Spørg Scientariet: Hvorfor og hvordan betyder temperaturen noget for smag?

Casper Jensen har skrevet til Scientariet: »Da jeg en dag tog mig en ordentlig slurk af en flaske iskoldt vand, slog det mig: Hvorfor/hvordan har temperatur indflydelse på, hvordan mennesket opfatter smag af især væsker?«

Anna Maria Hansen, innovationschef, Teknologisk Institut, svarer:

»Temperaturen har betydning for smagen, når vi drikker og spiser. For smagen, dvs. de fem grundsmage salt, surt, sødt, bittert og umami, som sanses på tungen og andre steder i munden, har temperaturen især betydning for, hvor kraftig vi oplever smagen.

Ved lav smagsintensitet, altså når smagsstofferne er i lav koncentration, har temperaturen betydning for, hvornår vi kan registrere dem. Den søde smag af sukker kan vi smage ved den laveste koncentration ved 37° C. Syrlig og salt er dog ret uafhængig af temperaturen. Når vi drikker vand, kaffe, mælk o.lign., er det ved højere koncentrationer, og smagen er mere kompleks. Det bliver betydningen af temperaturen også.

Når vi drikker, sker der en opvarmning af væsken på tungen, men hvis vi drikker en større mængde, køles tungens overflade ned. Kommer smagsreceptorerne for sød og bitter smag ned under 15° C, vil de næsten lukke for sansningen, og vi vil opleve smagen som ændret. Det betyder, at det gør en forskel, hvordan man drikker en almindelig øl ved 7° C - om det er i små slurke eller en større mængde. Øl, som er blevet 20° C, vil smage mere sødt og bittert end ved 7° C.

Ret nye eksperimenter har vist, at køles tungen ret hurtigt ned fra 32° C til 20° C, f.eks. med is, vil man opleve en salt smag. Omvendt vil en hurtig opvarmning igen give en sød smag. Denne sansning har ikke noget med smag at gøre, men man mener, det er et fejlsignal, som får hjernen til at opfatte smag på samme måde, som når øjet opfatter et hvidt 'lysglimt', når man trykker på øjelåget.«

Dokumentation

Læs mere og stil dine egne spørgsmål

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.