Spørg Læserne: Hvornår er elradiator bedre end varmepumpe i sommerhuset?

Dan Roldgaard spørger: Hvornår skal man slukke varmepumpen og tænde elradiatoren? Hvis man bruger sin varmepumpe til opvarmning af sommerhuset, må der komme et tidspunkt/en temperatur, hvor varmepumpen bruger så meget energi, at det vil være en fordel at starte husets elradiatorer.

Den udetemperatur, der giver grænsen for at slukke pumpen og tænde radiatoren, vil være en god oplysning at have, samtidig med at den vil give en indikation af, hvor god den enkelte varmepumpe er til at varme.

Vi lægger spørgsmålet ud til jer læsere. Har du et godt bud på et svar? Så skriv det i debatten nedenfor.

Dokumentation

Læs mere og stil dine egne spørgsmål

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Når udetemperaturen falder vil din varmepumpe i højere og højere grad komme til at virke som en el-radiator. COP falder med faldende udetemperatur men den går ikke under 1.

-Eivind

 • 0
 • 0

Det (må) antages, at spørgsmålet vedrører en sædvanlig luft-luft varmepumpe.

@Eivind Triel Fordi der er en ude-del med kompressor og tilhørende rør/slanger som har tab i form af varme (se på et termografi), så ender al energien ikke i inde-delen = rummet. Hvis maksimal effekt på anlægget er 1000 W, så vil et tab på eksempelvis 5% svarer til 50 W, som mistes. I den situation, at COP er helt nede på 1 (COP = termisk virkningsgrad), så ville en el-radiator være bedre. Men ved blot en lidt højere COP (dagtimer), så kommer COP nok over 1,05 - så i praksis .......

@Dan roldgaard Men det er jo let at måle med en energimåler og en termostatstyret varmeblæser. Når termisk ligevægt er opnået, så mål f.eks. I 6 timer med varmepumpe, og dernæst med varmeblæser ......

Jeg har selv brugt metoden til at finde COP for min varmepumpe.

 • 0
 • 0

Der er også problemer lige omkring frysepunktet, udedelen kan fryse til., og oftest vender man kølemidlet om, sådan at man varmer udedelen, og køler inderdelen.... Hvor stort problemet reelt er, ved jeg ikke. En kollega med meget erfaring har bare sagt at netop i denne periode kan det være svært at holde varmen indenfor.

@Jan Jeg tror at temperaturen skal meget langt ned før det problem kommer, men du har da ret. Den kommer, men hvornår??

 • 0
 • 0

Har nu selv været ejer/bruger af luft/luft Varmepumpe, af et godt Fabrikat, gennem 5 år. Jeg synes det er SYND for Pumpen, af den skal "knokle/arbejde" ved temperaturer -15 til -20 grader. Den afrimer hvert 40. - 50. minut. Slukker derfor Pumpen, efter at den har afrimet, og "går" over på alm. el-opvarmning. @Povl

 • 0
 • 0

Har selv et 200 m2 hus der har 2 luft/luft varmepumper (af god kvalitet) som primær kilde til opvarmning - dækker nok 95 - 98 % af vores årlige varmebehov i huset.. de er nu snart 9 år gamle og har kørt upåklageligt i såvel positive som negative celcius grader... ved ikke om jeg har ondt af dem når det er minus 15 - det er vel blot maskiner der benyttes til opvarmning - jeg kan godt mærke på dem at deres ydelse ved minus 15 nok ikke er optimal, og ja de afrimer ofte ved meget lave temperaturer.. men jeg har ikke oplevet problemer med deres drift grundet temperaur - det eneste problem vi har haft var for to vintre siden hvor der faldt utroligt meget sne og vingerne i udelen derved ganske enkelt føg til. Vi har elektriske varmepaneler i huset men jeg har endnu ikke været udsat for at skulle benytte dem - dog skal det retfærdighedsvis siges at jeg bruger maksimum ca ½ rummeter brænde om året i min brændeovn, men heller ikke mere - og kun når det blæser kraftigt ude (og er meget koldt). Mit elforbrug til pumperne er samlet ca. 9500 kwh om året - men som sagt til opvarmning af 200 m2 hus.

 • 0
 • 0

Normalt når man dimensionerer en varmepumpe, så gør man det sådan at den lige akkurat kan holde inde temperaturen på 21 grader når ude temperaturen er -12. De fleste varmepumper fås med en elpatron. Elpatronen aktiveres når varmepumpen ikke længere kan følge med.

Det er dog ikke den mest optimale måde at gøre det på. Lad mig forklare hvorfor ved først at forklare hvad man gør i dag, og lidt generelt om varmepumper. Mange varmepumper er i dag frekvensregulerede. Dvs kompressoren kan styres kontinuært mellem f.eks. 30-60 hz hvis man har brug for lavere effekt kører man i on/off mode. On/off mode er ret ineffektivt, for hver gang man tænder den vil kompressoren ligge i et arbejdsområde den ikke er designet til, i hvert fald i nogen tid. Det gør den ineffektiv. Desuden slider det på kompressoren.

Derfor kan man med fordel vælge en varmepumpe med lavere kapacitet end til de -12 grader. På den måde vil varmepumpe køre længere i det regulerbare område og få færre start/stop. Når så temperaturen kommer under lad os sige -8 hvor varmepumpen ikke kan være med længere, så tænder den elpatronen. Det vil i det lange løb være mest effektivt, da det ikke vil være så koldt i en ret stor periode af vinteren.

I praksis er varmepumper ikke dimensioneret efter -12 grader. Der bliver næsten altid lagt en 'sikkerhedsmargin' ind af vvs folkene, sådan så de er sikre på at varmepumpen er stor nok til huset, og så kan de også sælge den dyre model. Det betyder så bare at varmepumpen næsten hele tiden kører on/off mode og er meget ineffektiv. Det er en af de helt store grunde til at folk ikke opnår den lovede COP.

Så derfor. Husk at vælge din varmepumpe lille nok!

 • 0
 • 0

Svaret på spørgsmålet kan ikke besvares uden der gives flere oplysninger om brugen af sommerhuset. Fejlen var den, at man sikkert ikke skulle have installeret varmepumpe, men nøjes med el-varme, der kan reguleres så hårfint, at der ikke opvarmes unødigt. Det kunne være interessant at få priserne for etablering af varmepumpen, strømforbrug, afskrivning m.v.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten