Spørg Læserne: Hvad skyldes forskellen på udseendet af pandekagers to sider?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Læserne: Hvad skyldes forskellen på udseendet af pandekagers to sider?

Rune Kjølby Andersen undrer sig: Jeg stod og bagte pandekager den anden dag sammen med en ven. I den forbindelse diskuterede vi udseendet på disse pandekager. Dejen var en standard 'Shake 'n Bake', da det skulle gå lidt stærkt.

Den første side, der bliver bagt blev pænt gyldenbrun og ensartet i strukturen - når den bliver vendt, bliver den modsatte side plettet og mørkere de steder, hvor den rigtig tager farve.

Der blev anvendt to helt almindelige teflonbelagte pander.

Hvad skyldes denne forskel på de to sider af pandekagerne?

Selv ved forskellige forsøg på at gøre dem ens, lykkedes det aldrig.

En sidebemærkning er at jeg synes at den gyldenbrune side er flottest og min ven synes at den 'plettede' side mest ligner en 'rigtig' pandekage ...

Vi lægger spørgsmålet ud til jer læsere. Skriv dit bud i debatten nedenfor.

Dokumentation

Læs mere og stil dine egne spørgsmål

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Forskellen skyldes formentlig, at dejen er flydende, når den rammer panden - og dermed opnår en meget tæt kontakt til panden på 'side 1'. Når den vendes vil pandekagen i det store og hele have en tør, men ikke helt størknet overflade, som formentlig giver mulighed for at skabe en lille smule afstand imellem pandekage og stegepande over størsteparten af nydelsesmidlets overflade.

Denne teori støttes af, at de brune områder på 'side 2' bliver mørkere end gennemsnittet af farven på 'side 1'. Altså, side 2 har mindre direkte kontakt.

En udbygget version af teorien kunne være, at afdampningen fra overfladen er lettere når side 1 vender nedad end når side 2 vender nedad, hvilket skulle kunne bevirke, at afdampningen, når side 2 vender nedad, vil forekomme fra undersiden, og derved skabe afstanden til den varme pande.

Mvh Jais, som nu rænger til pandekager - tak for det :-/

 • 0
 • 0

Nu blev jeg sgu sulten, det er flere år siden, jeg har fået pandekager, tak for det, nu skal jeg bare lige overtale fruen, haha

 • 0
 • 0

En væsentlig forskel i mængden af fedtstof på panden ved side 2, hvilket også gør varmefordelingen mere pletvis.

Måske, men hvis man bruger madolie i dejen, og undlader at bruge fedtstof på panden, vil pandekagerne komme til at se ud på stort set samme måde, som ved brug af fedtstof.

 • 0
 • 0

Noget der ikke handler om pandekager; men jeg har aldrig forstået når folk siger 'den anden dag', når der menes 'forleden dag' eller 'en dag'.

'Den anden dag' henleder jo logisk og grammatisk til, at der også er en 'den første dag' - eller, at det er en specifik dag der refereres til, som er forskellig fra en anden specifik dag..

Det ville være mere logisk, hvis man sagde 'EN anden dag' - eller bare 'En dag stod jeg og bagte pandekager..'

Oh - lad os holde tungen lige i munden - eller bare spise en pandekage :)

God weekend.

 • 0
 • 0

Jeg tror det ikke. I en moderne pande bruger man en blanding (ikke legering) af stål og aluminium for at sikre en jævn varmefordeling over hele panden. Det kan bl.a. påvises ved at stege hakkebøffer uden fedtstoft - bøfferne steges helt jævnt.

At tilføje fedtstof kan altså ikke bidrage med en mere jævn varmefordeling. /Best case/ vil varmefordelingen ikke påvirkes. /Worst case/ ødelægger man producentens ingeniørarbejde :)

 • 0
 • 0

Min umiddelbare tanke er at: Når dejen kommes på panden dannes, skal vi kalde det, en ydre skal (pandekagens 1. side) når så dejen stille og roligt varmes op begynder den at "koge" og danne små luft lommer i dejen. Disse luft lommer samler dig og stiger op. Når så pandekagen vendes bankes disse små luftlommer ud af dejen, og bliver liggende mellem dejens 2. side og panden. Dette bevirker at dejen lokale steder ikke er i direkte kontakt med pande og luften virker isolerende. Dette giver pandekagens 2. side sit plettede udseende.

At de to sider har forskellig farve kan nok tilskrives, at man som regel steger dem lige lang tid på begge sider, men mens pandekagen ligger på 1. side bliver dejen stille og rolig mere varm, hvilket betyder at den muligvis er hurtigere til at branke på den 2. side.

 • 0
 • 0

...fra køkkenskriveren: Efter min mening, er rigtige pandekager bagt på en støbe- eller pladejernspande i smør - ikke olie. Og ikke i dejen - så vil dejen brænde på den varme jernpande, som har brug for mættede fedtsyrer, for at holde overfladen fedtet/glat. Smøreolie består jo også af netop mættede fedtsyrer. Jeg har også morderlig svært ved at forstå, hvorfor et pandekagemix er hurtigere end hjemmelavet dej? 2 æg i en skål, 1½ dl. mælk oveni. En knivspids salt. Tilsæt mel under omrøring med piskeris eller gaffel indtil konsistensen er "for tyk". Pisk klumperne ud - det tager sammenlagt et minut. Tilsæt så øl indtil viskositeten er tilpas - ca. ½ øl. Bag på en rygende varm (ca. 200 C) jernpande med en klat rigtigt smør...er man rigtigt sulten eller er mange om bordet, kan man bage på to eller flere pander. Så skal der arbejdes hurtigt... Billigt, nemt, velsmagende, uden e-numre og fikumdik. Og ja, den første side bliver jævn og lysebrun, den anden plettet. Jeg hælder mest til teorien om den jævne kontakt pga. flydende dej ved første side.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten