Spørg Scientariet: Bør brændeovne hente deres forbrændingsluft udefra?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Scientariet: Bør brændeovne hente deres forbrændingsluft udefra?

Emil Fuglsang spørger: »Når man fyrer i en brændeovn derhjemme, bruges der en masse luft (ilt) ved forbrænding. Hvor meget af varmen går tabt, når opvarmet luft forbruges ved forbrændingsprocessen, og der siver ny, kold luft ind udefra? Vil det være fornuftigt at tage luft til forbrændingen direkte udefra?«

**Ole Schleicher, **akademiingeniør, projektleder ved Emissionsreduktion på Force Technology, svarer:

»Der bruges omkring 10 m³ luft ved forbrænding af 1 kg træ, som typisk har et vandindhold på ca. 20 pct. og derfor har en brændværdi på ca. 15 MJ/kg. Hvis udetemperaturen er 0° C, og der er 25° C i stuen, skal erstatningsluften for de 10 m³ luft, der bruges i brændeovnen pr. kg træ, opvarmes 25° C, og dertil går der ca. 0,25 MJ. Det svarer til ca. 2 pct. af træets brændværdi, men det går ikke 'tabt', for uanset om man tager forbrændingsluften fra stuen eller direkte udefra, så bliver den varmet op af varmen fra brændeovnen, enten ved opvarmning i stuen eller direkte i brændeovnen. Det er derfor uden betydning for varmeudnyttelsen, om brændeovnen tager forbrændingsluften fra stuen eller udefra.

Nogle nyere brændeovne har mulighed for at tage forbrændingsluften udefra via en rør bagpå, som føres ud gennem den ydermur, som brændeovnen nødvendigvis må stå op ad.

Fordelen ved, at brændeovnen tager forbrændingsluften udefra, er, at den bliver uafhængig af træk og lufttilførsel i huset. Mange renoverede og nye huse er så tætte, at skorstenstrækket ikke er kraftigt nok til at suge luft nok til brændeovnen. Emhætte i køkkenet, udsugning i badeværelset og ventilationsanlæg kan give samme problemer, fordi ventilatorerne er kraftigere end skorstenstrækket, og så kan brændeovnen have problemer med at få luft nok. Hvis brændeovnen ikke får luft nok, kan der komme røg i stuen og grundet dårligere forbrænding også større udledning af sundhedsskadelige stoffer og lugt. Med direkte tilførsel af udeluft til brændeovnen kan man slippe for den slags 'luft'-problemer og nemmere opnå en god og stabil forbrænding med mindre emission af sundhedsskadelige stoffer.

Så ja, hvis man har luftproblemer, f.eks. fordi huset er tæt og har klimaanlæg, kan det være fornuftigt med en brændeovn, der tager forbrændingsluften udefra.«

> Læs mere og stil dine egne spørgsmål på ing.dk/scientariet

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Siden ing.dk linker til denne gamle "nyhed" fra en nyere, vil jeg give Ole Schleichers anbefaling et par ord med på vejen.

En amerikansk artikel om emnet havde overskriften "It seemed like such a good idea - until it was testet."
(Jeg kan desværre ikke linke til den).
Problemer der kan opstå er, at der ofte i bestemte vindforhold, kan optræde en trykforskel imellem skorstenen og den side af huset hvor luften tages ind. Dermed kan man risikere, at røgen går den gale vej ud igennem væggen i et rørsystem som ikke er beregnet til disse temperaturer.
I en campingvogn med luftindtag til gasovnen virker det fint, da luften tages under vognen og altså er uafhængig af vindretningen. Man kan sikkert etablere en "brønd" eller lignende uden i haven, men den skal altså et stykke væk fra huset før det virker.

Derudover spiller det også en rolle om luften er 0 eller 20 grader, især ved optændingen.
Indeluften skal jo skiftes ud alligevel, så hvorfor ikke genanvende varmen i ovnen ?
En korrekt dimensioneret ovn vil genanvende mere af denne stuevarme, end selv det bedste varmevekslersystem. Røgtemperaturen bør være den samme uanset om vi har +10 eller - 20 udenfor. Det kan man kun opnå ved at have en stabil temperatur på forbrændingsluften.

De problemer Ole nævner ved tætte huse er aldeles problematiske, men de kan løses på anden vis.
En enkelt knab til at skifte fra undertryk til overtryk i huset imens der fyres op, og som samtidig sætter emhætten ud af drift, vil løse problemerne uafhængigt af vejret. Et ur, eller en termostat på røgrøret skal sørge for at stille tilbage til undertryk når der ikke længere fyres.

Ole skriver, at med udeluftløsningen, må ovnen nødvendigvis stå op ad en ydervæg.
Det er heldigvis ikke tilfældet, da et (brandsikkert) rør kan føres under gulvet. De fleste skorstene står jo i midten af huset. Står den ved en langvæg skal den være helt urimeligt høj for at gå fri af turbulens fra taget. Det vil optræde, når vindretningen er fra den modsatte side af der hvor ovn/skorsten står. Samtidig vil der så også være risiko for undertryk på samme side af huset, og så har vi for alvor balladen.

Så igen - det lyder som en rigtig god idé, men er altså slet ikke så enkelt.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten