Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Bog introducerer dig for universet: Hvordan kom vi fra Big Bang til livet på Jorden?

PLUS.
‘Fortællingen om universet - Fra Big Bang til mennesket i dag’ af Tina Ibsen. People’s Press, 200 sider, 250 kr. Illustration: People's Press

Det er ikke, fordi jeg synes, der mangler bøger om universets udvikling fra Big Bang til menneskers gang på Jorden, men måske er der alligevel et behov for en meget enkel, dansk bog, som man kan blive klogere af uden at have særlige forudsætninger.

Det må astrofysiker og videnskabsformidler Tina Ibsen nok også have tænkt, da hun satte sig for at skrive sin fortælling om universet.

Lavt niveau

Forlaget oplyser ikke noget om, hvem målgruppen er. Jeg vurderer, at det nok er elever i folkeskolens ældre klasser eller gymnasiet, selvom bogens forord kan få mig til at mene, at den også kan være tiltænkt ældre læsere.

Lad mig dog slå fast, at det ikke er en bog, som vil være af interesse for læsere af Ingeniøren, der følger bare mikroskopisk med i vores artikler om universet. De vil ikke lære noget nyt, men finde niveauet irriterende lavt. Men for andre kan bogen måske være en indgang til et fascinerende emne.

Generelt er bogen godt skrevet, og Tina Ibsen giver både svar og fremhæver de store ubesvarede spørgsmål. Det fungerer godt.

Unødvendige fejl

Jeg er mindre begejstret for direkte fejl, som når det nævnes, at Niels Bohr med sin atommodel i 1913 »beskrev protoner, neutroner og elektroner, og hvordan de indbyrdes forholdt sig til hinanden«.

Bohr kendte hverken til protoner eller neutroner. Det var først i 1917, at man erkendte, at kernen i et hydrogenatom også fandtes i andre atomer, og den efterfølgende fik navnet protonen. Neutronen blev opdaget så sent som i 1932.

Et sted skriver hun »billioner af år«, hvor det er tydeligt, at det er amerikanske af slagsen, dvs. danske milliarder. Man kan også læse, at ingeniører og forskerne, der styrer robotterne på Mars, befinder sig milliarder af kilometer borte – den største afstand mellem Jorden og Mars er 401 millioner kilometer, så hvem er der mon tale om?

Det er måske fejl i småtingsafdelingen, men det irriterende er jo, at de er helt unødvendige. Alligevel har jeg ikke noget problem med at anbefale bogen som en god introduktionsbog for den forudsætningsløse interesserede, som næppe opdager eller lægger mærke til fejlene.