Spørg Scientariet: Hvordan virker tyngdekraften?

Carsten Pedersen spørger: »Hvordan virker tyngdekraften?«

 • ## Professor John Renner Hansen fra Niels Bohr Institutet, svarer:
  »Der er to forklaringer på tyngdekraften, som hhv. stammer fra den generelle relativitetsteori og fra kvantemekanikken.

I relativitetsteorien er rummet deformeret omkring steder med masse. Man kan forestille sig et udstrakt gummilagen: Hvis en kugle trilles hen over lagenet, vil den bevæge sig i en lige linje. Men hvis der ligger en anden kugle, som presser lagenet lidt ned, vil den første kugle, når den kommer i nærheden af den anden, bevæge sig ned i hulningen og op igen i en ny retning. Det vil se ud, som om de to kugler har tiltrukket hinanden.

Ved observation af fjerntliggende stjerner ser man ofte to eller flere identiske kopier. De forklares ved, at lyset kommer fra en stjerne, som ligger bag en anden tung stjerne. Lyset afbøjes på hver side af den foranliggende stjerne og ses som to eller flere objekter. Da lys består af masseløse partikler, er afbøjningen ikke beskrevet af Newtons gravitationslov, men som en effekt af at rummet er deformeret af den foranliggende stjerne.

Den anden forklaring er, at gravitationskraften er overført gennem udveksling af partikler, den elektromagnetiske med fotoner, den stærke kernekraft med gluoner og den svage kernekraft med W og Z partiklerne.

I modsætning til de andre kraftoverførende partikler har man endnu ikke observeret den tilsvarende partikel for gravitationskraften, gravitonen, og det har også vist sig at være mere end svært at opbygge en konsistent teori, som samtidig kvantiserer alle fire naturkræfter og giver fornuftige forudsigelser om naturen. Man er godt på vej, men vi er der ikke helt endnu.«

Emner : Fysik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Kære Professor John Renner Hansen

Jeg synes ikke at du er i øjenhøjde med din spørger, og dit svar gør ham ikke meget klogere, og giver ham ikke nogen AHA-oplevelse. Du skriver historieløst og savner jordforbindelse.

Spørgsmålet lød: »Hvordan virker tyngdekraften?«

Svaret er derfor: »Tyngdekraften virker sådan at ...«

 • stolen bliver stående på gulvet
 • bolden falder ned igen
 • jorden er rund

Sålangt kommer man med Galileis tyngdeforståelse, som siger at tyngdekraften virker sådan at tyngdeaccelerationen over jorden er konstant nedad.

Men tyngdeaccelerationen aftager faktisk med afstanden over jorden, og tyngdekraften virker sådan at månen accelererer imod jorden. Månen er 60 jordradier fra jordens centrum, og tyngdekraften virker sådan at accelerationen er 3600 gange mindre end tyngdeaccelerationen ved jordoverfladen.

Tyngdekraften virker sådan at to tunge lodder også tiltrækker hinanden, og ved at sammenholde med tiltrækningen imod Jorden kan man veje Jorden.

Tyngdekraften virker sådan at Jorden accelererer imod Solen. Ved at sammenholde accelerationen med afstanden kan man veje Solen.

Tyngdekraften virker sådan at accelerationen af en partikkel ikke afhænger af massen af den pågældende partikkel.

Tyngdekraften virker sådan at radiobølger og lys afbøjes af tunge stjerner.

(argumentet "Da lys består af masseløse partikler, er afbøjningen ikke beskrevet af Newtons gravitationslov" er ikke rigtigt. Newtons gravitationslov giver også afbøjning, men ikke nødvendigvis præcis den samme som Einsteins).

Tyngdekraften virker sådan at ure går langsommere i kælderen end på loftet.

Tyngdekraften virker sådan at tunge dobbeltstjerner udsender tyngdebølger når de slynges om hinanden og derved taber energi.

Tyngdekraften virker sådan at tyngdebølgerne bevæger sig med lysets hastighed.

Tyngdekraften virker sådan at tyngdebølgerne, ligesom alle andre slags bølger i naturen, er kvantiserede. Tyngdekvanterne kaldes for gravitoner, men man har endnu ikke observeret dem enkeltvis.

osv

Venlig hilsen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten