Spørg Læserne: Hvorfor dugger brillerne ikke ved baglæns entre?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Læserne: Hvorfor dugger brillerne ikke ved baglæns entre?

Ing.dk's læser Flemming Kondrup har følgende interessante spørgsmål:

Forleden på vore stamcafe drøftede vi hvorfor, i den kolde vintertid, briller dugger, når man går ind i butikker eller på sin stamcafe, men ikke, hvis man går baglæns ind og baglæns de første meter indenfor.
Flere er for forfængelige til en baglæns indgang og foretrækker at gå forlæns, selv om de stort ikke kan se stambordet.
Hvad er det der gør, at briller ikke dugger ved baglæns entre?

Vi lægger spørgsmålet ud til jer læsere og håber på at få mange gode bud - og måske nogle test af hovedtesen.

Dokumentation

Læs mere og stil dine egne spørgsmål

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ved ren og skær tænkning er jeg kommet frem til følgende forklaring: Når man går ind ad en dør, forlæns eller baglæns, trækker man noget af luften på den ydre side af døren med ind i rummet. Årsagen til dug på brillen er at vanddamp i den forholdsvis varme, fugtmættede, luft kondenserer på den forholdsvis kolde brilleglasoverflade. Ved baglæns gang vil brilleglasset blive mere gradvist opvarmet som følge af opblandingen af den indslæbte kølige luft med den mere varme og fugtige. Længere er den ikke, som pigen sagde. Deduktion, min kære Watson. Jeg vil overlade til andre at anslå en mere okkult forklaring; dertil rækker min fantasi ikke lige nu...

 • 0
 • 0

jeg ville tro noget alá det samme....chokket ved direkte påvirkning på brilleglasset gør vel at der dannes dug... men der er flere faktorer vel...luftfugtighed.. varme/kulde grader... udstråling af kropsvarme gladtybe!! og sikkert mere Tid ?

men prøv det af.. prøv at tage 2 ens par briller på... et par foran og et par i nakken .. :-) og se hvilke der dugger til først...

god fornøjlse

 • 0
 • 0

Hehe, -jeg ser det for mig. Det bør så være en skaldet person, så vi kan udelukke effekten af forskellig hårvækst for og bag. Da forsøgspersonen jo ikke har øjne i nakken bør der være en observatør, der også går baglæns ind foran forsøgspersonen. Det er nok klogt at vælge netop stamcafeen frem for en tilfældig bodega, hvor optrinnet kunne have utilsigtede virkninger. Især hvis publikum er godt beduggede af andre årsager end forlæns entré...

 • 0
 • 0

Med fare for at fjerne barnetroen fra nogle af læserne, må jeg sige at det er en vandrehistorie. Lad os slå fast: Det hjælper ikke at gå baglæns igennem døren, brillerne dugger alligevel :(

Men det er da en udmærket icebreaker at tale om det når man kommer ind et nyt sted, gad vide om det ville hjælpe hvis......

Bin there, done that, got the dew :)

@johnny

 • 0
 • 0

.. så er det fordi der er en rimelig stor sandsynlighed for at snuble over dørtrinnet på vej baglæns ind. Så falder man og knalder nakken i gulvet. Når man så kommer til sig selv igen er der gået et par minutter og - hallo ! Duggen er forsvundet fra brillerne.

 • 0
 • 0

Ude i kulden er brillerne konstant udsat for varme fra ansigtet. Derfor er indersiden af brilleglassene varmere end ydersiden. Når man så træder ind i et varmt lokale, hvor den varme luft indeholder mere fugt (især på ens stamværtshus, hvor der jo er fyldt med mennesker), fortætter den varme fugtige luft hurtigt på ydersiden af de kolde glas. Hvis man så gør sig den komiske ulejlighed at forsøge at opfinde endnu en gakket baglæns gangart, idet man træder ind i den varme luft, opnår man at den fugtige varme luft først rammer indersiden af brilleglassene, der jo i forvejen er varmere end ydersiden på grund af varmen fra ansigtet. Derved opvarmes brilleglassene fra ansigtssiden først, inden den rammer den kolde yderside. Dels fortætter den fugtige luft ikke på noget, der i forvejen er varmt, og dels opvarmes også ydersidden af glassene inden de møder den varme fugtige luft i lokalet, så der ikke er så stor temperaturforskel mellem glas og luft, at fugten fortættes på glassene. Jo langsommere (og derved morsommere) man går baglæns ind gennem en døråbning til varm fugtig luft, jo mere når brilleglassene at blive opvarmet, og jo mindre fortætning vil der forekomme på glassenes yderside.

 • 0
 • 0

Det er en rigtig god forklaring, du der kommer med. Især detaljen om at man jo nok går langsommere, når man går baglæns. Sammenholdt med min forklaring i begyndelsen af tråden skulle jeg mene at vi har fejet alle kedelige skeptikere af banen med deres påståede erfaringsbaserede teorier om, at det hele bare er mundsvejr og varm luft!! Vi savner dog stadig de meget underholdende okkulte teorier, som jo ellers ofte nok florerer på disse sider...

 • 0
 • 0

[quoteVi savner dog stadig de meget underholdende okkulte teorier, som jo ellers ofte nok florerer på disse sider...[/quote] Kunne man forestille sig at når man går langsomt nok baglens (1 fodboldbane pr 17 minutter) så strømmer store mængder varm og FUGTIG luft ud af den åbne dør. Altså en type luftbåren vandåre! Og på grund af den modsat rettede bevægelse af brillebærerens krop (98% væske) induceres en svag men tydelig strøm i de coatede (og ledende) brilleglas (forstærket af de turbolenser der modsatrettet på hver sin side af glassene) og denne varmer den ene side op og køler den anden side ned :)

Går man langsomt nok kan man opleve damp på den ene side og is på den anden side. Da der er tale om atomare tykkelser af disse kan det være svært at fange dette på mobilen i den virkelige verden :)

/funn off

 • 0
 • 0

Det er klart at der induceres energistrømninger i det menneskelige legeme, når det bevæger sig i det kosmiske felt. Når man så bevæger sig baglæns bliver denne energi til varme på grund af modstanden såfremt brillestellet er fremstillet af metal. Det virker dog kun på personer uden jordforbindelse!

 • 0
 • 0

Skulle det være en person med antennerne ude, giver det også en større effekt.

Det kan heller ikke afvises at personer med sølv i tænderne får metalsmag i munden :)

 • 0
 • 0

Det kan heller ikke afvises at personer med sølv i tænderne får metalsmag i munden :)

Jeg ved af erfaring at dette undgås såfremt man entrerer liggende med fødderne først.

 • 0
 • 0

Metalsmagen skyldes ikke sølvet, men det at den, fra ansigtet, udstrålende varme jo skal komme et sted fra. Således sker der en umiddelbar afkøling af mundhulen, hvor tandkødet, under afkølingen, trækker sig hurtigere sammen end tænderne. De, nu for store tænder, får små blodkar i tandkødet til at briste og deraf metalsmagen.

Da blødning kan være livstruende, kan det ikke anbefales at bruge ovennævnte metode til at undgå dug på brillerne. Det er med livet som indsats.

NB. Hvis man ikke har brillestel i metal, kan man med succes pakke polycarbonatstellet ind i sølvpapir - det er også pænt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten