Spørg Scientariet: Hvorfor opløses tyggegummi i munden?

**Kristian Davidsen har skrevet til Scientariet: **Når jeg sidder oppe i de sene timer og laver skolearbejde, hænder det, at jeg tygger tyggegummi. Jeg tygger altid det billigste, man kan købe nede i Føtex. Sommetider kan jeg tygge på det samme stykke i flere timer. Jeg har få gange oplevet, at efter lang tids tyggen skiftede det ellers så sammenhængende tyggegummi til en usammenhængende klistrende masse. Først for et stykke tid siden undrede det mig, men jeg kunne ikke finde nogen logisk forklaring, hverken i form af enzym, pH eller temperatur. Så nu lægger jeg den ud til jer.

Kasper Andersen, Consumer Relations Agent ved Kraft Foods Danmark, svarer:

Der er ikke noget simpelt svar på dette spørgsmål. Vi ved fra forsøg, at der er forskel på de enkelte personers tendens til at opløse tyggegummi, og vi har gennemført test, hvor nogle af deltagerne opløste tyggegummiet, mens andre ikke gjorde.

Det kan også have noget med spyttets sammensætning at gøre - eksempelvis om der er specielt høj koncentration af enzymer, eller om pH-værdien er mere ekstrem hos nogle personer end andre.

Vi ved ligeledes, at tyggegummi opløses mere i kombination med visse levnedsmidler som f.eks. fedt og kaffe, og at der også er forskel på de forskellige tyggegummivarianter afhængig af aromaernes type og deres koncentration i tyggegummiet.

En eller flere af disse faktorer må resultere i, at elastomerer i gummibasen mister deres sammenhængsevne og elasticitet efter længere tids tygning.

Dokumentation

Spørg Scientariet

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.