De persistente fluorstoffer er en gruppe på over 1.000 forskellige molekyler. Ingen af dem må forveksles med fluor i den form, der findes i eksempelvis tandpasta. De er alle langkædede molekyler, som bliver brugt, fordi de skyer vand og fedt. De bedst undersøgte af stofferne kaldes polyfluorerede og forkortes PFC for polyfluorinated compound.
De er meget svært nedbrydelige, også kaldet persistente, og ophober sig både i miljøet og i organismen. De er målt overalt på kloden og i alle de folkeslag, der er undersøgt for dem. Ophobningen sker i organerne, hovedsageligt i lever og nyrer.
Fluorstofferne er ikke akut giftige, men kan påvirke sundheden over en årrække. Forskerne har bl.a. vist, at jo højere indhold af fluorstoffer du har i kroppen, des større er risikoen for kronisk nyresygdom, og at det kan øge risikoen for brystkræft. Senest har danske forskere dokumenteret, at stofferne nedsætter virkningen af vaccinationer.
Der er ingen grænseværdier for specifikke kemikalier i emballager af papir og pap, sådan som der er for eksempelvis indholdet af phthalater i plastemballage. Den europæiske fødevaresikkerhedsorganisation, Efsa, har fastsat et såkaldt tolerabelt, dagligt indtag (TDI) for de to bedst undersøgte fluorstoffer, PFOS og PFOA. PFOS er i dag forbudt til langt de fleste formål i den vestlige verden, mens mange af de fluorstoffer, som bliver fundet i emballager, nedbrydes til PFOA.
De stoffer, som producenterne benytter, er nogle andre og oftest større molekyler end dem, som forskerne måler efter i emballagen. Forskerne ser efter nedbrydningsprodukter og urenheder fra produktionen af de større molekyler, men i nogle tilfælde er der også tale om, at de finder selve stofferne fra produktionen.
Det ved vi heller ikke. Det er dårligt belyst, hvor meget og under hvilke forhold fluorstofferne migrerer til fødevarerne, og for en dels vedkommende også, hvordan de optages og nedbrydes i organismen. Derfor har Fødevarestyrelsen bestilt en vurdering fra DTU af, i hvilket omfang fluorstofferne fra emballagen forurener maden.
Forskerne måler faldende niveauer af PFOS i både miljøet og i mennesker. PFOS bliver ofte regnet som det mest skadelige af fluorstofferne, men ifølge nogle forskere er der mest tale om, at det er det bedst undersøgte stof. Også niveauet af PFOA i miljøet falder, omend ikke lige så kraftigt. Til gengæld bliver der fundet mere af andre typer fluorstoffer, hvis toksiske virkning er dårligt undersøgt.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard