Spørg Scientariet: Er blodfobi tillært?

Tine Brandenborg spørger: »Der er som bekendt nogle, der besvimer, når de ser blod. Er dette en 'tillært' fobi? Og i så fald: Kan det kureres?«

**Søren Rislev Staugaard, **forsker ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, svarer:

»Blodfobi er en specifik fobi, der indebærer stærkt ubehag ved synet af - eller tanken om - blod, ulykker eller injektioner. Ubehaget består typisk af angstsymptomer såsom svimmelhed, kvalme, sveden, varme- eller kuldefornemmelser og en følelse af afsky. Op mod tre fjerdedele af mennesker med blodfobi besvimer, når de ser blod. Dette skyldes en stigning i blodtrykket som følge af angst efterfulgt af et brat fald i blodtryk og hjerterytme. Forskning tyder på, at mennesker med blodfobi generelt fordeler sig på to grupper: dem, der er bange for at se blod, og dem, der er bange for at besvime, når de ser blod.

Årsagen til blodfobi anses for at være en blanding af en medfødt tilbøjelighed til at besvime (både ved synet af blod, men også i andre sammenhænge) kombineret med en eller flere ubehagelige oplevelser. Den udløsende begivenhed vil typisk være, at personen har prøvet at besvime ved synet af blod og måske kom til skade, blev bange eller pinligt berørt af hændelsen. Herefter vil personen søge at undgå blod (for at undgå at besvime). Den undgåelse kan være medvirkende til at forstærke angsten, som så igen forstærker undgåelsen i en ond cirkel.

Behandling af blodfobi består i at bryde den onde cirkel ved at forhindre undgåelsen gennem eksponeringsterapi. Gennem terapien vil den fobiske person gradvist blive præsenteret for blod. Det kan i starten bare være at tale om og forestille sig blod. Senere kan man gå over til at se billeder eller filmklip af blod for måske til sidst at præsentere personen for sit eget blod, f.eks. i forbindelse med en blodprøve. Denne eksponering bliver i nogle tilfælde ledsaget af øvelser, hvor personen spænder og slapper af i musklerne for at modvirke besvimelse. Det er vigtigt, at eksponeringsterapien foretages af en professionel behandler, da man risikerer at forværre symptomerne, hvis man ikke udfører behandlingen korrekt.«

Dokumentation

Læs mere og stil dine egne spørgsmål

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.