Spørg Læserne: Er der forskel på bi- og hvepsestik?

Bjarn Aakesen har et spørgsmål angående bier:

Er der forskel på bi- og hvepsestik, og er der forskel på deres gift? - Eller er de lige farlige?

Vi lægger spørgsmålet ud til jer læsere. Har du et godt bud på et svar? Så skriv det i debatten nedenfor. Vi følger alle jeres gode bud i debatten.

Dokumentation

Læs og stil spørgsmål til Scientariet

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kender ikke noget til kemien og biologien i det, men ja, der er forskel - i hvert fald når det drejer sig om allergi.

For mit eget vedkommende er jeg allergisk overfor hvepsegift. Et bistik smertefuldt og irriterende som for alle andre. Et hvepsestik fremkalder derimod en kraftig allergisk reaktion som, hvis den ikke bliver behandlet, kan medføre et anafylaktisk shock, og i værste fald død.

 • 0
 • 0

Både bi- og hvepsegift indeholder smerte-forstærkende stoffer, men hvepsegift har en højere koncentration af disse stoffer. Det underbygges af mine personlige erfaringer, der også går ud på, at smerten fra et bistik hurtigt er forsvundet, mens et hvepsestik bare bliver ved med at gøre ondt.

 • 0
 • 0

Bier efterlader typisk brodden og giftkirtlen når de stikker. man kan faktisk se giftkirtlen pulsere mens den pumper gift igennem brodden. så hvis man bliver stukket af en bi skal man huske at fjerne brodden, med en kniv eller et dankort. en pincet dur ikke da man risikere at klemme på giftkirtlen og få mere gift i sig.

bien får trukket sit tarmsystem ud når den efterladder brodden så den overlever ikke første stik. her er en video: http://www.youtube.com/watch?v=-IJoNjL1wlQ

hvepse kan blive ved med at stikke

 • 0
 • 0

Hvepsestik med is. Min erfaring er, at hvepsestik gør mindre ondt, hvis hvepsen er ved at dø om efteråret. Jeg er blevet stukket lige under struben engang, da jeg kørte ind i en hveps. Det gjorde ikke meget ondt.

Min dreng blev som lille purk stukket på øret- så jeg røg ind og hentede en af de der frys-selv-is. Det virkede! Han holdt fluks op med at græde... Meningen var nu at mindske hævelse/smerte med kulde, men knægten troede, han skulle spise isen. Det fik han nu lov til- bagefter. Men små børn har heller ikke så udviklet et nervesystem som vi andre. Ikke, at det ikke gør ondt, men de oplever smerte anderledes.

Men smerte er ikke ens. Da jeg varlille, lå jeg en del på sygehus, og alle deres små "myggestik" med kanyler gjorde enormt ondt, som en velkoksen gedehams! Men jeg har en lav smertetærskel, og når man forventer noget gør meget ondt, gør det, det også. Men pædagogik og sygehuse var dengang ikke på råbeafstand af hinanden!

Hvepse har glat brod, og hvepse er kødædere i en del af deres liv, hvor bier har ru brod, og kun kan stikke en gang. Derfor er bier måske mere fredelige.

Vi har de der enorme murgedehamse, men de er nu relativt fredelige- rettere- jeg lader dem i fred! :-) Mvh Tine- der har fobi for flyvende kræ indendøre- dvs alt frasommerfugle til høns. Hvorimod murgedehamse lader mig kold.... Det er en fobi.

 • 0
 • 0

Tine Havkrog Brandenborg!

Var dette ikke et af de spørgsmål der burde sendes til en ekspert? er sikker på der findes ekspert (nørder) der vil nyde at besvare dette spørgsmål videnskabeligt korrekt.

I modsætning til f.eks "Har mørkhudede mennesker det varmere end lyshudede i solen?" hvor i vælger en ekspert til at besvarer et spørgsmål, som personen tydeligvis ikke er kompetent til at besvare, og som nærmere kræver den bredere viden fra læserene.

Helt ærlig Ing.dk og Tine Havkrog Brandenborg, ta jer nu sammen og hæv standarten lidt.

og ja jeg kan sagtens brokke mig, men er af den overbevisning at jeg kan skrive en bedre og mere spændende artikel end 50% af dem der findes her på ing.dk (skal dog nok ha en til at rette stave fejl mm. ;)

 • 0
 • 0

[b]Agurketid! [/b] I denne søde sommetid arbejder journalister og community builders på højtryk med at fremskaffe de obligate sommeragurker. Snart bliver det efterår, folketinget samles igen og agurkerne vil vige pladsen for vægtigere emner.

 • 0
 • 0

Bier efterlader typisk brodden og giftkirtlen når de stikker. man kan faktisk se giftkirtlen pulsere mens den pumper gift igennem brodden. så hvis man bliver stukket af en bi skal man huske at fjerne brodden, med en kniv eller et dankort. en pincet dur ikke da man risikere at klemme på giftkirtlen og få mere gift i sig.

Nej, faktisk bør man fjerne det efterladne stykke så hurtigt som muligt, da få sekunder gør en forskel på mængden af gift man når at få ind. Det kan ikke betale sig at bruge pincet, kniv, dankort eller noget anden metode i forhold til at fjerne den så hurtigt som muligt ved at trække den ud med hånden.

Se bl.a. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8709689

Der kan være stor forskel fra art til art af gedehamse og hvepse med deres gift, men generelt så er det de ikke-europæiske man skal bekymre sig om. Svaret afhænger nok af hvor i verden man bor, men her I Danmark er der nok ikke SÅ store forskelle på giftene og deres smerte.

Der er faktisk en der har prøvet sig frem :-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Schmidt_Sting... , av av! Det ser ud til at han stadig er i live, så han er nok en af de førende eksperter på dette område i verden. Spørg ham :)

 • 0
 • 0

Der er faktisk en der har prøvet sig frem :-)

He - jordbier du - jordbier...

Da jeg var yngre og boede hjemme, kom jeg til at stikke en spade i et jordbi-bo.

Jeg vidste ikke det var der, men kom tilfældigt til det.

Det kan IKKE anbefales.

Det var 's*tanme nogle arrige svin', og de jagtede mig, næsten som i Anders And film.

Ca. 22 stik blev det til inden jeg fik dem væk med haveslange og vand og løb i stærk fart...

(Heldigvis er jeg ikke allergisk, men det gjorde s*atanlyneme ondt...)

 • 0
 • 0

Der er stor forskel på bi- og hvepsegift. Men, smerten og hævelsen er stort set lige ubehagelig i de to tilfælde. Bien sprøjter ca. 50-100 ug gift ind ved et stik. Brodden bliver som regel siddende i huden, da den er udstyret med modhager. Herved efterlades brodden med en giftsæk, der bliver ved med at pumpe gift ind i stikket. Derfor er det vigtigt at få den fjernet så hurtigt som muligt. Der findes i Danmark ca. 250 forskellige arter. Biens gift er sur (pH 4.5-5.5). Hvepsen sprøjter ca. 2-10 ug gift ind og kan stikke flere gange. Hvepsens gift er basisk (pH>7.5) Der findes i Danmark ca. 5000 arter. Hver gifttype indeholder forskellige stoffer i forskellige koncentrationer.

Bliver man dårlig efter stik fra bier eller hvepse, skal man straks søge læge.

Til os andre der bare finder det yderst ubehagelig kan man benytte det nye plaster til behandling af bi- og hvepsestik. Bee-Patch. Det består af en sukkermembran der vha. osmose, trækker giften ud af huden, hvilket nedsætter både smerte og hævelse.

Find yderligere oplysninger på www.bee-patch.dk

Venlig hilsen Martin Wenckens

www.bee-patch.dk

 • 0
 • 0

Hvepse er rovdyr, bier vegetarer. Begge har et bo at forsvare, men deres fjender er vidt forskellige. Hvepse har oftest andre insekter og diverse larverøvere som deres hovedfjende, mens bier som oftest kæmper imod honningrøvere. Ydermere bruger hvepse deres stik i jagt,- den lammer hurtigt større bytte såsom sovende natsværmere osv.

Dette afspejler sig også i deres stik. Biens stik er designet således at det yder mest mulig smerte mod et pattedyr på honningtyveri. Formålet er ikke at dræbe indtrængeren, men at afskrække dets forhavende via en meget smertefuld gift. Som hjælp efterlader bien en pulserende brod for at forlænge smertevirkningen.

Hvepsens stik er smertefuldt, men det er en "biting" ved hvepsens toksin. Det er en dræbergift mere end afskrækker. Derfor skal man have allergi for at komme i problemer med en hveps grundet de små mængder gift.

Jeg er blevet stukket mange gange af både bier og hvepse. Jeg finder helt klart biens stik værre - endda værre end de store gedehamses stik som ikke er specielt smertefulde heller (de ser blot grumme ud).

Det værste stik jeg har prøvet er fra en stor brumbasse. Det stikker noget så nederdrægtigt - men er gudskelov ikke agressive :-)

 • 0
 • 0

Sidst jeg blev stukket af en bi (hobbybiavler for mere end 20 år siden) endte jeg på hospitalet med en underarm der var hævet - senere blev jeg udstyret med adrenalin for det tilfældes skyld at jeg skulle blive stukket igen. Hvepse bliver man jo stukket af fra tid til anden - min reaktion er minimal her en lille rød prik

 • 0
 • 0

En hveps er en art gedehams, og en gedehams er kødædende, hvorfor den også har mulighed for at overføre smitte ved et evt. stik.

En gedehams kan stikke flere efterfølgende gange, det kan en bi ikke.

Jeg er i tvivl om hvilke stik der gør mest ondt, men på baggrund af ufrivillige forsøg i haven syntes jeg at gedehamsens stik er værdst.

Hvis eller når man bliver stukket kan man med fordel bruge en engangssprøjte hvor den foreste del er skåret af, til at suge giften ud, en sukkerknald kan også bruges.

 • 0
 • 0

var et indlæg om biers stik, modhagerne på brodden tenderer til at arbejde sig længere ind, alt imens nerven i pumpe-sækken/blæren pumper giften ind, det er om hurtigst muligt, evt med neglene at få hevet brodden ud, der er også det, at blæren udsender et duftstof, der gør andre bier aggresive og angrebslystne, særligt nær boet, så ud med brodden hurtigst muligt. Som dreng blev Jeg stukket af bier et par gange, det gjorde meget ondt, som feriedreng i Jylland blev Jeg en dag stukket ca 30 gange af hvepse, 'nå, nu igen', det var ikke noget at tale om, og slet ikke sammenlignet med bier. Ja, hvepse er kødspisere, for 35 år siden, oplevede Jeg at den samme lille hveps, kom og stjal af det hakkede oksekød, og senere kogt kylling, og sidst filede den af et stykke kyllingelever, ialt seksten gange/besøg i løbet af et par timer.

 • 0
 • 0

Når man laver sammenligninger med hvepsen, så skal man ikke glemme at hvepse bider også og giver også næsten det samme hævelser og smerte som deres stik, meget tit da nøjes hvepsen kun med at bide,(bidestedet er nemt at se og den klipper altid det stykke kød/hud over som den kan "proppe" i "munden") og nogle gange kan det godt være en svag bid, hvor smerten går hurtig over, så der skal man ikke tro at det var en hvepse stik. vh. (af en der tit legede med hvepse-boer som dreng )

 • 0
 • 0

Hvepse stik består af:

Wasp venom achieves this effect by waging a staged attack against the nervous system on a cellular level.

The stinger delivers the venom to the victim's blood stream. Peptides and enzymes in the venom break down cell membranes, spilling cellular contents into the blood stream. When the cells in question are neurons, which serve the central nervous system, this breach causes the injured cell to send signals back to the brain. We experience these signals in the form of pain. To make sure the pain keeps coming, other substances in the venom, such as norepinephrine, stop the flow of blood. This is why the pain of a wasp sting can last for several minutes, until the blood stream can carry the diluted venom away. Finally, hyaluronidase and MCDP (mast cell degranulating peptide) pave the way for the membrane-destroying elements in the venom to move onto other cells by melting through the connective tissue between them. This spreading factor leads to the swelling and redness associated with most insect stings. Kilde: http://animals.howstuffworks.com/insects/w...

Bi stik består af:

The sting's injection of apitoxin into the victim is accompanied by the release of alarm pheromones, a process which is accelerated if the bee is fatally injured. Release of alarm pheromones near a hive or swarm may attract other bees to the location, where they will likewise exhibit defensive behaviors until there is no longer a threat, typically because the victim has either fled or been killed. (Note: A true swarm is not hostile; it has deserted its hive and has no comb or young to defend.) These pheromones do not dissipate or wash off quickly, and if their target enters water, bees will resume their attack as soon as it leaves the water

Kilde: http://en.wikipedia.org/wiki/Bee_sting

 • 0
 • 0

Biens gift er sur (pH 4.5-5.5). Hvepsen sprøjter ca. 2-10 ug gift ind og kan stikke flere gange. Hvepsens gift er basisk (pH>7.5)

Og det var så svaret på det spørgsmål (-: Alt andet lige vil kroppen reagere voldsomst på den basiske gift (hvepsens gift).

 • 0
 • 0

Vidste i, at det i Danmark kalder for hvepsestik i virkeligheden er stik fra gedehamse? Gedehamse er nemlig den eneste art hveps, der giver gener ved stik - ikke på verdensplan, men i Danmark. Jeg ved godt, at man ikke skal tro på alt, hvad man læser, men det er sandsynligvis rigtigt, at hvepsestik i virkeligheden er stik fra gedehamse. Kilden er http://www.sundhed-online.dk/hvepsestik og jeg synes artiklen virker ret seriøs pga. kildehenvisninger. Et hvepsestik indeholder mindre gift end biens - til gengæld kan hvepsen stikke flere gange.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten