for 409,6 millioner kroner i opvisningsanlæg. Det drejer sig blandt om Arena Fyn, som i oktober slog dørene op til det såkaldte oplevelsestempel til den nette sum af 101,3 millioner kroner.

Derudover er der blandt andet totalrenoveringen af Essex Park i Randers for 85 millioner kroner, et nyt stadion i Vejle for 75,9 millioner kroner og Brøndby IF´s stadion-ombygning til 100 millioner kroner.

Hos Idrættens Analyseinstitut, en uafhængig og selvejende institution under Kulturministeriet, har man ikke tiltro til, at den byggeteknik er vejen til mange sejre uden for banen i det lange løb.

»De færreste lokale eliteklubber eller internationale sportsevents vil således blot tilnærmelsesvist kunne forrente investeringerne. Af samme grund bliver gildet i vid udstrækning betalt af offentlige midler ud fra mere usikre forventninger om anlæggenes markedsføringsmæssige, erhvervsøkonomiske, kulturelle og idrætslige værdier,« erklærer direktør Henrik H. Brandt i en kommentar.

Og det ser ikke ud til, at idrætslivets arenaform har toppet. Tværtom. En rundringning foretaget af Idrættens Analyseinstitut viser, at der er vedtagne projekter på vej for en samlet værdi på over 1,2 milliarder kroner.

Arenafeberen omfatter Parken Sport & Entertainment, der går i gang med to byggerier inden for de næste tre år. En arena på Østerbro til håndbold og ishockey til 200 millioner kroner og en ombygning af D-tribunen og kontortårnene i Parken til 500 millioner kroner.

I Horsens, Svendborg og Esbjerg er der byggeprojekter for 360 millioner kroner. I Horsens skal stadion udbygges til 10.000 tilskuere, hvilket koster 110 millioner kroner. Heraf dækker kommunen 75 millioner kroner.

I Svendborg skal idrætscentret renoveres og udbygges for 130 millioner kroner. Kommunen betaler 30,5 millioner kroner for byggeriet af de dele, som bliver kommunale, mens de resterende deles skal drives af og finansieres af en kreds af private investorer.

I Esbjerg udbygger de fodboldstadion for 120 millioner kroner, hvoraf kommunen finansierer de 80 millioner kroner.

»Som minimum bør opførelsen af de helt store anlæg bygge på realistiske forventninger til, hvad man rent faktisk kan fylde dem med - ud over de kommunale skattekroner. Det lyder banalt, men fylder ofte forbavsende lidt i debatten,« bemærker direktør for Idrættens Analyseinstitut, Henrik Brandt.

Dokumentation

Byggebooms-analyse fra Idrættens Analyseinstitut