Spørg Scientariet: Er det farligt at grille i alu-folie?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Er det farligt at grille i alu-folie?

Per Søndergaard spørger: »Når jeg griller kød på kuglegrillen, ligger det altid på et underlag af alu-folie. Jeg er kommet til at tænke på, om der ved den meget kraftige opvarmning sker påvirkninger af kødet fra alu-folien og i givet fald hvilke?«

Mona-Lise Binderup, seniorforsker ved Fødevareinstituttet, afdeling for Toksikologi og Riskovurdering på DTU, svarer:

»Grilning er blevet en mere og mere almindelig måde at tilberede mad på, og grilltyper som f.eks kuglegrillen har gjort det muligt at grille året rundt. Det er hyggeligt at grille, men det kan også være forbundet med sundhedsfare, da der under grilning kan dannes sundhedsskadelige stoffer, såkaldte stegemutagener og tjærestoffer (polyaromatiske hydrokarboner, PAH).

Indhold af PAH og stegemutagener i grillet mad varierer meget. Stofferne dannes bl.a. ved forbrænding af fedt, som kan dryppe ned på varmekilden, f.eks. de glødende kul, og antændes, og stofferne kan afsættes på kødet via røgen. Hvis kødet brankes, f.eks. ved grilning over åben ild, kan de sundhedsskadelige stoffer også dannes.

Det er derfor en god idé at anvende stanniol under kødet eller ligefrem pakke det ind i stanniol, hvorved man undgår, at evt. fedt drypper ned på kullene og antændes. Anvendelse af stanniol til madlavning over bål eller ved grilning er også et af flere af de råd, man kan finde på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Stanniol tåler opvarmning til høje temperaturer og er velegnet til fremstilling, indpakning og opbevaring af de fleste fødevarer med undtagelse af meget salte eller sure fødevarer, f.eks citron og sure agurker, som kan opløse aluminium, der herved kan overføres til fødevaren

Mit råd er derfor: Fortsæt med at anvende stanniol under kødet, når du griller, det vil nedsætte risikoen for dannelse af sundhedsskadelige stoffer i maden, og følg i øvrigt de råd om grilning, som findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside om grilning og fremstilling af mad over bål.«

> Læs mere og stil dine egne spørgsmål på ing.dk/scientariet/sporg
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten