Spørg Læserne: Kan man udnytte skorstenstræk?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Læserne: Kan man udnytte skorstenstræk?

Verner Høj Nielsen undrer sig over følgende:

Skorstenstræk er et kendt fænomen, som opstår på grund af differenstrykket mellem skorstenens top og bund.

Jeg er langt fra ekspert i skorstene, men i disse "grønne" tider har jeg spekuleret på, om det var muligt at udnytte denne effekt på en eller anden måde f.eks. ved at kunne koble én eller flere turbiner/A-synkron generatorer til skorstenen, uden væsentlig fordyrelse og uden at skorstenens primære formål hindres eller reduceres markant?

Eventuelt kunne mindre designmæssige ændringer forstærke effekten?

Vi lægger spørgsmålet ud til jer læsere. Har du et godt bud på et svar? Så skriv det i debatten nedenfor. Vi følger alle jeres gode bud i debatten.

I sommerperioden trækker vi lod blandt indlæggene i 'Spørg Læserne'. Du kan vinde spændende krimier fra forlaget Modtryk. I dag kan du vinde Ormene på Carmine Street af Håkan Nesser.

Illustration: Forlaget Modtryk

Spørg Scientariet er i dag redigeret af Tine Havkrog, thb@ing.dk

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Der skal stort set ikke noget til at stoppe trækket i en skortsten, det er en meget lille energimængde der er tale om.

Du vil kunne udvinde mere energi ved at benytte den termiske forskel til at drive termoelementer.

Poul-Henning

  • 0
  • 0

Trækket i skorsten er jo med til at mindske det arbejde som blæseren på brænderen skal udføre. Men enig med PHK det er uendligt små energimængder det handler om. Trækket udnyttes på den måde allerede.

Jeg har derimod set omtalt et solskorstensprojekt, der havde noget større effekt.
Ideen er at dække et stort areal af jorden med glas. Under glasset bliver luften jo varm af solens stråler. I midten placeres en meget høj skorsten, hvor den varme luft trækker op igennem.
I bunden af skorstenen placeres turbinder, der producerer el.

Som jeg husker omtalen, skulle der i Spanien opføres et pilot anlæg, der skulle efterfølges af et fuldskala anlæg med en skorstenshøjde på 1 km.

  • 0
  • 0

Las os tage et almindeligt oliefyr hvor der forbrændes en liter olie i timen, det svarer stort set til 10.000 watt i brændværdi.
Skorstenstemperaturen er ca. 150 °C og udetemperaturen regnes til 10 °C så vil skorstenstrækket i en 10 meter høj skorsten kunne give ca. en watt.
Der er meget mere energi at hente ved at køle røgen noget mere af, normalt spildes 1.500 til 3.000 watt som opvarmning for gråspurve. Med en Stirlingmotor koblet til skorstenen ville man kunne producere måske 1.000 watt elektricitet forudsat at fyret kører hele tiden, hvilket det forhåbentligt ikke gør. Realistisk kan man på denne måde producere to - tre kilowatt- timer i døgnet eller for ca. 6 kr. strøm hvis man selv kan bruge strømmen. Skal man sælge den får man under en krone i døgnet da elprisen mest er afgift.

  • 0
  • 0