Spørg Scientariet: Hvad er det, der larmer så voldsomt i en MR-scanner?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Hvad er det, der larmer så voldsomt i en MR-scanner?

Bjarne Aakesen spørger: Hvad er det, der støjer eller larmer så voldsomt i en MR-scanner, at man skal have høreværn på? Og er det helt risikofrit?

Lau Brix, cand.scient.med. og ansat på MR-Centret ved Århus Universitetshospital, svarer:

En MR-scanner består bl.a. af en superledende elektromagnet, som er tændt hele tiden. Styrken på denne magnet er til klinisk brug typisk 30.000-60.000 gange så stor som Jordens magnetfelt. Ved optagelse af MR-billeder er man nødt til at ændre på styrken af magnetfeltet. Dette gøres ved at bruge såkaldte feltgradienter. Disse feltgradienter er elektriske ledere inde i MR-scanneren.

Under billedoptagelsen tændes og slukkes disse elektriske ledere gentagne gange. De kraftige strømme i feltgradienternes ledere, kombineret med det omkringliggende kraftige magnetfelt, vil generere stærke modsatrettede kræfter (Lorentz-kræfter), som vil påvirke feltgradienternes elektriske ledere.

lyden fremkommer, når disse kræfter producerer forskellige vibrationer i feltgradientlederne, som derved forplanter sig i de materialer, som fastholder feltgradientlederne inde i scanneren. Støjen kan i sjældne tilfælde nå helt op på 130 dB. Derfor har patienten altid et høreværn på under scanningen. Dette høreværn giver ligeledes mulighed for at kommunikere med personalet.

En MR-scanner benytter magnetfelter til billedoptagelsen og udsætter derfor ikke patienterne for ioniserende stråling, som det eksempelvis er kendt fra de røntgen- og nuklearmedicinske modaliteter CT, PET og SPECT. Der er ingen tegn på, at det statiske magnetfelt er skadeligt for patienter. Omvendt vil det statiske magnetfelt tiltrække magnetiske genstande, som befinder sig i eller omkring scanneren. Derfor er der klare procedurer for, hvilke implantater der må sidde i patienten under scanningen, samt hvilke objekter der må komme nær MR-scanneren.

Udover feltgradienterne udsættes patienten også for radiofrekvente bølger under billedoptagelsen. Disse bølger anses generelt for at udgøre den største risiko, idet de afsætter energi i patienten under scanningen, hvorved vævet opvarmes. Der er dog yderst strenge krav til mængden af energi, som må afsættes i patienten.

Ingeniørens Scientarium består af et stort antal af landets førende forskere. Se flere spørgsmål og stil dine egne på ing.dk/scientariet/sporg

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten