Spørg Scientariet: Kan man se den Kinesiske Mur fra Månen?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Kan man se den Kinesiske Mur fra Månen?

Carsten Wagner spørger:

Kan man se den kinesiske mur fra månen?

Den påstand hører man af og til. Jeg kan dog ikke tro, at det kan være sandt. Hvis man reducerer dimensionerne med en faktor 1000, vil det svare til, at man kan se en 20-30 mm smal genstand i en afstand af 380 km.

Har astronauterne nogensinde berettet om, at se muren fra månen?

Rumfartsekspert, fagmedarbejder og blogger på Ingeniøren, Thomas A. E. Andersen, svarer:

Det er en myte at man kan se den Kinesiske Mur fra Månen. Det er en afstand på ca. 380.000 km.

Men hvis man ved, hvor man skal se, og under de rette betingelser, kan man se den fra lavt kredsløb om Jorden (350-450 km), som fx fra rumfærgen eller rumstationen. Billedet herunder er taget med en 180 mm telelinse i november 2005.

Muren er svær at se, da den ofte har samme farve som omgivelserne. God belysning og snefald kan dog hjælpe med til, at man ifølge Nasa-astronaut Leroy Chiao, kan skimte dele af den.

Myten om at kunne se Muren fra Månen stammer fra omkring 1938 og voksede, indtil Nasa landede på Månen. Ifølge Apollo-12-astronaut Alan Bean er ingen menneskeskabte objekter synlige fra Månen.

Man kan dog se en masse menneskelig aktivitet fra rummet/lav Jordbane. Specielt om natten kan man se lys fra storbyerne. Med en telelinse kan fx pyramiderne i Giza fotograferes under gunstige forhold.

Spørg Scientariet er redigeret af Julian Henlov

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

I Gobiørknen er muren bygget helt lige af rishalm og ler. rishalmen er smulret til støv som giver et 600m bredt bælte. Dette bælte kan ikke ses fra månen, men ret langt ude i rummet.

  • 0
  • 0

Når ting ikke kan ses fra Månen skyldes det Jordens voldsomme kraftige reflekterede Sollys (og størrelsen på 12 til 13 gange "Måneskivens størrelse set fra Jorden"). Hvad man kan se på Jorden under en Måneformørkelse er noget ganske andet.

  • 0
  • 0

Hvad man kan se på Jorden under en Måneformørkelse er noget ganske andet

Hvis noget ikke lyser i sig selv, hvad muren ikke gør, så handler synligheden om størrelsen og kontrast mod omgivelser.

Hvis du står på Månen under en måneformørkelse og ser mod Jorden hvor er Solen så? Hvor meget lys er der til at oplyse en kinesisk mur set fra Månen? Mon ikke det ville være bedre at bruge en månenat til observationen? ;-)

  • 0
  • 0