Spørg Læserne: Viser termometret rigtigt i blæst?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Læserne: Viser termometret rigtigt i blæst?

Ricky V. Carstens har brug for hjælp til temperaturmålingen derhjemme: Jeg vil gerne vide, om måling af udetemperatur er uafhængig af vindens hastighed hen over instrumentet/termometeret.

Mit udetermometer viser forkert, fordi det er i en carport, men hvis jeg hænger det ud i det fri uden vindafskærmning, vil det vel heller ikke vise korrekt? Der er vel en ekstra afkøling pga. vind afhængig af luftfugtighed m.m.?

Jeg ved, at da jeg boede i lejlighed, og øl og vand stod ude på altanen, frøs de, hvis jeg glemte dem, men i mit nuværende skur fryser de aldrig. Der er ingen vind.

Chillfaktor er kun gældende ved mennesker pga. fordampning fra huden, men andre ting køles vel også i vind afhængig af luftens fugtighed?

**Vi lægger spørgsmålet ud til jer læsere. Har du et godt bud på et svar? Så skriv det i debatten nedenfor. **

Dokumentation

Læs mere og stil dine egne spørgsmål

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Uden at have andet end de regulære termodynamikfag på energilinien, vil jeg tro at det måler rigtigt i vind.

Luftens temperatur er ikke anderledes fordi det blæser. Egentlig tror jeg termometeret reagerer hurtigere på temperaturskift når det blæser.

Dit skur er nok varmere end altanen - øllerne i mit skur frøs i vinter :)

Jeg har hvert fald aldrig stødt på noget hvor man kunne køle noget længere ned med luft, end luftens aktuelle temperatur.

Så svaret må være ja. Correct me if im wrong!

 • 0
 • 0

Det er rigtigt, termometeret viser også korrekt i blæst, hvis det er tørt. Hvis det hænger, så der kan komme regn på det, vil det vise for lav temperatur fordi vandet skal bruge energi til fordampningen. Du kan prøve at hænge to termometre op i vinden, det ene tørt, det andet med et stykke fugtigt papir om.

Et fif til at holde øllet koldt om sommeren er, at vikle våde klude eller vådt papir om dem, og så stille dem i skygge og blæst.

 • 0
 • 0

Chill factor er lige nøjagtig ja.. hvor koldt det føles... men er der 5c udenfor... går det bare hurtigere inden din krop når de 5c, end hvis det var vindstille så ville kroppen kunne holde temperaturen.. det er det samme med dit skur.. der er ingen vind, så det tager længere tid inden det når ned på frysepunktet.. er det blot -5c i længere tid.. vil temperaturen i dit skur også udligne.. det vil ta længere tid hvis det er isoleret (der vil muligvis komme varme nede fra jorden hvis der ikke er isoleret den vej) men fryse.. det vil det komme til hvis der ikke er nogen varmekilde.. Du vil opleve at dit termometer faktisk er mere præcis hvis der sidder en ideel blæser (en der ikke udvikler varme) ved siden af den, for så vil det ikke tage så lang tid før \"kviksølvet\" opnår samme temperatur som omgivelserne.. altså luften.. så ja, dit termometer vil virke bedste i blæsevejr end i stille vejr!!

Har du nogen sinde set et \"målerskur\" vil du se der også er ventilation så vinden kan komme gennem, men solen holdes ude... så du måler mest muligt præcis.. men der vil dog altid være et kompromis mellem at det skal afskærmes fra solen, men være så frit i vinden som muligt.. :-)

 • 0
 • 0

Temperaturen i en gas er et udtryk for partiklernes gennemsnitlige hastighed i anden potens. Med andre ord: Jo mere det blæser, jo højere er temperaturen :-)

 • 0
 • 0

Niels: Men er det ikke på molekylært plan? - og har Det overhovedet nogen praktisk betydning for et kviksølvstermometer med en aflæsningsskala sammenlignlig med en tommestok?

Kan det ikke negligeres på niveau med et udsagn om at man kan bringe vand i kog ved at bevæge det med et piskeris?

 • 0
 • 0

Jeg ved nu ikke rigtigt. Det er rigtigt nok, det med piskeriset. Det ser vi hver gang vi tester motorer med dynanometer forsynet med vandbremse, der jo ikke er andet end et lidt stort piskeris. Vi øser koldt vand ind i den ene ende af dynanometeret, og så kommer der masser af varmt vand ud af den anden ende.

Den gamle X15 blev da også slemt forbrændt af friktionsvarmen, da man ville se, hvor hurtigt, den kunne flyve.

;-)

 • 0
 • 0

Dynamometer: Er det ikke mere pga. Friktion mellem vand og metaldele, mere end selve vandets bevægelse? - det er et skud i tågen for mig, er bare nysgerrig, har ikke praktisk viden omkring sådan en bremse!

 • 0
 • 0

Drikkevarer er ikke pålidelige termometre. De kan ofte afkøles til under frysepunktet uden at fryse.

Et termometer viser sin egen temperatur, og det gælder derfor om at denne bliver den samme som luftens. Det opnår man først og fremmest ved at beskytte det mod stråling. Om dagen vil det vise for højt, hvis solen skinner på det, eller hvis det er anbragt med ’udsigt’ til fx en solvarm mur. Solbeskinnet sne virker som et spejl og kan også give for høje værdier. Om natten viser det for lavt, hvis det i skyfrit vejr mister varme ved udstråling til verdensrummet eller til en strålingsafkølet sneoverflade. Det kan også vise for lavt, hvis sensoren er våd. Meteorologer placerer derfor termometret i en hvidmalet tremmekasse, en ’engelsk hytte’. Den hvide farve bevirker, at kassen ikke bliver varm i solskin, og tremmerne sørger for effektiv ventilation. Jo bedre ventilationen er, jo mere pålidelig bliver målingen. Med et almindeligt husholdningstermometer fås pålidelige målinger i blæsende gråvejr. Ved meget høje vindhastigheder (fx omkring et jetfly) bevirker friktionen en temperaturstigning. Et rumfartøj skal bremses kraftigt op for ikke at blive til et stjerneskud, når det returnerer til atmosfæren.

Et psykrometer består af et ’tørt’ og et ’vådt’ termometer. Når de ventileres, vil det våde som regel vise en lavere temperatur, fordi der bruges varme til fordampning. Forskellen bliver stor i tør luft og kan bruges til beregning af fugtighedsgraden. Det ’våde termometer’ viser cirka den temperatur, som faldende regndråber eller snefnug vil have. Med tør luft kan det sne ved adskillige graders varme. Det er et typisk forårsfænomen.

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke, hvad der giver mest varme i dynanometeret, kunne forestille mig, at det er en kombination.

Mit eget udendørstermometer er, i mangel af en engelsk hytte, monteret under tagudhænget på nordsiden af huset. Der er skygge, det blæser altid, og det viser som regel ca. fire grader lavere end naboens. (Hans er også trådløst, og af samme fabrikat, så vi kan aflæse hinandens).

 • 0
 • 0

Termometre viser rigtigst i blæst, hvis det er lufttemperaturen man vil måle. Der er godt nok nogle klimaforskere der mente, at ved måling af det berømte hotspot over troperne, så var termometre i balloner ikke gode nok, så de mente at vindhastigheder var bedre til at måle temperaturen.

Termometre er jo også alt for gammeldags, så måske CO2 bliver den nye temperaturmåler.

 • 0
 • 0

Leif Rasmussen

\"\"Hans er også trådløst, og af samme fabrikat, så vi kan aflæse hinandens.\"\"

Tror du ikke at de skal kalliberes begge to.

mvh

Jens Lindhard

 • 0
 • 0

Leif Rasmussen

\"\"Jo bedre ventilationen er, jo mere pålidelig bliver målingen. Med et almindeligt husholdningstermometer fås pålidelige målinger i blæsende gråvejr.\"\"

Næe, helt regtit viser de nu ikke. Der er en lille forskel på det de viser, hvis der måles \"0°\" og der efter måles \"100°\". Jeg har læst en bog om dette, men jeg ved ikke om der skal lægges til eller trækes fra når de \"100°\" nås.

Det er temperaturglasset og sprit/kvegsølv der ikke passer helt sammen.

mvh

Jens Lindhard

 • 0
 • 0

Dynamometer: Er det ikke mere pga. Friktion mellem vand og metaldele, mere end selve vandets bevægelse? - det er et skud i tågen for mig, er bare nysgerrig, har ikke praktisk viden omkring sådan en bremse!

Det er jo p.g.a. friktionen, at du kan skubbe til vandet. Hvis der ingen friktion var, så ville piskeriset dreje rundt uden modstand og du ville ikke få afsat energi i vandet.

 • 0
 • 0

Leif Rasmussen

\\"\\"Hans er også trådløst, og af samme fabrikat, så vi kan aflæse hinandens.\\"\\"

Tror du ikke at de skal kalliberes begge to.

mvh

Jens Lindhard

Det tror jeg ikke. Mit termometer sidder under tagudhænget på nordsiden af huset, og naboens sidder under tagudhænget på sydsiden af hans hus, så umiddelbart virker det logisk nok med den temperaturforskel om dagen. De viser næsten det samme om natten.

 • 0
 • 0

Med \'pålidelige målinger\' mener jeg for et \'husholdningstermomter\' aflæsninger, der afviger under 1/2 grad fra fx frysepunktet, som kan kontrolleres i smeltende sne. Min erfaring er, at to termometre, der viser ens ved +15C, sagtens kan afvige 0,5C fra hinanden ved -15C. Bedre bliver det ikke med billige termometre. Også mere avancerede termometre kan give problemer. Som en gammel meteorolog-kollega sagde: Skal man måle temperaturen, skal man kun bruge bruge et termometer. Har man to, viser de forskelligt.. ;-) I øvrigt kan man på dmi.dk under \'Borgervejr\' se masser af private temperaturmålinger. Nogle er gode, men andre sensorer er tydeligvis placeret uhensigtsmæssigt, hvis det ellers er lufttemperaturen, man er ude efter...

 • 0
 • 0

Drikkevarer er ikke pålidelige termometre. De kan ofte afkøles til under frysepunktet uden at fryse.

Drikkevarer er i langt de fleste tilfælde ikke rent vand. Der kan være enten ethanol (øl, snaps) eller sukker (sodavand) i og det vil give anledning til en frysepunktssænkning.

Det er sjovt - og noget griseri - at fryse en sodavand, idet opløseligheden af carbondioxid er lavere i fast vand end flydende vand.

 • 0
 • 0

Måling af temperature, især når den skal være nøjagtig og reproducerbar er en vanskelig ting, ligesom visse begreber kan forvirre. Jeg synes, at spørgeren mangler at oplyse om hvorfor han oplever forskelle i målingerne. Når et temometer sidder i en carport er der en række forhold, som kan indvirke på målingen. Fugt på føleren er nævnt, mens varmelommer på grund af læ og solstråling er en anden. Luftstrømning har også betydning, men det er først ved temperaturmåling ved jet-hastigheder (250kts+), at der skal kompenseres for strømning og kompression. Men netop for at få ensartede forhold til temperaturmåling, har meteorologerne opfyndet den ’engelske hytte’, som gerne skulle kunne sikre ensartede målinger under forskellige omstændigheder, netop ved at fjerne betydende forskelligheder. DMI har en ganske god forklaring på det beskrevne problem. http://www.dmi.dk/dmi/index/viden/faq-spoe...

 • 0
 • 0

Det bliver også brugt ved ovn-tørring af træ, f.eks. egetræ 2" tyk, hæves først luftens fugtighed, hvorefter man hæver temperaturen langsomt, hvorefter man over en periode på på 2 måneder langsomt sænker luftens fugtighed, netop her er det vigtigt at man bruger Wet-bulb temperature til styringen, da man ellers kan fremkalde "honeycomb" hvilket er indvendigt sprængte celler, som bliver meget tydeligt under videre bearbejdelse. I www.en.Wikipedia.org kan man også se en forklaring på luftens fugtighed påvirkning af et alm. termometer, hvilket ikke er tilfældet med vådt termometer.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten