Spørg Læserne: En golfrelateret matematikopgave

Carsten Iwersen har stillet følgende spørgsmål: En golfkølle, der svinges (driver), kan forsynes med forskellige vægte i køllehovedet. Hvor meget vejer (eller føles) hhv.
1/2/4/6/8/10 grams vægt i køllehovedet reelt ved en svinghastighed på 95 mph (153 km/h)? Længden af skaftet og køllehovedet er 116 cm.

Vi lægger opgaven ud til jer læsere. Skriv dit bud i debatten nedenfor.

Dokumentation

Læs mere og stil dine egne spørgsmål

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

En relativt almindelig fysikopgave.

I enhver fysikbog bør du kunne finde formlen for centripetalkraften for et objekt som bevæger sig i en cirkel:

F = m * v^2 / r

Altså kraften er lig massen gange farten i anden delt med radius. Undlader vi at gange med massen får vi accelerationens størrelse:

a = v^2 / r

Antager vi at køllehovedet befinder sig 1,5 m fra omdrejningspunktet (kommer an på hvor høj spilleren er og kropsholdningen) giver det en acceleration på:

( 42,5 m/s )^2 / 1,5 m = 1204 m/s^2 = 1204 N/kg

Hvilket er lidt over 122 gange jordens tyngdekraft. For at holde et 10 grams lod fast i sådan en svingning kræver det altså lige omkring den samme kraft som skal til for at bære et objekt på 1,22 kg.

Jeg vil dog tilføje at jeg umiddelbart vil tro at de fleste golfspilleres drive nok afviger en smule fra en cirkelbevægelse, så hvis du vil vide præcis hvad kraften er må du nok måle på nogle faktiske sving.

 • 0
 • 0

Jeg vil gerne erklære mig stort set enig i Jacob Christian Munch Andersens indlæg med den tilføjelse at den kraft der er tale om er den kraft der skal til for at køllen kan følge en cirkelbevægelse. Dette er en god approksimation jo tættere køllen og arme er på den linje der går fra bold til omdrejningspunkt for svinget i det bolden rammes (det bedste er hvis arme og kølle er parallelle).

Det er sjovt at se hvor lille betydning tyngdekraften har i et sving. Hvis man tænker det sammen med de G-påvirkninger de fleste af os har prøvet i forlystelsesparker virker visse hollywood film med cirkelbevægelser, fx den snart aktuelle spiderman, utroligt urealistiske.

 • 0
 • 0

Et driverkøllehovede vejer ca 200 g, så en tilføjelse af 10 g vil kun forøge massen med 5%. Det kan de fleste ikke mærke. Grunden til at man sætter vægt på køllehovedet er nok mere for at rykke massemidtpunket, og dermed potentielt ændre boldflugten.

Hvis man interesser dig for golf på et mere teknisk plan kan "The Science of Golf" af John Wesson anbefales. http://www.amazon.com/The-Science-Golf-Joh...

 • 0
 • 0

Der tages ikke højde for længden på armene og mandens højde:)

E_kin=½ x M x v^2 E_kin = Joule = N x m = Newton x meter

Kenneth

 • 0
 • 0

Jeg tog den fra hovedet men blev i tvivl da jeg læste dit indlæg Jacob:

Jeg beregnede den kinetiske energi.

a = v^2 / r = w^2 x r -> F = m x a = m x v^2 / r

Beklager første indlægs sludder

Kenneth

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten